banner913
banner932
banner1012

"Aşılması gereken mesafe ve konular var"

banner1020

Liderlerle bugün ayrı ayrı bire araya gelen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, yöntem,  konferans arayışının  nasıl organize edileceği ve  konferans öncesinde  neler yapılacağıyla ilgili hala çözümlenmemiş konular olduğunu, bu konularda bir anlaşmaya varma olanağı olduğunu ama aşılması gereken bir mesafe bulunduğunu ifade etti

banner974
"Aşılması gereken mesafe ve konular var"

banner971

 BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, bazı konuların sadece  garantörlerin ve gözlemci olarak AB’nin bulunacağı ortamda  tartışılabileceğini ifade etti;  liderlerin konferans kararı vermek istedikleri noktaya geldiklerini ancak çözümlenmemiş konular olduğu için bunu yapmaya hazır olmadıklarını vurguladı.

Mekik diplomasisini sürdüreceğini ve çözümlenmemiş konularda  pürüzlerin giderilmesine yardımcı olmaya çalışacağını kaydeden Eide, her iki liderin de son  hafta içerisinde uluslararası konferansın tekrar toplanmasıyla ilgili  fikir birliğine varmadan Kıbrıs’ta  bundan sonra başarılacak fazla bişey kalmadığı  görüşünde olduğunu belirtti.

Liderlerle bugün ayrı ayrı bire araya gelen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yaklaşık 3 saat süren görüşmesinin ardından  açıklama yaptı.

Kalabalık heyetlerin de yer aldığı görüşme sonrasında Eide, basının sorularını da yantıladı.

“LİDERLER KONFERANSIN TEKRAR TOPLANMASININ YOLUNU ARAMAK İSTİYOR”

Cumhurbaşkanı Akıncı’yla uzun ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini, bu sabah da Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le görüştüklerini  anlatan Eide, Her iki liderin de Cenevre’de konferansın tekrar toplanmasının yolunu aramak istediğini kaydeden Eide, bunu yakın  gelecekte yapmayı konuştuklarını ifade etti.

Yöntem,  konferans arayışının  nasıl organize edileceği ve  konferans öncesinde  neler yapılacağıyla ilgili hala çözümlenmemiş konular olduğunu dile getiren Eide, bu konularda bir anlaşmaya varma olanağı olduğunu ama aşılması gereken bir mesafe bulunduğunu ifade etti.

Çözümlenmemiş konuların neler olduğunun ve bu konularda ne  zaman bir sonuca varılabileceğinin sorulması üzerine Eide, bu konuda  haftanın sonunda bir neticeye ulaşmanın mümkün olduğunu kaydetti ve kendisinin arzusunun da bu yönde olduğunu söyledi.

Neticeye ne kadar erken varılırsa o kadar iyi olacağını ifade eden Eide, ancak bu konuların  her iki taraf için de  hassas konular olduğunu ve ortak  görüşler yanında üzerinde çalışılması gereken gerçek farklılıklar da olduğunu söyledi.

“DETAY OLARAK GÖRÜLEN KONULAR...”

Bir başka soru üzerine Eide,  ne yapıldığını, ne yapılması gerektiğini ve farklı konuların nasıl bir birleriyle bağlantılı olduğunu bildiklerini ifade etti.

Konuların sıralanması, yöntem, hangi farklı konuların ele alınacağı ve Cenevre’de hangi noktaların tartışılabileceği gibi detaylı soruların önlerinde durduğunu söyleyen Eide, detay olarak görülen bu konuların arkasında saygı duyulması gereken siyasi farklılıklar da bulunduğunu kaydetti.

Cenevre’de yapılacak toplantının BM önderliğinde yürütüleceğini anımsatan Eide, ancak liderlerin önlerinde duran konularda neler yapmak istedikleri Kıbrıs’ta sıraya konulmadıkça konferansın bir amacı olmayacağını belirtti.

Eide, BM Genel Sekreteri, BM ekibi ve kendisinin,  “adada yürütülen iki toplumlu müzakereler çerçevesinde  ve garantörler  ile AB dahil olmadan  tam olarak ele alınamayacak konuların bir birini pekiştirecek şekilde  nasıl sıraya konacağıyla ilgili” önemli görevleri olduğunu da kaydetti.

Yöntem konusunda liderlere herhangi bir öneri yapıp yapmadığının sorulması üzerine ise Eide, bunun liderlerin konusu olduğunu; kendisinin  onların önerilerinin ne olduğunu ve ne dediklerini dikkatlice dinlediğini, ortak bir zemin bulduğu takdirde bunu diğer tarafa aktardığını belirtti.

Eide, ancak ortak bir zemin bulunup bulunamayacağının liderlerin işi olduğunu, kendisinin yardımcı olduğunu  kaydetti.

Cenevre konferansının ne zaman gereçekleşebileceğinin sorulması üzerine de Eide, esas sorunun bu olmadığını söyledi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.