banner913
banner932
banner1012

Korahan'dan, Akıncı'ya sert eleştiri

banner1020

“Akıncı’nın kendi müzakerecisinin eşini Başbakanlık Denetleme Kurulu’na atarken denetim fonksiyonun zafiyete düşeceğini öngörmemiş olması şu anda yapılan açıklamaları ile çelişki göstermektedir”

banner974
Korahan'dan, Akıncı'ya sert eleştiri

banner971

 Sayıştay Başkanı Osman Korahan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dün açıkladığı üçlü atama kararnamesini imzalamama gerekçelerini eleştirerek, “Akıncı’nın kendi müzakerecisinin eşini Başbakanlık Denetleme Kurulu’na atarken denetim fonksiyonun zafiyete düşeceğini öngörmemiş olması şu anda yapılan açıklamaları ile çelişki göstermektedir” iddiasında bulundu.

Korahan, bazı kesimlerin kendisini ve Sayıştay’ı yıpratacak açıklamalar yaptığını belirterek bunları “manidar” diye niteledi.

Osman Korahan, “Sayıştay ve denetçilerin, bunda önce olduğu gibi bundan sonra da görevini bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerine uygun olarak yerine getirmeye devam edeceğini” vurguladı.

Sayıştay Başkanı Osman Korahan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dün onaylamayacağını açıkladığı Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü görevine eşinin atanması kararnamesiyle ilgili basında “Atamalar denetime gölge düşürmemeli”  şeklindeki haberler üzerine açıklama ihtiyacı doğduğunu belirterek yazılı bir açıklama yaptı.

Korahan, haberde “…denetim makamlarının, denetlemekle yükümlü oldukları siyasi makamlarla bağımsızlık ve güvenilirliklerini sorgulatacak derecede iç içe geçmesinin, denetim fonksiyonunu büyük zafiyete düşüreceği” şeklindeki ifadelerin, Anayasal bağımsız bir organ olan Sayıştay gibi önemli bir kurumun yıpratılması ve kurum hakkında kamuoyunda yanlış bir algı yaratılmasına neden olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Sayıştay ve denetçilerin denetim faaliyetini bağımsız ve tarafsız yürüttüğünü kaydeden Osman Korahan, “Sayıştay Başkanlığına denetçilikten gelen biri olarak, görev yaptığım süre içerisinde hiçbir siyasi parti ayırımı gözetmeksizin bağımsız ve tarafsız bir şekilde görevimi yerine getirdim” dedi.

“DERİNDEN ÜZDÜ”

Sayıştay Başkanlığı görevine geldiği 2010 yılından itibaren her hükümet döneminde Sayıştay’ın yayımladığı raporlar, yolsuzluk ve usulsüzlükleri açıkça ortaya koyduğunu ve sorumlular hakkında, milyonlarca TL’lik sorumluluk çıkartılarak yasal işlem başlatıldığını anlatan Korahan, başkanlığı dönemindeki raporlar ortadayken, “Sayıştay’ın siyasi makamlarla bağımsızlık ve güvenilirliklerini sorgulatacak derecede iç içe geçmesinin, denetim fonksiyonunu büyük zafiyete düşüreceği” şeklindeki açıklamaların gerçekleri yansıtmadığını ve kendisini derinden üzdüğünü belirtti.

Sayıştay Başkanı Osman Korahan, üçlü atama kararnamesiyle atamaların, daha önce de gerçekleştirildiğine ve bundan sonra da herhangi bir yasal değişiklik yapılmadığı takdirde yine devam edeceğine işaret ederek, Cumhurbaşkanlığı Müzakerecisi, CTP Milletvekili Özdil Nami’nin eşinin Başbakanlık Denetleme Kurulu’na üçlü kararname ile üye olarak atanmasının bunlardan biri olduğunu kaydetti.

“ÇELİŞKİ”

Açıklamasında “Ancak Sayın Cumhurbaşkanının kendi müzakerecisinin eşini Başbakanlık Denetleme Kurulu’na atarken denetim fonksiyonun zafiyete düşeceğini öngörmemiş olması şu anda yapılan açıklamaları ile çelişki göstermektedir” ifadelerine yer veren Korahan, şöyle devam etti:

“MANİDAR”

“Cumhurbaşkanı Müzakerecisi’nin eşinin atanmasında sessiz kalan bazı kesimlerin ise şu anda Sayıştay Başkanı’nı ve Sayıştay’ı yıpratacak açıklamalarda bulunmaları manidar bir yaklaşımdır.

Sayıştay tarafsız, adil ve güvenilir bir kurum olmaya özen gösterirken, bazı kesimlerin Sayıştay’ı siyasi tartışma ortamına çekmeye çalışması ve haksız eleştirilerle kamuoyunu yanlış yönlendirmesi kabul edilebilir bir yaklaşım değildir.

Sayıştay ve denetçiler, bunda önce olduğu gibi bundan sonra da görevini bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerine uygun olarak yerine getirmeye devam edecektir.”

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.