banner913
banner932
banner1012

"Kıbrıs Konferansı haftalarca sürebilir"

banner1020

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, "Gerekli zaman neyse ayırmak istiyoruz. Ne kadar sürerse sürer. Eğer ihtiyaç duyulursa, haftalar sürecekmiş şekilde hazırlık yapıyoruz." dedi

banner974
"Kıbrıs Konferansı haftalarca sürebilir"

banner971

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakerelerinde 28 Haziran'da düzenlenecek yeni konferansın haftalarca sürebileceğini söyledi.

Eide, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile görüşmelerinin ardından basına mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Görüşmenin son derece yapıcı ve faydalı geçtiğini belirten Espen Barth Eide, bu toplantıyla birlikte, 28 Haziran öncesi taraflar arasındaki görüşmelerinin tamamladığını dile getirdi.

Eide, konferansa Kıbrıs'tan Türk ve Rum taraflarının yanı sıra garantör ülkeler TürkiyeYunanistan, Birleşik Krallık ve AB'nin gözlemci olarak katılacağını anımsatarak, öncelikle güvenlik ve garantiler konusunun ele alınacağını kaydetti.

Konferansın Kıbrıs'ta çözüm için büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizen Espen Barth Eide, "Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık'ın yer alacağı bu müzakerelerin yanında Kıbrıs'tan taraflar diğer başlıkları da paralel olarak tartışacaklar. Aynı yerde ancak farklı toplantılarda. Garantiler ve güvenlik meselesi haricinde toplantılar aynı zamanda gerçekleşecek." şeklinde konuştu.

Eide, Crans-Montana kentinde düzenlenecek konferansın iyi bir başlangıç olduğunu vurgulayarak, "Tüm tarafların İsviçre'ye, yıllardır bölünmüş olan Kıbrıs'ın yeniden birleşmesine yönelik güvenilir ve gerçek çözüm bulmak niyetiyle gittiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Konferansta bir çözüme ulaşmanın zaman alacağına işaret eden Espen Barth Eide, "Gerekli zaman neyse ayırmak istiyoruz. Ne kadar sürerse sürer. Eğer ihtiyaç duyulursa, haftalar sürecekmiş şekilde hazırlık yapıyoruz." yorumunda bulundu.

Eide, Başbakan Binali Yıldırım ve Yunan mevkidaşı Aleksis Çipras arasında Atina'da gerçekleşen toplantıya da değinerek, "Ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını taahhüt ettiklerini öğrendim." dedi.

Tarafların farklı görüşlerini yakınlaştırmak amacıyla yaratıcı çözümler üretmeye gayret ettiklerini dile getiren Espen Barth Eide, tüm tarafların işe yarayacak bir anlaşma niyetiyle bir araya geldiğini kaydetti. 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.