banner913
banner932
banner1012

STRAW VE DİĞERLERİ


Arman RATİP

Arman RATİP

Okunma 11 Ekim 2017, 11:19

 

Son yazımızda İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’un KKTC’nin tanınması gerektiğini belirten açıklamasına yer vermiştik. İlginçtir... Jack Straw genelde Rumlara sürekli destek veren İngiltere’nin İşçi Partisi’nin önemli milletvekilerinden biri olarak daima ön planda yer almıştı. Parlak bir kariyere sahip Straw, 1979’dan 2015’e kadar İşçi Partisi milletvekili olarak görev yaptı. Bu dönem içinde İçişleri Bakanlığı da yapan Jack Straw, Tony Blair Başbakanlığında iktidarda olan İşçi Partisi’nin bir üyesi olarak 2001-2006 yılları arasında İngiltere’nin Dışişleri Bakanı olarak dikkatleri üzerinde toplamıştı.

İngiltere’nin “Kıbrıs politikası”na baktığımız zaman, bu ülkenin gelmiş geçmiş Dışişleri Bakanları hep aynı çizgide kalmışlar ve özetle “Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözümü destekliyoruz” açıklamalarıyla “Kıbrıs Sorunu”nun çözümüne ilişkin etkin bir politika izlemekten uzak kalmışlardır. Halbuki, Garantör bir devlet olarak İngiltere, belkide  “Kıbrıs Sorunu”nu en iyi bilen ülkelerden biri olarak tanımlanmış, ancak sorunun çözümüne pek fazla katkı sağlayamamıştır.

Sn. Jack Straw, İngiltere Dışişleri Bakanlığı görevini sürdürdüğü 2001-2006 yılları arasında İşçi Partisi’nin yıllarca Rumları destekler gözüken politik çizgisinde kalmış ve hatta bu destekten ötürü KKTC’yi rahatsız eden bazı açıklamalar yapmıştı. Şimdi ise, son açıklamasıyla, KKTC’nin tanınması gerektiğini açıkça belirten Straw, diğer İngiliz Dışişleri Bakanlarından farklı ve bir iki adım öne doğru yönelerek, gerçeklere dayalı, “Kıbrıs Sorunu”na ilişkin çok önemli bir açıklamaya imza koymuştur.

Bu durumda, kendi gelmiş geçmiş Dışişleri Bakanlarının çalışmalarını, politikalarını ve tabii ki İngiltere’nin “Kıbrıs politikası”nı sürekli değerlendirmeye alan İngiliz hükümetinin gerçekleri vurgulayan bu açıklamayı hiç kuşkusuz iyice etüd edeceklerini söyleyebiliriz. Hiç bir sonuç vermesi mümkün olmayan ve Crans-Montana’da sonlanan “müzakerelerin” tekrar başlamaması gerektiğini, adanın iki ayrı devlet olarak bölünmesini ve KKTC’nin resmen tanınmasının en doğru yol olacağını vurgulayan Sn. Jack Straw, ilk kez eski bir İngiliz Dışişleri Bakanı olarak çok önemli bir gerçeğe vurgu yapmıştır.

Şimdi artık top bizde... Sn. Jack Straw’un bu açıklamasının çok iyi değerlendirilmesi ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın konuya aynı çizgide eğilmesini sağlamak amacıyla girişimler yapılmasını çok doğal bir diplomatik yol olarak görmek lazım. Devleti ve hükümeti yönetenlerin birbirlerini suçlamaktan vazgeçip, bu denli önemli gelişmeleri birlikte ve birlik içinde değerlendirerek hareket etrmeleri gerekir... Hadi hayırlısı....... 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.