banner913
banner932
banner1012

“Denizlerimizi koruyarak turizmi su altına taşıyacağız”

banner1020

Turizmde yarattığı çeşitliliğe sualtını da eklemek isteyen Merit Turizm Grubu, aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi olarak deniz kaplumbağalarının korunması için harekete geçti. Meritta Projesi kapsamında, toplumsal bilinç güçlendirilecek, çocukların deniz canlılarına ve çevreye yönelik duyarlılığı yükseltilecek ve deniz kaplumbağalarının neslinin gelecek kuşaklara taşınması için çalışmalar yapılacak.

banner974
“Denizlerimizi koruyarak turizmi su altına taşıyacağız”

banner971

Kuzey Kıbrıs turizminin gelişmesinde önemli aktörlerden biri olan Merit Turizm, Ada’ya yeni bir turizm kanalı açmak için çalışmalarına hız kattı. Net Holding’in bir iştiraki olarak altı oteli ile yaklaşık 20 yıldır  Kuzey Kıbrıs’ta “en büyük turizm yatırım grubu” olan Merit Turizm, faaliyetlerini sualtına da taşıyor.KKTC’ye katkı sunacak sosyal ve bilimsel projeler üretmeyi ve bu tür projelere destek vermeyi istediklerini belirten Net Holding Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve Genel Koordinatör Hande Tibuk, bir basın toplantısı düzenledi.

Merit Royal Hotel’de düzenlenen ve Kuzey Kıbrıs’tan çok sayıda yetkilinin katıldığı toplantıda çalışmalar hakkında bilgi veren Hande Tibuk, evleri olarak gördükleri Kuzey Kıbrıs’ta olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Hande Tibuk, “Kuzey Kıbrıs’taki tüm değerleri korumak, sahip çıkmak ve dünyaya tanıtmak için bugüne kadar pek çok proje gerçekleştirdik veyeni projelergeliştirmeye de devam edeceğiz.Şimdi, Ada’ya kazandırdığımız turizm çeşitliliğine dalış turizmini de eklemek istiyoruz. Bunu yaparken doğayı korumak önceliklerimiz arasında” dedi.

Kuzey Kıbrıs’ın kendi kendine yeten bir ülke olmasının mümkün olduğunu belirten Hande Tibuk, yatırımcılara da çağrıda bulundu. Kendileri gibi başka yatırımcıların Ada’ya gelmesi halinde ekonomisi güçlenecek olan Kuzey Kıbrıs’ın fiilen bağımsız bir ülke olacağını belirten Hande Tibuk, “Bence bütün gayretimizle bunun için uğraşmamız gerekiyor. Biz burada olmaktan çok mutluyuz. Daha pek çok projemiz var. İnşallah başka yatırımcılara da örnek oluruz” dedi.

DÜNYADA ÖRNEĞİ OLMAYAN BİR PROJE

Deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik Doğu Akdeniz Üniversitesi’yle iş birliğine gittiklerini belirten Hande Tibuk, mikrofonu proje detayları hakkında bilgi vermesi için öğretim üyesi Yard. Doç Dr. Burak Çiçek’everdi. Katkılarından dolayı Merit ailesine, Hande Tibuk’a veMeritta Projesi’nde emeği olanlara teşekkürlerini sunan Burak Çiçek, deniz kamlumbağalarının korunması ve farkındalık yaratılması için önemli bir çalışma başlattıklarını söyledi. Meritta Projesi kapsamında Caretta Caretta türü deniz kaplumbağaları başta olmak üzere Akdeniz’de yaşayan kaplumbağaların korunmasında önemli adımlar atılacağını belirten Burak Çiçek, “Dünyada bir örneği daha olmayan bir proje hayata geçiriliyor. Akdeniz’deki yeşil kaplumbağaların yaklaşık olarak yüzde 30’u ve Caretta Carettalar’ın yaklaşık yüzde 10’u Kuzey Kıbrıs kıyılarına yumurta bırakıyor.  Chelonia Mydas ve Caretta Carettalar türü deniz kaplumbağaları günümüzde deniz kirliliğinin kurbanı olmakta ve sayıları her geçen gün azalmakta.KKTC’de benzer sorunlarla karşılaşılmakla birlikte, istatistiki veriler son yıllarda gösterilen yoğun çabanın fayda sağladığını ve ülkemiz sularındaki popülasyonun arttığı yönündedir” dedi.

DALIŞ TURİZMİ

Toplantıda söz alan Merit Dive Center kurucusu Savaş Yapman da, konuşmasında dalış turizminin ve denizlerin korunmasının önemine vurgu yaptı. Merit ailesi olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Savaş Yapman, “Dünyada önemli bir trend haline gelen dalış turizmini Ada’ya taşımakta kararlıyız. Türkiye başta olmak üzere farklı ülkelerden dalış tutkunlarını Kuzey Kıbrıs’a çekmeyi hedefliyoruz. KKTC Merit Yapay Resif ve Batık Projesi”ni hayata geçiriyoruz” dedi.

