banner913
banner932
banner1012

Yeni hükümet haftaya

banner1020

Hükümeti kurma görevini dün Cumhurbaşkanı Akıncı’dan alan UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, zaman kaybetmeden bugün siyasi partilerle istişarelere başlayacak. Tatar’ın ilk durağı CTP olacak, ardından da HP’nin kapısını çalacak

banner974
Yeni hükümet haftaya

banner971

 

Hükümeti kurma görevi Tatar’da

Cumhurbaşkanı Akıncı, hükümeti kurma görevini beklenildiği gibi UBP Genel Başkanı Ersin Tatar’a verdi. Akıncı, partilerin kendi içlerinde veya birbirleriyle değerlendirme yapması için süreyi uzattığını söyledi

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümeti kurma görevini Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar’a verdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, dün saat 12.30’da Tatar’ı kabul etti.

“KKTC’nin ilk dörtlü koalisyon hükümeti” sıfatını taşıyan ve 2 Şubat 2018’de kurulan CTP-HP-TDP-DP koalisyonunun 460 gün süren ömrü, arazi tartışmalarının ardından Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın bakanlıktan istifası, HP’nin de hükümetten çekilme kararı alması üzerine Başbakan Tufan Erhürman’ın 9 Mayıs Perşembe günü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunduğu istifasıyla tamamlanmıştı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, önceki gün UBP, CTP ve HP, dün de TDP, DP ve YDP Genel Başkanlarıyla yaptığı görüşmelerin ardından yeni hükümeti kurma görevini UBP Genel Başkanı Ersin Tatar’a verdi.

Akıncı, Tatar’ı kabulde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı olarak "bu parti bu parti ile hükümeti kuracak" gibi duyumlarla hareket edemeyeceğini belirterek, mecliste temsiliyeti olan tüm partilerle tek tek, yüz yüze görüştüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı olarak 4’üncü kez görevlendirme yaptığını ve her seferinde temaslarını 3-5 gün içerisinde tamamladığına işaret eden Akıncı, dörtlü koalisyon hükümetinin istifasının üzerinden 4 gün geçtiğini ve beşinci gün görevlendirmeyi yaptığını kaydetti. 

“Kendi adıma başka bir hesabım olamaz” diyen Akıncı, bu süreyi partilerin kendi içlerinde veya birbirleriyle değerlendirme yapması için uzattığını ve partilerin bu süreden faydalandığını gözlemlediğini kaydetti. 

Hükümetlerin ve muhalefetteki partilerin Cumhurbaşkanlarıyla sağlıklı bir diyalog içerisinde olmasının şart olduğunu ifade eden Akıncı, gereksiz zıtlaşmaların zararının topluma ödetildiğini kaydetti.

Akıncı, eleştirilerin olmasını beklediğini ancak bu eleştirilerin dengeli ve itham boyutuna varmaması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, iyi, doğru ve hızlı icraatlar temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, görevlendirme yazısını Tatar’a vermeden önce basına yaptığı açıklamada görevlendirmede geciktiği yönündeki eleştirileri yanıtladı; duyumlarla hareket edemeyeceğini, tüm siyasi partileri dinlemesi gerektiğini söyledi.

Görev süresinde dördüncü kez hükümet kurma görevlendirmesi yaptığına işaret eden Akıncı, partilere kendi içlerinde ve arzu ederlerse birbirleriyle değerlendirme fırsatı vermek için zaman tanıdığını anlattı.

ANAYASAL SÜREÇ

KKTC’nin 35’inci hükümetini kurma görevini alan Tatar’ın anayasa gereği 15 gün içinde hükümeti oluşturması, aksi halde görevi iade etmesi gerekiyor.

Yeni hükümetin kurulması halinde Cumhurbaşkanınca atanacak Bakanlar Kurulu’nun listesi, tam olarak, Cumhuriyet Meclisi’ne sunulacak. Bakanlar Kurulu’nun programı, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından Cumhuriyet Meclisi’nde okunacak ve ardından güven oylamasına gidilecek.

Programın Cumhuriyet Meclisi’nde okunmasından sonra iki tam gün sonra görüşmeler başlayacak ve bittikten bir tam gün sonra oylama yapılacak. Anayasa’ya göre güvenoyu alan Bakanlar Kurulu’na karşı, güven oylamasından sonra üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemiyor.

