banner913
banner932
banner1012

TOROS Tatbikatı bu yıl da yapılmıyor.


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 26 Kasım 2015, 16:42

Basında yer alan  haberlere göre KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü  Barış Burcu, konuyla ilgili yapmış olduğu yazılı   açıklamada: Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri  ve KKTC  Güvenlik Kuvvetleri tarafından  yıllık ortaklaşa düzenlenen  Toros  Tatbikatının  geçen yıllarda olduğu gibi  bu yıl da  yapılmamasına  karar verildiğini açıkladı. Burcu, yazılı açıklamasında, şunları kaydetti:

Söz konusu karar alınırken , Türkiye  makamlarıyla gerekli temas ve istişareler de gerçekleştirilmiştir.  Bu kararımız , müzakere sürecinin devam ettiği bu dönemde sürdürmekte olduğumuz  yapıcı tutumumuzun  bir göstergesidir” dedi. 

Peki tamam da  Rum tarafı ayni yapıcı tutumu gösteriyor mu?  İyi niyet ve  yapıcı tutum karşılıklı olur, karşılıklı!...

Rum tarafının  2015de 9 kez  askeri tatbikat yaptığı bir dönemde biz  Toros Tatbikatını neden iptal ettik hala anlamış değilim…. Rum tarafı Fransa , İsrail ve ABD ortaklığında ayrıca  Mısırla ortak  tatbikatlar yaparak Türk tarafına gözdağı  vermeyi hedeflerken biz ne yapıyoruz? Görüşmeler devam ederken Rum tarafı bunca tatbikatı  2015 içerisinde gerçekleştirirken  Türk tarafına masa başında  baskı  yapmak değil midir?

Değişmeyen  bir Rum-Yunan  zihniyeti varken Kıbrısta Federal/Birleşik Kıbrısı yaratmak  mümkün değildir. Rumun hiçbir zaman Megali İdea sevdasından vazgeçmeyeceğini bilelim ve  bir arada yaşama sevdasından vazgeçelim….

22 Kasım 2015 tarihli Diyalog Gazetesinin Genel Müdür ve Genel Yayın Yönetmeni  sayın Reşat Akar:

 “Kimse Olamaz  Engel” başlıklı  yazısında  Müzakere sürecinin devam ettiği bu dönemde  sürdürmekte olduğumuz  yapıcı tutumumuzu  bir kez daha  göstermeliydik....

Ve öyle yaptık....

İşte bunun adına  "Barış Dili” denir…Rum tarafı bu dilden anlamıyorsa da  KKTC bu dili kullanacak efendim ….” Diyordu.

Rumlar en son   18 Kasım 2015de CYPFRA-04/15 adlı tatbikatı Fransız ve Rum  askerleri tarafından  ortaklaşa gerçekleştirilmişti.  Rumlar Fransızlarla yaptıkları bu tatbikatın  ilkini Ocak 2015de gerçekleştirmişlerdi.

Yine 2015de Onisilos-Gedon  tatbikatı, İsrail  Hava  Kuvvetlerinin  katılımıyla  gerçekleştirdiler. Daha sonra  CPUSA  02/15 adlı tatbikat  Rum-Amerikan ortaklığıyla  gerçekleşti. Rum-Mısır Ortak tatbikatı ise  CYPEG-01/15 adıyla gerçekleşti….Bunu  NAMESTİS – 2015 izledi. Bu tatbikat, Rum-Yunan  İsrail ve ABD  askerlerinin katıldığı  bir gövde gösterisiydi.

Yine  15-19 Temmuz 2015 tarihlerindeki  “Olimpos” adıyla  Rum-Yunan  ortak tatbikatı gerçekleşti. Daha sonraki günlerde “Argonaftis 2015” adlı tatbikat yapıldı.  Bu tatbikata 18 ülkenin askerleri katılmıştı. Yine Rum-Israil ortaklığında  “Onisilos –Gedon” adlı  tatbikat gerçekleşti.

Anastasiadis hiç de iyi niyetli değildir!... Kıbrıs sorununa  siyasi bir çözüm  bulmak amacıyla  müzakereler devam ederken  Rum Yönetimi başkanı  Nikos Anastasiadisin dış ülkelere  gerçekleştirdiği  ziyaretlerinin de esas amacı   Türk tarafını  baskı altına  almaya  yöneliktir. 

Benzer şekilde görüşmelerin devam ettiği bir ortamda , GKRYnin  Mısır, Lübnan ,Israil ve diğer Arap ülkeleriyle  artan ikili ilişkileri ve yapmış oldukları ikili  anlaşmaların da  esas amacı anavatanımız Türkiyeye meydan  okumak değil de nedir?

GKRYnin  bu davranışları toplumlararası anlaşmaların devam ettiği bir ortamda  yapıcı bir tutum olabilir mi?

Diğer yandan  iki toplumlu  görüşmeler hız kazanır ve  siyasiler  medya organlarında  çok yakında siyasi bir çözümün gerçekleşeceğini dile getirirken  iki halkın  etkileşiminde  yaşanan olumsuz   olaylara bir yenisi daha eklendi.

İstesek de istemesek de  Lefkoşada Rum  tarafında ELAM ve  öğrencilerin  15 Kasım  KKTCnin kuruluş yıldönümü etkinliklerini protesto amacıyla 16 Kasımda gerçekleştirdikleri eylemlerde Lefkoşanın Rum kesimine  giden   Kıbrıslı Türklere yaptıkları saldırılarda yararlananlar oldu, arabalarına hasar yapıldı, Rum tarafında Türklere sıkıntılı ve korkulu saatler yaşattılar, “Siz Türkler bu Helen topraklarında öleceksiniz” naraları attılar.

Ve biz bu düşünce için yetişen Rum gençliğiyle bir arada yaşayacağız. Siz buna  inanıyor musunuz?...

 

Kim ne derse desin…. Biz barış dili konuşacağız…Kimse buna engel olamaz diyorsanız , siz bilirsiniz….Konuşmaya devam ediniz!...

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.