banner913
banner932
banner1012

“Hayat Pahalılığı endeksi inandırıcı değil”

banner1020

TDP lideri Özyiğit, “Ekim ayı hayat pahalılığı endeksi Türkiye’de artı %2 çıkarken, KKTC’de eksi %0.42 olması ekonomik olarak açıklanamaz” dedi

banner974
“Hayat Pahalılığı endeksi inandırıcı değil”

banner971

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Devlet Planlama Örgütü’ne (DPÖ) bağlı İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Ekim Ayı Hayat Pahalılığı Endeksinin inandırıcı olmadığını belirterek, “Açıklanan rakam ile ülkedeki ekonomik gerçekler taban tabana zıttır” diye konuştu.

Türkiye ile aynı para birimini kullandığımız gibi, İthalatımızın yüzde 80’ine yakınını da Türkiye’den yaptığımıza dikkat çeken Özyiğit, “Ekim ayı hayat pahalılığı endeksi Türkiye’de artı %2 çıkarken, KKTC’de eksi %0.42 olması ekonomik olarak açıklanamaz” dedi.

İstatistik Bölümü’nün DPÖ’den ayrılarak ayrı bir müsteşarlık yapılması ile daha sağlıklı istatistiki veriler alınacağı yönündeki beklenti ve umutların yerini kısa sürede hayal kırıklığına bıraktığını belirten Özyiğit, ‘Böylesi bir atmosferde yerel ve yabancı yatırımcılar hangi istatistiki verilere güvenerek yatırım yapacaklar ve işletmelerinin geleceğini planlayabileceklerdir? diye sordu

İçinde bulunulan süreçte insanların alım güçlerinin uzun vadede değil, gelişen olaylara bağlı olarak günlük olarak bile düştüğüne vurgu yapan Özyiğit şunları kaydetti: “Bilhassa tüm ithalatını döviz bazında yapan ve kira, okul harcı gibi birçok hizmet ve malın döviz olarak fiyatlandığı ülkemizde, ekim ayında dövizde artış yaşanmasına rağmen hayat pahalılığı endeksinin eksi çıkarılması ekonomi bilimi ile bağdaşmamaktadır. Bu durum da akıllara çeşitli soru işaretlerini getirmektedir. Örneğin UBP-HP hükümeti tarafından emirname ile durdurulan ancak mahkeme kararı ile yeniden ödenmek zorunda kalınan ‘%2’lik artış bu şekilde geri alınmaya mı çalışılmaktadır. Yoksa Aralık sonuna kadar oluşacak ve Ocak maaşlarına yansıtılması gereken 2019 yılı ikinci altı aylık HP Endeksinin sıfır çıkarılması mı amaçlanmaktadır?

İstatistiki bilgileri toplayan ve bu bilgileri hükümet ve ilgili herkesle paylaşan Kurumların verdiği bilgilerin tartışılır olmaması ve kafalarda soru işaretleri yaratmaması gerektiğinin önemine dikkat çeken Özyiğit, ülkelerde her türlü planlamaların istatistiki verilere göre yapıldığını unutmamak gerektiğini kaydetti. Özyiğit, nüfus konusundaki belirsizliklerin, diğer istatistiki bilgilere de yansıması halinde sağlıklı planlama yapmanın imkansız hale geleceği uyarısında da bulundu.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.