banner913
banner932
banner1012

“Dijitalleşme çağında tehditlere karşı yatırım ve eğitim önemli”

banner1020

Kuzey Kıbrıs Turkcell Şebeke Teknolojileri Müdürü Metin Kayhan, 4. CYPSEC Siber Güvenlik Konferansı’nda konuştu:“Tanımadığınız kişilerden gelen özellikle de bilinmeyen linklerin açılmaması, virüs koruma ve lisanslı yazılımlar kullanılarak sistemlerin güncel tutulması son derece önemlidir.”

banner974
“Dijitalleşme çağında tehditlere karşı  yatırım ve eğitim önemli”

banner971

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu(BTHK)ve Kuzey Kıbrıs Turkcell’in katkılarıyla düzenlenen 4. CYPSEC Siber Güvenlik Konferansı’nda “Teknoloji ve dijital değişim süreci insan hayatını kolaylaştırırken, siber tehditlerin de düşündürücü boyuta ulaştığı” belirtildi.
Kuzey Kıbrıs Turkcell Şebeke Teknolojileri Müdürü Metin Kayhan, konferansta yaptığı sunumda, devletlerin, kurumların ve şahısların karşı karşıya olduğu tehditleri anlattı.
 

Altyapıya yatırım ve eğitim

“Büyük bir hızla devam eden dijitalleşme çağında, ülkeler, kurumlar ve kişiler inanılmaz bir değişim ile karşı karşıyadır” diyen Metin Kayhan, tehditlere karşı da teknolojiye doğru yatırımın kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Kayhan, “Altyapı, güvenlik, süreklilik ve teknik destek ileeğitime son derece önem verilmesi,  yatırım yapılması gereken bir süreçte ilerliyoruz” diyerek, tehditlerin insan sağlığından, devletlerin stratejik planlarına kadar genişleyebileceğini anlattı.
Eğitim müfredatlarının da ilköğrenimden itibaren dijital gelişim ve güvenlik unsurlarına göre yeniden düzenlenmesinin önemine dikkat çeken Metin Kayhan, tarihsel süreçteki gelişmeleri özetledi.
Metin Kayhan, geçmiş zamanlarda korunma için kaleler inşa edilirken, şimdiler de ise Siber Savunma Merkezleri’nin oluşturulduğunu ifade etti.
Önceki yüzyıllardan farklı olarak artık coğrafi sınırlardan bağımsız, her an ve her yerden siber saldırıya maruz kalma tehlikesi bulunduğunu belirten Metin Kayhan, dünyada bu konudaki gelişmeleri iyi takip edecek donanımlara ve kaynaklara sahip olmak gerektiğini söyledi.

Wanacry örneği

Dijital ortamdaki değerlerimiz ve verilerimizin de ciddi anlamda tehdit altında olduğunu belirten Metin Kayhan, geçtiğimiz hafta dünyayı sarsan Wanacry virüsü ile tasarlayıcılarının ciddi paralar kazandığını, bu örneğin de diğer kötü niyetli kişilerin iştahını kabarttığını belirtti.
Kayhan şu uyarları da yaptı:
“Tanımadığınız kişilerden gelen özellikle de bilinmeyen linklerin açılmaması, virüs koruma ve lisanslı yazılımlar kullanılarak sistemlerin güncel tutulması son derece önemlidir.Dijital, dönüşen ve gelişen dünyada, eğitime daha fazla önem verilerek bilinçli kullanıcılar ve şirketler oluşturulması son derece kritiktir.”

En geniş katılımlı organizasyon

5 gün süren konferans, ülkede siber güvenlik alanında yapılan tek ve en geniş katılımlı organizasyon olarak dikkat çekti.
Konferansın hedefi, ülkenin siber güvenlik anlamında bulunduğu noktayı tespit etmeye yardımcı olmak, bu sayede farkındalığın artırılıp çözüm önerilerinin geliştirilebileceği bir platform yaratmak olarak açıklandı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.