banner913
banner932
banner1012

"Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz tutumunun BM raporuna yansıması gerek"

banner1020

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, bugüne kadar birçok zirve yapıldığını, tüm konuların tartışıldığını ancak bugün BM’nin bu durumun tespitini yapamadığını ve hiçbir tarafı suçlayamadığını savunarak Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz tutumunun BM raporuna yansıması gerektiğini ancak bunun yapılmadığını söyledi

banner974
"Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz tutumunun BM raporuna yansıması gerek"

banner971

Cumhuriyet Meclisi’ndeki güncel konuşmalarda Doğu Akdeniz’deki gelişmeler, Kıbrıs konusu, BM Kıbrıs raporu, tarım politikaları, su yönetimi, gıda güvenliği, Lefke ilçesinin sorunları ele alındı.

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, “Müzakerelerle İlgili BM’nin 17 Nisan 2019 Tarihli Durum Tespit Raporu” konulu bir konuşma yaptı. Hasipoğlu,  Rum tarafının, Annan Planı döneminden daha da geri giden pozisyonlar ortaya koyduğunu söyleyerek, Rumların sunduğu iki öneriyi buna örnek gösterdi.

Siyasi eşitliğin BM parametresi olduğunu anımsatan Hasipoğlu, Rum tarafının bu pozisyondan geri adım attığını söyledi.

Hasipoğlu, bugüne kadar birçok zirve yapıldığını, tüm konuların tartışıldığını ancak bugün BM’nin bu durumun tespitini yapamadığını ve hiçbir tarafı suçlayamadığını savundu. Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz tutumunun BM raporuna yansıması gerektiğini ancak bunun yapılmadığını söyleyen Hasipoğlu, sürecin neticelenmesi ve sonuca evrilebilmesi için hangi adımları atıldığını sordu.

Oğuzhan Hasipoğlu, CransMontana’da haritanın müzakere masasına konduğunu ve hala masada olduğunu belirtti.

Müzakerelerde herkesin takvim ve sonuç odaklı müzakereden bahsettiğini ancak buna ilişkin bir pozisyon ortaya konamadığını savunan Hasipoğlu, sürecin sonlanması ve rapor konusunda cumhurbaşkanının hangi adımları attığını sordu.

Rum tarafının aslında ne istediğini bilmediğini, zamana oynadığını ve parametreler dışına çıktığını yineleyen Hasipoğlu, Kıbrıs Türk tarafının ise bu çıkmaz içindeki süreci seyretmeye devam ettiğini savundu.

Hasipoğlu, Kıbrıs Türkü’nün müzakere sürecinde bir geleceği olmadığı görüşünü tekrarladı.

CTP Milletvekili Asım Akansoy da “Doğu Akdeniz’deki Gelişmeler ve Kıbrıs” konusunda yaptığı konuşmada, sınıfsız sömürüsüz bir dünya özleminin devam ettiğini belirterek, dün yapılan tartışmalar bağlamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nı kutladı.

2 Mayıs’ta görüşülecek BM Genel Sekreteri Antonio Guteress raporuna dikkat çeken Akansoy, bu raporun olumlu olduğu görüşünü dile getirdi. Raporun önemine işaret eden Akansoy, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ortaya koyduğu tezleri destekleyen bir raporla karşı karşıya olunduğunu ve eşitlik vurgusu üzerinde durulduğunu söyledi.

Bu raporda geçmiş mutabakatlara vurgunun da söz konusu olduğuna dikkat çeken Akansoy, raporda 11 Şubat belgesine de atıfta bulunulduğunu kaydetti.

Söz konusu raporda varılan mutabakatlara da vurgu olduğunu belirten Akansoy, yapılan açıklamalarda bakıldığında bu raporun fazla önemsenmediği izlenimine kapıldığını, ancak bu raporun çok önemli olduğunu vurguladı.

“Rapor bize yeni bir proaktif adım için zemin sağlamıştır” diyen Akansoy, önemli olanın uluslararası camiayla aynı dili konuşmak olduğunu belirtti. Akansoy, bunu yaparken kendi hak ve çıkarlarımızın korunabilmesinin önemine işaret etti.

Her iki tarafın da kazanabileceği bir çözüme ihtiyaç olduğunu vurgulayan Akansoy, ileriki süreçte Guteress çerçevesinin yerini alabilecek yeni dinamiklerin söz konusu olabileceğine inanç belirtti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.