banner913
banner932
banner1012

Ziyaret Etmekten Hoşlanacağınız 22 Egzotik ve Romantik Ada

banner1020

Adalar; dinlenmek, gevşemek ve iyileşmek isteyen gezginler için uzun soluklu tatil olanakları sunuyor. Genellikle turizm sezonlarında insan akınına uğrayan adalarda kalabalıklardan uzak kalmak ve daha esnek geçen bir tatil istiyorsanız onları turist mevsimi olmayan zamanlarda ziyaret edebilirsiniz. Aşağıdaki adalardan her birinin sizlere sunacağı olağanüstü deneyimler mevcut. Aralarında TripAdvisor’un 2016’da seçtiği dünya çapında ziyaret edilebilecek en iyi adalar da var. Jamaika’dan Santorini’ye en çok ziyaret edilen egzotik adaları sizler için derledik.

banner974
Ziyaret Etmekten Hoşlanacağınız 22 Egzotik ve Romantik Ada

banner971

1. Anguilla-Birleşik Krallık

Tropik Güneş’in ısıttığı bozulmamış beyaz kumlu plajların, berrak turkuaz sularla buluştuğu bu adada, az ilerideki narin palmiye ağaçlarını yalayan rüzgar saçınızla oynuyor ve yanaklarınızı okşuyor olacak. Cennet gibi geliyor değil mi? Anguilla esasen bu tariften çok daha fazlası. Karayipler’deki bu küçük cennet, canlı müzik, plaj ve su sporları, yerel lezzetler ve konuksever bir hizmet anlayışıyla hayatını boyunca hatırlayacağınız bir tatil deneyimi vaat ediyor. Saint Martin’in sadece birkaç km kuzeyinde bulunan ada, huzurlu bir yaşam tarzına sahip ve telaş içinde geçen stresli bir hayattan uzak kalmak isteyenler için birebir…

2. Funen-Danimarka

“Danimarka’nın bahçesi” olarak da bilinen ada, aynı zamanda muhteşem bir tatil mekanı. Yumuşak kıvrımlı tepeler, meyve bahçeleri, tarla ve otlaklarıyla bu adaya bahçe denmesi şaşırtıcı değil. Kopenhag’dan kısa bir araba yolculuğuyla ulaşılan adanın en önemli şehri olan Odense, Hans Christian Anderson’un masallarının doğduğu yer. St. Canute Katedrali ve Egeskov Kalesi gibi Avrupa’nın en iyi korunmuş hendek kaleleri burada bulunuyor. Huzur ve sükunet arayanların ziyaret etmek isteyebileceği bir tatil yeri.

3. Lord Howe-Avustralya

Hilal şeklindeki bu küçük volkanik ada Tasman Denizi’nde Avustralya ve Yeni Zelanda arasında bulunuyor. Barındırdığı vahşi yaşam çeşitliliğinin bolluğu nedeniyle doğa meraklıları için son derece heyecan verici. Adada şnorkel, sörf, kano, dalış, tekne gezintisi, golf ve tenis gibi pek çok aktivite mevcut. Ayrıca bisiklet gezintisi, doğa yürüyüşleri ve dağ tırmanışları gibi çeşitli aktivitelerle ruhunuzu dinlendirebileceğiniz bir başka cennet yer.

4. Bled-Slovenya

Ülkenin kuzeybatısında buz devrinden kalma Bled Gölü’nün ortasındaki bu küçücük ada popüler bir turizm mekanı. Adadaki 99 basamaklı kilise ve çan kulesi ülkenin en önemli cazibe merkezlerinden biri. Ağaçların üzerinden bakan kuleden görünen kasabanın manzarası muhteşem. Yerel geleneklere göre; yeni evlenen gelin sessiz kaldığı sürece; eşi onu bu basamakların en tepesine kadar taşıyor.

5. Yasawa-Fiji

Fiji’nin batısındaki altı ada ve diğer adacıklardan oluşuyor. “Ufuk boyunca uzanan bir dizi mavi boncuk” olarak tarif ediliyorlar. Dünyanın en az ticari olmuş adalarıdır; bu yüzden cebinde az bir parası, sırtında çantasıyla huzur arayan seyyahların çok tercih ettiği bir yer. Görece yüksek rakımı, bembeyaz kumsalları ve mavinin her tonundaki okyanusla çevrili adalarda, market, mağaza ya da banka gibi şeyler bulamazsınız. Medeniyetten uzak bir yaşamın korunmuş doğal güzelliğiyle başbaşa kalacağınız bir tatil ortamı…

