banner913
banner932
banner1012

Tanınma harekatı


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 20 Şubat 2019, 18:27

Bugüne kadar, KKTC bağımsız, egemen Devletinin tanınması gerektiğini ısrarla dile getiren birçok kuruluş var. KKTC halkının büyük bir çoğunluğunu temsil eden bu görüş, gerçekten 36 yıllık bağımsız, egemen KKTC Devletinin tanınmasının tek çözüm olduğunu göstermektedir. Bu görüşün, duygusallıkla, milliyetcilikle hiçbir ilgisi yok. KKTC’nin ayrı devlet olarak tanınması elzem politik bir çözümdür. Nitekim, KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı   Merhum Rauf  R. Denktaş, KKTC’nin resmen ayrı devlet olarak tanınma konusunu üç uluslararası hukuk ve tanınma uzmanına inceletmiş ve bu çalışma sonucu KKTC Devletinin tanınma hakkına sahip olduğu ve resmen tanınması gerektiği vurgulanmıştır.

TMT’nin ilk Bayraktarı E. Albay Rıza Vuruşkan, 40’ıncı ölüm yıldönümünde anılmış ve TMT Mücahitler Derneği Başkanı Sn. Yılmaz Bora, KKTC’nin tanınması  için harekete geçilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Kuşkusuz, TMT Mücahitler Derneği, tanınmayı savunan en başta gelen kuruluştur. KKTC Devletinin en büyük siyasi partisi UBP’nin son genel seçimlerde birinci parti olarak seçimi kazanması ve UBP’nin KKTC’nin resmen tanınması gerektiğini ısrarla dile getiren görüşü büyük önem taşımaktadır.

Tüm bu gerçekleri ortaya koyduktan sonra, 36 yıllık bağımsız, egemen KKTC Devletinin egemenlik haklarını kullanarak resmi tanınma istemesi en doğal hakkıdır. Bu, Uluslarlararası Hukukun verdiği bir haktır. Bu hakkı, BM’de dahil, kimse KKTC’nin elinden alamaz. İki eski BM Genel-Sekreterlerinin bu adada iki devlet çözümünden başka çözümün mümkün olmadığını açıklaması ve son olarak ABD Kongre Araştırma Servisi’nin Kıbrıs’a ilişkin hazıladığı raporda, iki kesimli, iki toplumlu federal çözümün ulaşılması zor, hatta belki de artık elde edilemeyecek bir model olduğunu vurgulaması, siyasi bilimciler tarafından KKTC Devletinin tanınmasına yönelik ilk adım olduğunu göstermektedir.

Yukarıda, KKTC Devletinin resmen tanınması gerektiğini savunan önemli görüşler dışında, dış kaynaklı birçok kuruluşun ve hatta bazı yabancı ülkelerin önde gelen siyasilerinin sürekli KKTC’nin artık tanınması gerektiğini dile getirmiş olmaları da tanınmanın  tek çıkış yolu olduğunu göstermektedir. KKTC Devletinin en büyük destekcisi  ve KKTC’yi resmen tanıyan tek devlet olan Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC Devleti ve Hükümeti ile birlikte KKTC’nin tanınmasına ilişkin nasıl bir yol izleyecekleri merak konusudur. Gerçek şu ki tanınma harekatı artık başlamalı ve KKTC Devleti artık resmen tanınmalıdır. KKTC Devleti için başka çıkar yol yoktur... 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.