banner913
banner932
banner1012

TANINMANIN YOLU


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 26 Temmuz 2017, 10:50

İngiltere ve KKTC'de yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler Birliği ( ATCA ) ve Britanya Kıbrıslı Türkler Derneği ( BTCA ) tarafından kurulan Kıbrıslı Türklere  Adalet Platformu, BM Genel- Sekreteri Antonio Guterres'e mektup göndererek iki devletli çözüm modelinin gündeme alınmasını talep etti.

Bu mektup, KKTC'nin tanınmasına yönelik ilk girişim olarak algılanırsa yanlış olmaz. Ancak esas olan tanınma için KKTC devleti ve hükümetinin atacağı adımlar önemli...Düşünün bir kere... Eğer KKTC Meclisi oybirliği ile KKTC'nin  tanınmasına ilişkin bir karar alırsa ve bu kararını devlet olarak BM'ye bildirirse, o zaman, böyle bir karar tüm dünyaya KKTC devletinin tanınma konusunda çok ciddi olduğunu anlatır. Böyle bir Meclis kararını herkes ( BM'de dahil ) ciddiye almak durumundadır.

Türkiye Cumhuriyeti KKTC'nin tanınması konusun da ağırlığını ve desteğini ortaya koyarsa tabii ki iş çok kolaylaşır. Ancak yinede KKTC devleti, hükümeti ve halkını temsil eden KKTC Meclisinden bir tanınma kararı çıkması şart.Böyle bir karara, BM'de dahil , herkesin saygı duyacağı kesin. Ancak bilinmesi gereken bir gerçek var. KKTC'nin alacağı tanınma kararı ile sadece önemli bir başlangıç gerçekleştirilecektir. Bunun arkası gelmeli. Nasıl  mı ?. Şöyle : Türkiye ve KKTC  diplomatları sürekli tanınma kampanyasını tüm dünyada ve önemli merkezlerde başlatmalı ve duyurmalı. Hazırlıklar yapılmalı. Süreklilik çok önemli. Bu tanınma işi kolay iş değil. Uluslararası Hukuk çerçevesi içinde tanınma isteminin haklı ve geçerli bir istem olduğunu sürekli kanıtlamak gerekir. Uluslararası Hukuk çerçevesi içinde Haklılığımızı ve Uluslararası Hukuk çerçevesi içinde KKTC devletinin tanınma hakkına sahip olduğunu tekrar, tekrar kanıtlayıp karşı tarafa göstermek gerekir.

Kıbrıslı Türklere Adalet Platformu'nun KKTC'nin tanınmasını talep eden mektubu önemli bir başlangıç sayılabilir. Ancak KKTC'nin tanınmasını isteyen KKTC Meclis kararı mutlaka çıkmalı. İngiltere'deki birkaç derneğin tanınma istemesi tabii ki önemlidir. Ancak esas olan KKTC Meclisi'nin alacağı tanınma kararıdır. KKTC'nin tanınma istemi ancak bu şekilde resmiyet kazanır.  Bizim KKTC siyasi partilerinin artık " federasyon çözümünü" tamamıyla silmeleri ve yeni bir sayfa açarak birlik içinde tanınma yoluna girmeleri gerekir. Şu anda KKTC halkının beklentisi budur. Yani, birlik olarak KKTC'nin yaşamasını, devam etmesini ve tanınmasını sağlamak amacıyla çalışmaların başlatılması... Tanınmanın yolu halkın gücünün  birlik içinde alacağı Meclis Kararı ile açılacaktır...  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.