banner913
banner932
banner1012

Karşılıklı Yasaklamalar

banner1020

Rum Dışişleri Bakanlığı, hazırladığı emirnameyle Ada’ya Güney Kıbrıs’tan giriş yapan ve KKTC’de kalacağını beyan eden turistlerin, Rum malı oldukları gerekçesiyle kuzeydeki 206 oteli yasakladı Her yıl Ada’ya Güney’den giriş yapıp KKTC’yi ziyaret eden turist sayısının 250 bin olduğu açıklanırken, yeni emirname ile Güney Kıbrıs’a gidişinde KKTC’de konaklayacağını beyan eden üçüncü ülke vatandaşlarının Güney Kıbrıs’a girişleri yasaklandı Öte yandan KKTC Dışişleri Bakanlığı, Rum Yönetimi’nin Kuzeyde yaşayan Rum ve Maronitlere tüketim malzemesi göndermesi uygulamasının sonlandırılacağını açıkladı Dışişleri Bakanlığı, “Rum yönetimi bu malzemeleri göndermekte ısrar ederse 1 Ekim itibarıyla gümrük işlemi yapılmaya başlanacak” açıklamasını yaptı

banner974
Karşılıklı Yasaklamalar

banner971

 

Kuzey’deki Rum ve Maronitlere yardımlara vergi uygulanacak

Dışişleri Bakanlığı, Rum Yönetimi’nin Kuzeyde yaşayan Rum ve Maronitlere tüketim malzemesi göndermesi uygulamasının sonlandırılacağını açıklayarak
“Rum yönetimi bu malzemeleri göndermekte ısrar ederse 1 Ekim itibarıyla gümrük işlemi yapılmaya başlanacak” denildi

Dışişleri Bakanlığı, Rum Yönetimi’nin Kuzey’de yaşayan Kıbrıslı Rum ve Maronitler’e Birleşmiş Milletler Barış Gücü aracılığıyla çeşitli günlük tüketim malzemeleri gönderdiğini, Rum ve Maronitler’in ihtiyaç duymadıkları bu malzemeleri Kıbrıslı Türklere satmakta olduklarının tespit edildiğini duyurdu ve KKTC hükümetinin mevcut uygulamayı sonlandırmaya karar verdiğini açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada 1 Ekim 2017 tarihi itibarıyla, Rum Yönetimi’nin KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Rum ve Maronitler’e sözkonusu tüketim mallarını göndermekte ısrar etmesi halinde, sözkonusu mallara yürürlükteki mevzuat uyarınca gümrük işlemi yapılmaya başlanacağını belirtildi.
Gerekli olan vergi ve harçlar tahsil edildikten sonra malzemelerin ülkeye girişine izin verileceği ifade edilen açıklamada insani nedenlerle tıbbi yardımın bu kapsam dışında tutulmaya devam edeceği de kaydedildi.
Yeni uygulamanın teknik ayrıntıları hakkında Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne gerekli bilgilendirmenin en kısa sürede yapılacağı da vurgulanan açıklamada, gerekli görülen uygulama değişikliğinin 1975 yılında Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum tarafları arasında Viyana’da imzalanan Nüfus Mübadele Antlaşması ile uyumlu olduğuna da dikkat çekildi.
“YAŞAMLARI SORUNSUZ..”
Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, 1974 Mutlu Barış Harekatı’ndan sonra adanın Kuzey’inde kalmayı tercih eden Kıbrıslı Rumlar ile Maronitler’in KKTC sınırları içerisindeki köylerinde yaşamlarını sorunsuz bir şekilde sürdürdükleri kaydedilerek, Gerek Kıbrıslı Rumlar, gerekse Maronitler’in kendi din adamlarının bulunduğu kiliselerinde dini ibadetlerini gerçekleştirdikleri, ayrıca Kıbrıslı Rumlar’ın Güney’den gelen öğretmenlerin görev yaptığı kendi okullarında eğitim alabildikleri ifade edildi.
“Ülkemizde ikamet eden Kıbrıslı Rumlar ile Maronitler’in, KKTC sınırları içerisinde serbest dolaşım hakları olduğu gibi, 2003 yılında Kuzey ile Güney arasında sınırların serbest geçişe açılmasıyla birlikte Güney’e de hiçbir sınırlama olmaksızın geçebilmesi mümkündür” denilen açıklamada, Güney’de bulunan yakınlarının Kuzey’e geçip Kıbrıslı Rum ve Maronitler’i istedikleri zaman ziyaret edebildikleri de belirtildi.
“KIBRISLI RUM VE MARONİTLER BÖLGELERDE MAHSUR VEYA KUŞATMA ALTINDA DEĞİL”
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca şunlar kaydedildi
“Yukarıda işaret edildiği üzere, KKTC sınırları içerisinde yaşayan Kıbrıslı Rum ve Maronitler bulundukları bölgelerde hiçbir surette mahsur veya kuşatma altında değildir. İlaveten, KKTC vatandaşlarına sağlanan tüm sağlık, belediye vb. hizmetlerden de yararlanabilmektedir.
Buna karşın, 1974 yılından bu yana değişen koşullar ve mevcut durum gözardı edilmekte, Kıbrıs Rum liderliği konuyu siyasi istismar unsuru olarak kullanmayı sürdürmektedir. Rum liderliği yerleşik siyasi anlayışı çerçevesinde Kuzey’de yaşayan Kıbrıslı Rum ve Maronitler’i ‘işgal altındaki bölgelerdeki mahsurlar’ olarak uluslararası topluma yansıtmakta ve Birleşmiş Milletler Barış Gücü aracılığıyla çeşitli günlük tüketim malzemelerini bahsekonu kişilere düzenli olarak göndermektedir.
Uzun bir süredir, yardım malzemesi ulaştırılan Kıbrıslı Rum ve Maronitlerin ihtiyaç duymadıkları bu malzemeleri Kıbrıslı Türklere satmakta oldukları tespit edilmiştir.
Konunun gerek siyasi istismar konusu olmasına son vermek, gerekse sözkonusu tüketim mallarının kaçak olarak piyasada satışını önlemek amacıyla Hükümetimiz mevcut uygulamayı sonlandırmaya karar vermiştir.
1 Ekim 2017 tarihi itibarıyla, Rum yönetiminin ülkemizde yaşayan Kıbrıslı Rum ve Maronitler’e sözkonusu tüketim mallarını göndermekte ısrar etmesi halinde, sözkonusu mallara yürürlükteki mevzuat uyarınca gümrük işlemi yapılmaya başlanacak ve gerekli olan vergi ve harçlar tahsil edildikten sonra ülkemize girişine izin verilecektir. İnsani nedenlerle tıbbi yardım bu kapsam dışında tutulmaya devam edecektir.
Bu konuda bir süredir Birleşmiş Milletler ile her düzeyde görüşmeler yürütülmüştür. Yeni uygulamanın teknik ayrıntıları hakkında Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne gerekli bilgilendirme en kısa sürede yapılacaktır.
Gerekli görülen uygulama değişikliğinin 1975 yılında Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum tarafları arasında Viyana’da imzalanan Nüfus Mübadele Antlaşması ile uyumlu olduğunu kamuoyunun dikkatine sunarız”.