6. Moorea-Fransız Polinezyası

Güney Pasifik Okyanusu’ndaki bu güzellik, Kaliforniya ve Avustralya arasındaki Windward Adaları’ndan biri. Adı, “Sarı Kertenkele” anlamına gelen volkanik adaya Tahiti’den uçakla birkaç dakikada ulaşılıyor. Özellikle balayı çiftleri için inanılmaz bir yer olan adada şnorkel ve tüple dalış dahil çeşitli su sporlarının yanısıra yüzmeyi bilmeyenler için tabanı cam kaplı teknelerle mercanları ve buradaki yaban hayatı görme fırsatı da var. Samimi konukseverlikleriyle misafirlerini ağırlamaktan memnun olacak ve hayat boyu unutumayacağınız bir deneyim yaşatacak oteller de cabası…

7. Vancouver-Kanada

Adını 1791-1794 sırasında burayı araştırmaya gelen İngiliz donanması mensubu George Vancouver’dan alan ada, Britanya Kolumbiyası eyaletinin en büyük adası. Balıkçılık, balina izleme, yürüyüş, dalış ve kayak dahil farklı alanlarda prk çok spor aktivitesine ev sahipliği yapar. Ayrıca sanat kolejleri, galeriler ve sanat topluluklarının kurduğu okullar mevcut. Kanada’nın nüfus yoğunluğu bakımından ikinci büyük adası olan Vancouver, ılıman iklimi, Victoria dönemi mimarisi ve konukseverliğiyle popüler bir tatil mekanı.

8. Mauritius-Mauritius

Hint Okyanusu’nda Afrika kıtasının doğusunda bulunan bu küçük inci şeklinde ada, bozulmamış plajları, berrak suları, egzotik manzaraları ve maviye boyalı köyleriyle balayına çıkan çiftlerin gözdesi. Kasım ile Mayıs ayları arası adanın turizm sezonu. Ada her ne kadar ilk olarak Arap tüccarların uğrak noktası olarak kullanılmaya başlanmışsa da, ancak Portekizlilerin adayı keşfetmesinden sonra yerleşik düzene geçilmiş. Ziyaret edilebilecek en önemli turistik alanlar Yedi Renkli Toprak ve Chamarel Şelalesi…

9. Skopelos-Yunanistan

Batı Ege’de Eğriboz Adası’nın kuzeyinde bir Yunan adası. Meryl Streep ve Pierce Brosnan’ın başrollerini paylaştığı “Mamma Mia” filmi bu adada çekildi ve o günden sonra daha da ünlendi. Çok çeşitli çiçekler, ağaçlar ve geniş faunasıyla Ege’nin en yeşil adalarından biri. Dar sokakları, leziz yerel mutfağı ve tertemiz plajlarıyla bu adanın güzelliği nefesinizi kesecek.

10. Hawaii-ABD

Kuzey Pasifik Okyanusu’ndaki doğal bir merak uyandıran bu takımadanın en büyüğü olan Hawaii, çok renkli plajları, yemyeşil yağmur ormanları ve aktif yanardağlarıyla çok heyecan verici olduğunu kanıtlayabilir. Adada, Akaka ve Umauma şelaleleri başta olmak üzere birçok akvaryum mavisi şelale var. Ayrıca Hulihe’e Sarayı, sayısız botanik bahçesi, park ve müzesi ziyaret edilebilecek yerler arasında yer alıyor.

11. Galapagos-Ekvador

Colón Takımadaları olarak da bilinir. Büyük Okyanus’un doğusunda dünyanın geri kalanından izole bir konumda olan 14 büyük ada, 8 daha küçük ada ve 40 adacıktan oluşan adalar grubu, Güney Amerika kıtasının yaklaşık bin km batısında yer alıyor. Charles Darwin, evrim kuramı çalışmasına esin kaynağı olan gözlemlerini bu adalardan bazılarında yaptı. Volkanik bir yapıya sahip olan ada, içerisinde kendine özgü birçok biyolojik tür barındırıyor. Eğer bir doğa ve evrim meraklısıysanız bu adaları ziyaret etmeniz sizin açınızdan hayli heyecan verici olacak. Çeşitli endemik türlerin yaşadığı bir mikrokozmos olan adalar, dev Galapagos kaplumbağalarına, iguanalara, Darwin’in ünlü ispinozlarına, Galapagos penguenlerine, kürklü foklara ve daha pek çok çeşit canlıya ev sahipliği yapıyor. Adadaki yaşamı gözlemlemek isteyen turistler, özel izinle ve ancak belirli bazı yerlere rehberler eşliğinde gerçekleştirilen turlara katılabiliyorlar.

