banner913
banner932
banner1012

TANINMA -TANINMA


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 09 Ağustos 2017, 10:05

Rumlarla yeni bir “müzakere” süreci hiçbir zaman başlatılmamalı. Rumlarla herhangi bir alanda işbirliği de söz konusu olmamalı. KKTC Devleti  ve Hükümetinin odaklanacağı tek konu tanınma olmalı. BM, bundan böyle herhangi bir” müzakere” sürecinin tekrar başlaması için hiçbir girişim yapmayacak. Bu, yaptıkları açıklamalardan belli. Bu ne demek? Artık kendi başınıza ne yaparsanız yapın demek... Hem zaten, herhangi bir uluslararası örgütün bu adadaki iki toplumu bir şemsiye altında birleştirme girişimi yok ve bundan sonra olmayacaktır da. Bu durumda, vakit kaybetmeden, KKTC Devleti ve Hükümeti tanınmaya yönelmeli. KKTC Devleti için tanınma ve gene tanınma... KKTC Devleti için başka bir kurtuluş yolu yok...

Bakıyoruz, iki halkın şu veya bu şekilde tekrar birleşmesini sağlamak için bazı girişimler ve cılız sesler halâ var. Bunların tamamıyla ortadan kalkması için KKTC Devleti ve Hükümeti tanınma için kararlı adımlar atmalı. Bu çok önemli... Bu kararlı adımların en önemlisi, birkaç haftadır bu sütunlarda belirtmiş olduğumuz gibi, KKTC Meclisinin çıkaracağı tanınma kararıdır. Tüm uluslararası  toplum örgütleri ( BM ve AB’de dahil ) böyle bir KKTC Meclisi kararını ciddiye almak mecburiyetindedir. 34 yıldır bağımsız, egemen bir devlet olarak yaşayan KKTC Devletinin egemenlik haklarını kullanma hakkı vardır. 34 yıllık KKTC Devletinin yıllarca tanınmadan yoksun kalması ve ambargolar altında ezilmesi son bulmalıdır. KKTC Meclisinin çıkaracağı tanınma kararı tanınma için ilk ve en önemli resmi bir karar olacaktır.

Düşünüldüğü zaman, KKTC Devletinin tanınmadan başka bir çıkış yolu yoktur. Hangi yönden incelerseniz inceleyin “Kıbrıs Sorunu”nun artık sonlandığı ve yepyeni bir sayfanın açıldığını göreceksiniz. Bu yepyeni sayfa tanınmadır. Tanınma girişimini ilk başlatan İngiltere’de Kıbrıslı Türkler Birliği (ATCA) ve Britanya Kıbrıslı Türkler Derneği tarafından kurulan Kıbrıslı Türklere Adalet Platformu olmuştur. Şimdi, Kıbrıs adasında görev yapmış olan İngiliz askeri Richard Chamberlain, İngiliz Başbakan Theresa May’e mektup göndererek ilk adımı İngiliz hükümetinin atmasını ve KKTC’yi tanımasını istedi. İşte size KKTC’de yaşayan bir İngiliz vatandaşından bir tanınma istemi örneği daha...

Tabii ki bu tür girişimler, KKTC’nin tanınma davası için önemlidir. Ancak, KKTC Devleti ve Hükümetinin artık suskunluğunu bozması ve KKTC Meclisinin alacağı tanınma kararı ile işi resmiyete dökmesi şarttır. Kosova, BM üyesi olmadığı halde dünyadan tanınma istemişti. Kısa bir süre içinde 90’ın üzerinde devlet Kosova’yı resmen tanımıştı. KKTC Meclisinin tanınma kararı ile başlatılacak tanınma girişimi, KKTC halkını temsil eden Meclisin bu kararı ile başlatılmalıdır. Halkın beklentisi budur.     

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.