banner913
banner932
banner1012

Meclis'in gündemi erken seçim

banner1020

banner974
Meclis'in gündemi erken seçim

banner971

Meclis Genel Kurulu, Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında saat 10.30’da çalışmalarına başladı.

Toplantıda ilk olarak okutulup onaya sunacaklara yer verildi.

Buna göre, öneri sahipleri adına Bağımsız milletvekili Hasan Taçoy’un sunmuş olduğu Yükseköğretim Değişiklik Yasa önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı.

Tezkerenin ivediliği oyçokluğu ile kabul edildi.Bağımsız Lefkoşa milletvekili Hasan Taçoy’un sunmuş olduğu Belediye Personel Değişiklik Yasa önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere de Genel Kurul’dan onay aldı.

Tezkere üzerinde söz alan CTP milletvekili Erkut Şahali, önerinin mevcut bir anomalinin düzeltilmesini içerdiğini bunu olumlu karşıladıklarını belirtti.
Şahali, Yükseköğretim Değişiklik Yasa önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereye tek olumsuz oyu Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın verdiğini kaydetti ve bu konudaki sıkıntıyı Komitede değil Genel Kurul’da öğrenmek istediklerini ifade etti.

Kamudaki geçici personelle ilgili yasal çalışmanın komitede devam ettiğini de hatırlatan Şahali, bu konuda da Hükümetin pozisyonunun netleşmesi gerektiğini ifade etti.Söz alan Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş, halkın gündeminin seçimler olduğunu oysa bunun bugünkü toplantıda dikkate alınmadığını gördüğünü ifade etti..

Maliyeye ek yük getirecek konularda görüşlerini net olarak anlattığını belirten Serdar Denktaş, seçim tarihine ilişkin Hükümet ortağı DP dışarıda bırakılarak CTP ve UBP’nin aldığı ortak seçim kararının gündem olması gerektiğini belirtti.

Denktaş, seçim tarihinin, ülkeyi bütçe konusunda ciddi sıkıntıya sokacağını da ifade etti.Serdar Denktaş, “Bütçeyi geçiremeyeceğiz, 2018’de yerel seçimler de vardır. Bu nedenle bütçeye Temmuzda başlanabilecektir.. Gelecek yıl yapılması gereken ödemeler yapılamayacaktır. Beklenen ödemeler temmuza kalacaktır” dedi.

Tüm bunlar düşünülmeden ortaya atılan erken seçim tarihine itirazları olamadığını vurgulayan Denktaş, “Ancak bu düşünülmeden alınan bir karardır” dedi.

31 Ekimde 2018 yılı bütçesini sunacağını vurgulayan Serdar Denktaş, Ama 7 Ocakta seçim varken bunun görüşülmesinin mümkün olacağını düşünmüyorm” dedi.

2018 yılının sorunlu olacağını ifade eden Denktaş, “Seçim tarihi ile ilgili her ne yapılacaksa Biz de halk da CTP ve UBP’den bunun cevabını bugün bekliyoruz” dedi.

Serdar Denktaş, belirlenen tarihe itiraz etmeyeceklerinin altını bir kez daha çizdi.

Konuşmaların ardından Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin İndirimli Tahsilata İlişkin Geçici Kurallar Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere de Genel Kuruldan onay aldı.

Genel Kurul’da daha sonra CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, iç tüzüğün 62. Maddesi tahtında erken seçim konusunda söz aldı.

Erhürman, Denktaş’ın Genel Kurul’un gündemine bakmadan konuştuğunu ifade ederek, CTP olarak seçim tarihi konusundaki görüşlerini ve süreci anlattı.

Ülkedeki sıkıntılar çerçevesinde ilk olarak güvensizlik önergesi verdiklerini hatırlatan Erhürman, Temmuz 2017 için erken seçim önerisinde de bulunduklarını aktardı.

DP Başkanı Denktaş’ın bunun üzerine Nisan ayında erken seçim önerisi yaptığını belirten Erhürman, Başbakanın ise tüm erken seçim önerilerine olumlu yaklaştığını anımsattı.

Erhürman “ Bizim önerdiğimiz öneri kabul edilseydi ne bütçede ne de Maliyede sorun yaşanacaktı” dedi.

Tufan Erhürman, Başbakanın seçim belirleme tarihi konusunda bir kez daha sorumluluk almaktan kaçındığını ve topu muhalefete attığını iddia etti.

Bunun üzerine gerekli hesaplamaları yaparak mümkün olan en erken seçim tarihi olarak 7 Ocak önerisinde bulunduklarını ifade eden Erhürman, Başbakan’ın Çarşamba günü 7 ocak önerisini komiteye çoğunluktaki vekilleri ile götürebilieceğini, ancak bunu yapmayacaksa kendilerinin komite toplantısına bu tarihi önereceklerini belirtti.

CTP Genel Başkanı Erhürman, Çarşamba günü itibarıyla Seçim ve Halk Oylaması yasasındaki değişiklik çalışmalarının tamamlancağını ve 7 ocak tarihi için teknik bir sıkıntının da söz konusu olmadığını söyledi.

Başbakanla kapalı kapılar ardında görüşmediklerini vurgulayan Erhürman, “biz söylediğimizin arkasındayız aylardır bu Hükümet gitmeli diyoruz. Bunun için de 7 Ocak tarihini önermiş bulunmaktayız” dedi.

DP Genel Başkanı BBY Serdar Denktaş, Erhürman’ın konuşmasının ardından söz aldı.

Sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getirdiklerini ifade eden Serdar Denktaş, “Sorumluklarımızı yerine getirdik. Ödemelerin taksitlerle yapıldığı, tüm kesimlerin zarıncatıldığı bir dönemden çıktık. Bütçe tarihinde ilk kez artıya geçti” dedi.

Denktaş, “Kapalı ardında iş yapmam diyen partiye de ÖRP koalisyonunu hatırlatırım” ifadelerini de kullandı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün de söz alarak erken seçim konusunun bir ilk olmadığını anlattı.

Erken seçimin şart olduğunu vurgulayan Başbakan Özgürgün, Milletvekili seçimlerinin yerel seçimlerden önce yapılmasının gerekliliğine de işaret etti. Başbakan Özgürgün, “Söylenecek çok şey vardır artık bunu meydanlara bırakmak gerekiyor” dedi.

“CTP’nin sunduğu 7 Ocak önerisi bizim için uygundur teknik açıdan da sıkıntı yoktur” diyen Başbakan, kararın, komiteye bırakılmadan Genel Kurulda bugün alınabileceğini de söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda daha sonra İndirimli Tahsilata İlişkin Yasa Gücünde Kararnamenin görüşülmesine başlandı.

Rapor üzerinde söz alan CTP Milletvekili Birikim Özgür, ilk olarak Başbakanın, erken seçim tarihinin bugün Genel Kurul’da alınabileceği yönündeki önerisini yanıtladı. Birikim Özgür, erken seçim tarihiyle ilgili kararın alınabilmesi için teknik olarak konunun komiteye gitmesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

Özgür, CTP olarak erken seçim tarihi konusunun Çarşamba günü komitede kesinleşmesi görüşünde olduklarını da kaydetti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.