12. Bali-Endonezya

Dünyanın dört bir yanındaki turistlerin akınına uğrayan ada, muhteşem güzellikteki plajları ve görkemli volkanik dağlarıyla Doğu’nun gizemini en güzel şekilde yansıtan yerlerin başında geliyor. Baharatlı sebzelerle servis edilen pirinç, balık ve et sambal ve acı biber salçası damaklarınızı cezbedecek. Bu adalar Doğa Ana ile vakit geçirmek ve onun harikalarını yaşamak için biçilmiş kaftan.

13. Fernando de Noronha-Brezilya

Brezilya kıyılarından 354 km uzakta, Atlas Okyanusu’ndaki 21 ada ve adacıktan oluşan bir takımada. Adı, Brezilya’dan Portekiz’e ahşap eşya ithal eden Portekizli tüccar Fernão de Loronha’nın isminden geliyor. UNESCO, 2001’de adanın çevresindeki mercan resifleri nedeniyle bölgeyi Dünya Mirası olarak belirledi.

14. Bora Bora-Fransız Polinezyası

Orijinal adı Tahiti dilinde “ilk doğum” anlamına gelen “Pora Pora”. Değişik bir coğrafi yapısı var. Mercan resifleriyle kaplı bir lagünle çevrili olan ana adanın etrafını bir halka şeklinde saran daha küçük adacıklardan oluşuyor. Avrupalıların adayla tanışması 18. yy’ın ilk çeyreğinde oluyor. Önceleri İngilizlerin sömürgesi olan ada, 1842’de Fransızların kontrolüne geçiyor. Volkanik bileşimlerden oluşmuş ada 6 mil uzunluğunda 2.5 mil genişliğinde. Adanın ekonomisi tümüyle turizme dayanıyor. Lagün içerisinde su üzerine inşa edilmiş bungalovlar, nispeten ucuz ve temel konaklama ihtiyaçlarını karşılayacak standartlardan başlayarak çok lüks ve pahalı olanlara kadar değişen bir yelpazede misafirlerini ağırlıyor.

15. Phuket-Tayland

Ülkenin dünyaca ünlü turizm adası. Başkenti Phuket City olan adanın en ünlü ve kalabalık plajları Patong, Karon ve Kata plajları. Denizin üzerine kurulmuş bungalovları ve su altı sporlarıyla ünlü. Deniz suyunun berraklığından dolayı su altı görüşü çok uzun mesafelidir ve dünyadaki en iyi 10 dalış mekanından biridir. “Tuk-Tuk” denilen küçük taşıtlarla adada kolayca istenilen yere ulaşılır.

16. Mayorka-İspanya

Akdeniz’deki Balear adalarından en büyüğü. Başkenti Palma’dır. Diğer Balear adaları olan İbiza, Formentera ve Minorca gibi o da bir turizm cenneti. Özellikle Alman ve İngiliz turistlerin rağbet ettiği adaya her yıl 23 milyon turist geliyor. Palma Katedrali, Bellver Kalesi, Cúber ve Gorg Blau gölleri, Chopin’in George Sand ile birlikte bir kış geçirdiği Valldemossa Kasabası, Amarador ve Llombards plajları adada görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

17. Providenciales-Birleşik Krallık

Yerel dilde kısaca”Provo” da denen ada, Karayipler’deki Caicos adalarının kuzeybatısında kalır ve Turks ve Caicos adalarının bir parçasıdır. Ada, 2011’de Trip Advisor tarafından dünyanın en iyi plajlarına sahip mekan olarak seçildi.

18. Jamaika-Jamaika

Karayipler’in üçüncü büyük adası Küba’nın güneyinde Orta Amerika’da Atlas Okyanusu’nda bulunuyor. Kristof Kolomb, Jamaika’ya 1494’de ulaştığında burayı “gözlerin gördüğü en güzel ada” olarak tarif etmiş. “Santiago” adını verdiği adanın adı yerlilerce “Xaymaca” ya da “Jamaica” şeklinde kullanılmaya devam etti. Adaya yerleşen İspanyol sömürgeciler yerli Taino halkını neredeyse tamamen yok etti. Adalar 1655’de İngiliz işgaline uğradı ve şeker üretiminde çalıştırılmak üzere buraya pek çok Afrikalı köle getirdiler. Günümüzde Jamaika halkının büyük çoğunluğu Afrika kökenli. Jamaika 1962’de Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazandı ancak hala İngiliz Milletler Cemiyeti’nin bir üyesi. Küçük bir ülke olmasına rağmen, Jamaika kültürünün küresel etkisi son derece güçlü. Reggae, ska, mento, rocksteady, dub, dancehall ve ragga gibi Jamaika kökenli müzik türleri ülkenin gelişiminde önemli rol oynadılar. Bob Marley, Demian Marley, Shaggy, Grace Jones, gibi bazı ünlüler Jamaika doğumlu.

