banner913
banner932
banner1012

Tanınmaya doğru


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 01 Temmuz 2020, 14:21

Bugün tanınmaya ilişkin bir referandum yapılsa, halkın büyük çoğunluğu tanınmaya oy verir. Hele, hele tanınmanın karşısına “ federasyon”u koyarsanız, tanınma böyle bir çözüm önerisine fark atar. Bu bir tahmin; ancak halkın nabzını tuttuğunuz zaman, böyle bir sonucun çıkacağı anlaşılmaktadır.. Buna rağmen, şu anda, ne Türkiye Cumhuriyeti, ne de KKTC,. , tanınma yoluna girmiş değildir.Covid-19 pandemi olayından dolayı tanınmanın gündeme bile girememesini doğal karşılamak lazım. Ancak, bugün, normale dönerken, hükümet, KKTC’nin tanınmasına ilişkin dosyasını büyük bir titizlikle hazırlaması gerekmektedir. Hükümetin görevi, tanınmaya yönelik başlangıç noktasını belirlemek, ve olayı, bu noktadan hareket ederek gündeme oturtmaktır.

Bu nasıl yapılır ?... İlk adım, hükümetin tanınma kararı aldığını açıklaması ile atılacaktır. Bu karar ( mümkünse, Meclis’in oybirliği ile alacağı bir karar ile ) dünyaya duyurulmalıdır. İlk adım BM’ye bu kararı resmen bildirmek olabilir. Gerçi, BM bir devlet değildir. BM, tanınma isteyen herhangi bir devleti tanıma yetkisine sahip değildir. Ancak, KKTC’nin tanınmasını yasaklayan çok eski ve rafa kaldırılmış 1-2 BM kararını bozmak için, KKTC’nin tanınma kararını BM’ye bildirmek gerekir. KKTC’

nin  tanınma istemi BM’ye ve dünyaya duyurulduktan sonra, Rumlarla bir “ federasyon çözümünün” mümkün olamayacağını da detaylı bir biçimde anlatmak lazım.

İkinci adım, en önemli olanıdır. KKTC, BM’ye verdiği bilgilerden sonra, ilk olarak KKTC’ye sempati duyan, tanınmasının artık tek çıkar yol olduğunu anlayan yabancı devletlerle KKTC’nin direkt tanınma istemi odaklık görüşmelerini başlatmasıdır. Bu konuda, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğine başvurmak gerekir. KKTC’nin, sanırım bugün dünyada, tam 37 yıl bağımsız, egemen devlet olarak yaşamını sürdürürken, hala tanınmamış bir devlet olarak kalması kabul edilebilecek bir durum değildir. Bu olayın dünyada eşi benzeri yoktur. KKTC’nin egemenlik haklarını kullanarak tanınma istemesi en doğal hakkıdır. Hakkıdır da, henüz ne Türkiye Cumhuriyeti tarafından, ne de KKTC hükümeti tarafından tanınmaya yönelik herhangi bir hazırlık yapıldığını göremiyoruz. İşte durum bu merkezdeyken, “ federasyoncuların”  ” federasyon çözümü “ için iştahlarının kabardığını görebiliyoruz... “ Federasyon çözümü “ düşüncesinin veya önerisinin tamamıyla ortadan kalkması için tanınma hamlesinin başlatılması gerekir. Bunu yapmak da Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile KKTC hükümetinin görevidir. İki hükümet tanınma girişimini başlatırlarsa, aydınlığa doğru gidilecektir. KKTC halkının tanınma hayali ancak bu şekilde gerçeğe dönüşecektir.    

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.