7 Ocak 2018 seçimleriyle şekillenen Cumhuriyet Meclisi’nde UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP ve DP 3’er ve YDP de 2 milletvekiliyle temsil ediliyor.

TATAR KİMDİR?

30 Ekim 2018’den beri UBP Genel Başkanlığı görevini sürdüren Ersin Tatar 1960 yılında Lefkoşa’da doğdu. Lise eğitimini ise İngiltere’de tamamladı. 1982 yılında Cambridge Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 1982-1986 yıllarında İngiltere’de PriceWaterhouse’da  çalışıp gerekli sınavları geçtikten sonra Chartered Accountant ünvanını aldı. 1986-1991 yılları arasında İngiltere’de Polly Peck Firması’nda Finansman Müdürü olarak, 1991-92 yılları arasında Ankara’da FMC-Nurol Savunma Sanayi A.Ş’de finansman Müdürü olarak, 1992-2001 yılları arasında ise İstanbul’da Show TV’de Genel Koordinatör olarak çalışan Ersin Tatar 1996 yılında KKTC’nin ilk özel televizyon kanalı olan “Kanal T”yi kurdu. 2003 yılında Ulusal Birlik Partisi ile siyasetle tanıştı.

İstanbul’da 1997-2001 yılları arasında Kıbrıs Türk Kültür Derneği Başkanlığını yürüten Ersin Tatar, 2001-2003 yılları arasında iki yıl Yenicami Ağdelen Kulübü Başkanlığını yürüttü.

19 Nisan 2009 Erken Genel Seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden Lefkoşa Milletvekili seçildi. 4 Mayıs 2009 tarihinde kurulan Eroğlu Hükümetinde Maliye Bakanı olarak görev alan Ersin Tatar, 27 Mayıs 2010 tarihinde kurulan İrsen Küçük hükümetinde de bu göreve devam ederek, 13 Haziran 2013 tarihine kadar dört yıl süre ile bu görevi yürüttü.

28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimlerinde yeniden Ulusal Birlik Partisi’nden Lefkoşa Milletvekili seçilen Tatar, sekizinci dönemde Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanlığı yaptı.

7 Ocak 2018 Milletvekilliği Erken Genel Seçimlerinde yeniden UBP Lefkoşa Milletvekili seçildi.

Tatar, 27-28 Ekim 2018’deki UBP Kurultayı’nda Hüseyin Özgürgün’le birlikte ikinci tura kaldı ancak Özgürgün’ün30 Ekim’de yarıştan çekildiğini açıklamasıyla genel başkan seçildi.

İngilizce bilen Ersin Tatar, evli ve iki çocuk babası…

 

“En hızlı şekilde hükümeti kuracağız”

Bugünden itibaren temaslarına başlayacağını söyleyen Tatar,  41. hükümeti kurma görevini aldığını belirtti ve ekledi: "41 kere maşallah"

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan hükümet kurma görevini alan UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, görüşme yapma yetkisi almak için dün öğlenden sora parti meclisini toplantıya çağırdığını belirterek, bugünden itibaren mecliste bulunan partilerin milletvekili sayısına göre temaslarına başlayacağını ve bu temasları hafta sonuna kadar sürdüreceklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı ile her zaman iyi ilişkiler içerisinde olmaya gayret edeceklerini belirten Tatar, Cumhurbaşkanı ile Kıbrıs meselesi başta olmak üzere farklı görüşlere sahip olabileceklerini ancak bunları uygarlık seviyesinde tartışacaklarını kaydetti.

Tatar, UBP olarak çalışmalarını gelecek nesillerin de bu topraklarda kalmasını sağlama anlayışıyla sürdüreceğini kaydetti.

Tatar, "En hızlı şekilde, en makul olan, çalışan, hizmet eden bir hükümeti kurabileceğimize inanıyorum" dedi. 

Cumhurbaşkanı ile güzel bir görüşme yaptıklarını, görevi aldıklarını ve 15 gün içinde görüşmeler yapıp hükümeti kurmak için çalışacaklarını ifade eden Tatar, milletvekili sayısına göre partilerle sırasıyla görüşüp  en erken zamanda hükümeti kuracaklarını söyledi. 

Tatar, Kıbrıs  Türk Federe Devleti’nden itibaren bakıldığında 41. hükümeti kurma görevini aldığını ifade ederek, "41 kere maşallah" dedi ve 41. hükümeti kuracağını kaydetti. 