19. Santorini-Yunanistan

Esasen Yunanca “Santoron”. Ege’nin Akdeniz’e karıştığı bir noktada, Yunanistan’ın güneydoğusunda yer alan volkanik adalar grubu olan Kiklad Adaları’nın en ilgi çekici olanı. Delos Adası etrafında dairesel olarak dizilmiş bu 12 ada, MÖ. 3000 ile 1000 arasında yaşayan Kiklad Uygarlığı’nın estetikle yoğrulmuş kültürel mirasını taşıyor. Ama asıl, MÖ. 1450’de patlayan bir volkan, Santorini’ye bugünkü hilal şeklini veriyor ve o zamanlar güçlü bir uygarlık olan Minos’un sonunu getiriyor. Dünyadaki en büyük volkanik patlamalardan biri olan bu felaketten sonra meydana gelen oluşuma “kaldera” deniyor. Kalderanın ortasında oluşan adalar ise “Palea Kameni” ve “Nea Kameni”. Kirece boyanmış mavi çatılı evleri, begonvilleri, günbatımları ve mutfağıyla her yıl bir milyondan fazla insanın ziyaret ettiği zarif Santorini, gören herkesi kendine hayran bırakmayı başarmış bir ada.

20. Maui-ABD

2016 yapımı “Moana” filmiyle daha da bir aşina olduğumuz bu ada, Hawaii Takımadaları içinde bulunan ikinci büyük ada. Toplam sahil şeridi 240 km olan Maui, ABD’nin Hawaii eyaletinin bir parçası. Yerli Hawaii mitlerine göre; takımadaları antik dönemde keşfeden gezgin Hawai’iloa, bu adaya oğlunun adını vermiş. Polonez mitlerine göre Maui, bir yarı tanrı. Adada Haleakala ve Mauna Kahalawai adında iki yanardağ bulunuyor. Bu yanardağlardan inen akarsu vadileri tarım için son derece elverişli. Lavların içindeki minerallerle oluşan toprak, dünyanın başka yerlerinde görülmemiş bitkilere ve hayvanlara ev sahipliği yapıyor. Stresten uzak yaşayan yerliler ülkenin en uzun ömürlü insanları… Deniz; bir Hawaiilinin en önemli parçası. Spor olarak yüzme ve sörf en önemli etkinlikleri. Sörf sporu dünyaya bu adalardan yayılmış.

21. Bozcaada-Türkiye

Heredotos “Tanrı; İnsanlar uzun ömürlü olsunlar diye Bozcaada’yı yaratmış” diyor. Bağcılık, turizm ve rüzgar santralleriyle ön plana çıkan adanın tarihi Çanakkale Boğazı’nın girişindeki stratejik konumuyla şekillenmiş. Örneğin; Troya Savaşı sırasında Yunanlar, adayı üs olarak kullandılar. Ayazma plajı özellikle ince taneli, altın sarısı kumu, etrafındaki restoran ve kafeleriyle adanın en önemli plajı. Sulubahçe, Habbele ve Akvaryum koyları ise ayrıca görülmeye değer. Eylül ayında “Bağbozumu” şenlikleri yapılan adaya gitmeyi planlayanlar gece hayatı ve hareketlilikten ziyade dinginlik, huzur bulacaklar.

22. Phi Phi-Tayland

Andaman Denizi ve Phuket arasında bulunan Koh Phi Phi Don ve Ko Phi Phi Ley isimlerindeki adalar Krabi vilayetine bağlılar. Koh Phi Phi Don yerleşime açık ve daha büyük olan ada. Ko Phi Phi Ley ise sadece günübirlik turlarla ziyaret edilebiliyor. Leonardo Di Caprio’nun oynadığı ünlü “The Beach” filminin çekildiği Koh Phi Phi Lee adasındaki Maya Plajı’nın güzelliği, Phi Phi adalarını Tayland’ın en önemli turizm merkezlerinden biri haline getirdi. Fakat 2004 Hint Okyanusu depremi ve tsunami felaketi esnasında Koh Phi Phi Don kelimenin tam anlamıyla yerle bir oldu. Uzun süren bir yeniden inşa sürecinden sonra ada tekrar turizme açıldı ve eski popülaritesini geri kazandı. Koh Phi Phi Don’un merkezi Ton Sai’de çok sayıda otel, restoran ve bar bulunuyor. Adada tekneyle ulaşılabilen Long Beach ve Laem Thong gibi çeşitli plajlar bulunuyor. Dalış, şnorkel ve kaya tırmanışı gibi aktiviteleri burada uygun fiyatlarla yapmak mümkün.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.