banner913
banner932
banner1012

TARİHİ FIRSATMIŞ


Özcan ÖZCANHAN

Özcan ÖZCANHAN

Okunma 17 Ağustos 2015, 10:28

 

Birleşmiş Milletler (BM) nin ,Kıbrıs Özel Temsilcisi, Eide,  yine konuştu, tarafları cesaretlendirdi, umut pompalamayı, ve iyimserliğini  sürdürdü.

Yaptığı temaslar ve devam eden olumlu hava ile iyi niyet belirtileri nedeniyle !! Kıbrıs sorununun çözümlenmesi için, şimdi, TARİHİ FIRSAT olduğunu vurguladı.

Hatırlatmak gereği duyduğum için, bakınız ondan evvelki bütün BM  Genel Sekreterlerinin, özel temsilcilerinin, koordinatörlerinin, Kıbrıstaki daimi temsilcilerinin,

 (kaçıncı olduğunun sayısını yitirdim)  söylediklerini aşağıya alıyorum: Tamı tamına ayni ifadeler olmayabilir.

-         Son fırsat,  altın şans, müsait dönem, çözüm yılı ihtimali, kaçırılmaması gereken fırsat ve nihayet  şimdiki BM temsilcisi Eideden TARİHİ FIRSAT beyanatı geldi. Taraflar  , ilk kez, bu kadar olumlu ve iyi niyetli barış-çözüm  arayışı içindeymiş....

-         Rum ve Türk siyasilerden de az mı işittik, bu yıl çözüm yılı, AB üyeliği, barış, anlaşma  yılı olacak....

Acaba, Müzakere masasında, Anastasiades ve Akıncı, Kıbrıs sorununu noktalamak için AND mı içtiler. Yemin mi ettiler de Eideyi inandırdılar.

Onu inandırmış olabilirler. Ama, Kıbrıs Rum halkı ile Türk halkını inandırabildiler mi ? İki tarafın insanları da , karşılıklı ciddi ödünler verilmesine EVET diyorlar mı?

Örneğin ;

Garanti anlaşmalarının devamını, insanların geri mallarına, topraklarına dönmelerini, iki devletin varlığını,

Dönüşümlü başkanlığı,  iki bölgenin kalmasını, tek kimliği, üniter devleti, asker ve yerleşik !! konusunu, mal mülk  çıkmazını , çift egemenliği, karşı tarafın kırmızı çizgilerini  kabul mu ettiler ?

Bildiğimiz, işittiğimiz kadarı ile;

Ne garantiler, ne toprak, ne mal mülk, ne yönetim ve güç paylaşımı, ne dönüşümlü başkanlık, ne yerleşmiş göçmenler, ne iki egemenlik ne tek kimlik,  konularında kesin anlaşma yok. Hatta, bunların en önemlisi Garanti, toprak, mal mülk, halen ele alınmamış, sona bırakılmış.

O halde, nerden çıktı bu tarihi fırsatın şimdi olduğu?

Bizler, ömrümüzü tükettik martaval ve hikayeler dinleyerek. Kıbrıs sorunu ile  yatıp kalkarak...

Son fırsatmış, yıl sonuna çözümmüş, son şansmış !!

Ne oldu Galo, Gali, Annan planları dönemlerinde yürütülen iddialar ? Ne oldu Acheson, kantonal çözüm planları, toprak yüzdelikleri, teati edilen haritalar ?

BM nin ve AB nin  büyük uğraş ile hazırladıkları Annan Planı ile ilgili referandum? Netice ortada değil mi ? Türk tarafı yüzde 65 ler ile EVET derken Rum tarafı ne yaptı ? Papadopulosun Çağrısı (ağlayarak yapmıştı) güçlü bir HAYIR-OXI üzerine  verilen OXI cevabı ?

Ne oluyor da şu anda TARİHİ FIRSAT yakalanmış ?

Annan planına OXI diyenler, garantileri, bir Türk askerinin varlığını, Kıbrıslıların devletini , toprak, mal mülk önerilerini  kabul etmeyenler  180 derecelik dönüş yaparak Kabul Ediyoruz, NAI-EVET mi diyorlar, diyecekler ?

Asla demezler. EOKAcılar, ELAMcılar, Ortodoks kilisesi, Yannakis Omirular ve Rum ulusal konseyi varken , hangi Rum lider, bırakınız Anastasiadesi, Hristofyas bile yapamadı, da birileri çıkıp Akıncı ile Türk tarafı ile anlaşacak, çözüm, barış belgeleri imzalayacak Kıbrıs sorununu  tarihin derinliklerine gömecek ?

Ben öyle bir lider göremiyorum. Eide  görmüş olabilir. Ancak, yanılıyor diyorum ve ekliyorum.

Kıbrıs sorunu, müzakereleri .. daha  çoook Eideler yer. Alexander Downer de görevi aldığı günler çok iddialı konuşmuştu.  “Kıbrıs sorunu çözümlenemeyecek sorun değildir. Ben çok daha zor  sorunlar gördüm, halledildi. Kıbrıs  sorunu da daha fazla devam etmez. Trafların erken çözüme-anlaşmaya varması için ben var gücümle yardımcı olacağım”... Ne oldu ? Yarıbuçuk bıraktı görevi ve gitti Avustralyanın, memleketinin Londra Temsilcisi oldu.

Çok gitmez, Eide de usanacak,  başka bir görev seçip gidecek.

Türkiye , terörle, ekonomik sıkıntılarla, hükümet sorunu ile,

Yunanistan iflas ve hükümet krizi ile uğraşırken bütün işlerini bırakıp da Eidenin dediği Kıbrıs sorununun hallinin TARİHİ FIRSAT lamı  uğraşacaklar ?

Yoksaaa, Akıncı ve Anastasiades Kıbrıs sorununu Mayıs ayına kadar halledecekler? Neden Mayıs 2016 ? Rum tarafında seçimler varmış da.....ondan önce !!

 

Haydi görelim. Kolay gelsin bütün taraflara , özellikle de Eide efendiye...!!

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.