Rum Dışişleri Bakanlığı KKTC’deki 206 oteli “yasakladı”
 

Rum Dışişleri Bakanlığı hazırladığı emirnameyle Ada’ya Güney Kıbrıs’tan giriş yapan ve KKTC’de kalacağını beyan eden turistlerin, Rum malı oldukları gerekçesiyle kuzeydeki 206 oteli yasakladığı iddia edildi


Rum Dışişleri Bakanlığı’nın Ada’ya Güney Kıbrıs’tan giriş yapan ve KKTC’de kalacağını beyan eden turistlerin, Rum malı oldukları gerekçesiyle konaklamalarını “yasakladığı” otellerin listesi açıklandı.
Haftalık Kathimerini İsrailli bir grup turistin, KKTC’ye gelerek sözde “Rum göçmenlere ait” otellerde kalacakları gerekçesiyle Güney Kıbrıs’a girişlerinin ilk önce yasaklanması (daha sonra İsrail Büyükelçiliği’nin devreye girmesi ile yasak kaldırıldı) ile gündeme gelen “emirnamenin” Rum Dışişleri Bakanlığı tarafından, vukuattan üç ay önce ilgili birimlere gönderildiğini yazdı.
Gazete emirname ile Güney Kıbrıs’a gidişinde KKTC’de konaklayacağını beyan eden üçüncü ülke vatandaşlarının Güney Kıbrıs’a girişlerinin yasaklandığını, AB üyesi ülke vatandaşların ise Güney’e girişlerine izin verilmekle birlikte, KKTC’de konaklayacaklarını beyan etmişler ise, gelecekleri yerde Rum yönetimi yasalarının uygulanmadığı ve ihtiyaç duymaları halinde kendilerine yardım edilemeyeceği “bilgisi” verildiğini yazdı.
Güney Kıbrıs’ın KKTC sınırında yapılan denetimlerden edinilen verilere dayanarak, her yıl Ada’ya Güney’den giriş yapıp KKTC’yi ziyaret eden turist sayısının 250 bin olduğunu yazan gazete “Rum malı” olduğu gerekçesiyle Rum Dışişleri Bakanlığı’nın 206 otel ve turistik tesisin isimlerinin yer aldığı “yasaklılar listesinin” fotokopilerini de yayınladı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.