Projenin ilgili bakanlık tarafından onaylandığını belirten Savaş Yapman, “Proje kapsamında 600 adet Akdeniz Amforası yaptırılmıştır. Bu amforalar 4 ayrı bölgede yaklaşık 16-20 metre derinliklere yerleştirilecek ve böylece oluşacak yapay habitat, hem dalış turizmine, hem de yerel balıkçılığa destek olacaktır. Bu amaçla, Girne Amerikan Üniversitesi ile sualtı parkı oluşturmak için Akdeniz Biyoloji Çeşitliliği üzerine Mayıs ayında bir projeye başladık. KKTC’nin ilk dalınabilir gemisini yakın bir zamanda batıracağız. Bu sayede, yıllık beş bin olan dalış sayısını en az 100 bine çıkartmayı hedefliyoruz. Bu konunun önemini sizlere çarpıcı bir örnekle anlatmak isterim: Güney Kıbrıs’ta yılda bir milyon dalış yapılıyor. Her dalış için 100 Euro ödeniyor. Kuzey Kıbrıs’ta ise yıllık dalış rakamı yaklaşık beş bin. Bizdeki ücret ise ortalama 50 TL. Deniz havzalarının korunmasını da kapsayan projemiz çerçevesinde yerel balıkçılık da desteklenmiş olacak“ dedi.

MERİTTA PROJESİ

Merit Turizm’in yeni projesi Meritta hakkında kısa bir bilgi veren Hande Tibuk, proje ile geleceğimizin teminatı olan çocukları bilinçlendirmeyi hedeflediğini belirtti. Hande Tibuk, “Çocuklarımız geleceğimiz. Onların bilinçlendirilmesiyle uzun vadede kazanan dünyamız olacak. Bu yüzden Meritta Projesi ile önce çocukların dikkatini çekmek istiyoruz. Bu konuda çok şanslıyız. Çünkü, bizim Net Yayın şirketimiz var. Eskiden burada Türkiye kitapları basıyorduk. Şimdi çocuk yayınlarına ağırlık veriyoruz. Net Çocuk adlı bir marka yarattık. Çok başarılı eğitici öğretici çocuk kitapları hazırlıyoruz. Bünyemizde de bu konuda uzman editörlerimiz olunca güçlerimizi birleştirdik ve ortaya Meritta Projesi çıktı” dedi.

Toplantıda,Meritta Projesi’nin detayları ise “projenin fikir babası” olarak tanıtılanMerit Eğlence Müdürü Burak Sarıkaş tarafından verildi. Yaklaşık iki yıl önce bir fikir olarak doğan Meritta’nın, çocuklara doğa sevgisini aşılayan, bunu da Caretta, Akdeniz Foku ve Martı karakterleriyle sevdiren bir proje olduğunu belirten Burak Sarıkaş, “Caretta ve Merit ismi bir araya gelerek Meritta doğdu. Ortaya koyduğumuz karakterler çocukların çok ilgisini çekti. Onlarda bir farkındalık yarattı. Geleceğimiz olan çocuklara çevre bilincini kazandırmak için bu önemli bir proje oldu. Çocuklarla hayvanlar aracılığıyla daha iyi iletişim kurulabildiğinden bu sevimli hayvan karakterlerini seçtik. Meritta Projesi7/24 hizmet veren bir çocuk kulübüne sahip. Bu Ada’da bir ilk oldu. Bu kulüp sayesinde çocuklardaki çevre bilincini de güçlendiriyoruz. Çeşitli oyuncaklar, çizgi romanlarla çocukların tatillerini renkli hale getiriyoruz. Artık aileler tatillerini planlarken çocukları da bu hakka sahip olacak. Tatiller çocuklar için planlanacak” dedi.

CARETTALAR İÇİN ARAÇ HEDİYE EDİLDİ

Toplantının sonunda ise caretta caretta kaplumbağalarının rehabilite edilmesi ve korunması için Doğu Akdeniz Üniversitesi’yle birlikte düzenli çalışmalar yapan Doğa ve Kültür Derneği’ne Merit turizm tarafından bir adet araç hediye edildi.Özellikle Caretta Carettalar’ın üreme alanlarında daha hızlı operasyon yapılabilmesi için büyük önemi olan 4x4 arazi aracının anahtar ve ruhsatı Hande Tibuk tarafından öğretim üyesi Yard. Doç Dr. Burak Çiçek’e teslim edildi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.