En hızlı şekilde çalışıp Kabinenin Cumhurbaşkanına sunulacağını ve Mecliste güven oyu alacakları hükümet programını hazırlayacaklarını ifade eden Tatar, özetle şunları söyledi: 

"En hızlı şekilde hükümeti kurmak için çalışacağız. 19 Mayıs geliyor, önemli bir haftada halkın refahı, mutlu olması için çalışacağız. Bu işi uzatmadan sorumluluk içinde hükümet kurulacak. Diğer partiler de sorumluluk içinde görüşmeleri sürdürsün kısa sürede hükümeti kuracak adımları atalım. Sıkıntı yaşamadan hükümet kurulacak, inanıyorum. Şimdiden kiminle anlaşacağız bilmiyorum ama sırayla görüşüp çalışacağız. Haftaya bu iş tamamlanır diye düşünüyorum. Parti Meclisi'nden yetkiyi alacağız ve en hızlı şekilde, en makul olan çalışan hizmet eden bir hükümeti kurabileceğimize inanıyorum."

 “Öyle şartlı şurtlu şeylere gelmeyiz”

Tatar, HP’nin Çaluda ve Özgürgün’ün kabinede yer almamasını istemesiyle ilgili “Öyle şartlı şurtlu şeylere gelmeyiz. Herhangi bir senaryonun da parçası değiliz” dedi
 

UBP Genel Başkanı Ersin Tatar Birinci Boyut programına katılarak açıklamada bulundu.

Tatar’ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

“Hükümet modeli UBP-CTP veya UBP-HP şeklinde de olabilir. Ama tabi ki karşılıklı pazarlıklar da önemlidir. Herkes sorumluluğunun bilinci içerisinde olmalı ve ona göre davranmalıdır.

Bu hükümet boşluğunun çok uzun gitmemesi gerek. Biran evvel hükümetin işbaşı yapması gerek. O bakımdan bu işi karşılıklı anlayış çerçevesinde biran evvel çözmek lazım.
“Bizim de belli kriterlerimiz vardır. Öyle şartlı şurtlu şeylere gelmeyiz. 
“Herhangi bir senaryonun da parçası değiliz.
Fazla koalisyon ortaklığı bir hükümetin günün sonunda başarılı olamadığını gördük. Dolayısıyla iki partili koalisyona daha fazla sıcak bakmak lazım. İdeolojisi ile, ekonomik politikaları ile her türlü yaklaşımlarıyla bütün bunların bir noktada uyuşması lazım. Hükümet programı, uygulanması eğer bunlar yazıldığı gibi uygulanmazsa o zaman inandırıcılığımız kalmaz. Dolayısıyla o noktada konuşmak ve tartışmak lazım. CTP ile de görüşülecek ve bakalım hangi noktadayız, onlar hangi noktadadır.
Ekonomik politikaları iyice tartışmak gerek ve uyum lazım. Kıbrıs politikası benim için önemlidir. UBP’nin duruşu önemlidir. Şimdi baktığımızda bu 4’lü hükümete ne dediler bizim Kıbrıs politikası ile ilgili görüşümüz yoktur. O çok büyük bir zafiyet oluşturdu diye düşünüyorum. Dolayısıyla CTP ile de görüşürken asgari müştereklerde nasıl buluşabilir bu da konuşulacak. Günün sonunda hükümetin bir politikası olacak. Ve ondan sonra meseleyi Halkın Partisi ile de ele alıp bir şeklin ortaya çıkması için azami derecede gayret gösterilecektir. Onun dışında bir şart söz konusu olamaz. Ne başkalarının bize ne bizim başkalarına. Yani günün sonunda her partinin kendi duruşu vardır. Kendi politikaları vardır. Dediğim gibi ekonomi ve Kıbrıs politikalarında bize yakın duran bir parti ile veya anlaştığımız bir parti ile daha ileriye gitmekte fayda vardır diye düşünüyorum.
Eğer bu partiler anlaşamazsa erken seçimden ziyade bir seçim hükümetine ihtiyaç var. Bilahare seçime gidilmesi lazım. Bugün düğmeye bazsanız o seçime 4 ay sonra girebilirsiniz. İnşallah öyle bir noktaya gelinmez. Ama ülkenin menfaatleri söz konusuysa şuanda bu hükümet boşluğunun giderilmesi ve bilahare bir hükümetin iş başında olması gerekmektedir.
“Önümüze bakıp, bu süreci iyi yönetmemiz lazım.”

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.