banner913
banner932
banner1012

Ziyaret edebileceğiniz 12 kayıp şehir

banner1020

Dünya tarihini değiştiren, esrarengiz hikayeleri ile hala çözülemeyen kayıp şehirler...

banner974
Ziyaret edebileceğiniz 12 kayıp şehir

banner971

1- Termessos, Türkiye

Termessos sanki gerçek bir Taht Oyunları kalesine benzeyen, 1000 metre yukarıda dağın tepesinde girilmesi zor bir şehir. Hatta Büyük İskender bile Türkiye üzerinden saldırırken burayı fethetmek yerine, uğramadan geçmeyi tercih etmiş. Fakat Kartal Yuvası milattan sonra 200 yılında bütün su kaynağını yitirmiş ve bu yüzden terk edilmiş. 1800 yıl boyunca dokunulmamış.

2- Persepolis, İran 

Pers İmparatorluğu’nun başkenti olan Persepolis, başkent olmasının yanında Pers İmparatorluğu’nun her yönden merkeziydi. Atena Akropolisi’nin intikamı olarak Büyük İskender tarafından milattan önce 331 senesinde yakılıp kül edilen şehir bir süre daha başkent olarak kalmaya devam etmiş anca yavaş yavaş ününü ve gücünü yitirmiş.

3- Copan, Honduras

Yakın tarihte keşfedilen kale, Honduras'ın Sivrisinek ormanında karanlıklar arasında bir süre gizli kaldı. Maya uygarlığının önemli bir kentiydi, ancak 9. yüzyılda gücü yitirmişti. 19. yüzyıla kadar arkeologlar tarafından ziyaret edilmedi. 1980'de Unesco'nun Dünya Mirası listesinde yer aldı.

4- Kuelap, Peru 

3.000 metre yüksekliğindeki bir uçurumu taçlandıran ve bulut ormanı ile çevrili olan bu kale, Peru'nun "kuzeyin Mach Picchu" dur. Birkaç yıl öncesine kadar Incas tarafından 'bulut savaşçıları' olarak bilinen Chachapoyan halkına ev sahipliği yaptı. Arkeologlar konik evlerin ve muhteşem ağaçlarının kalıntılarından hala insan kalıntılarını görebiliyorlar.

5- Caracol, Belize

Zamanında başka bir büyük Maya şehri -Belize'nin doğusunda- Caracol'un alevi, MS 950 yılında yakıldı. 1937'de maun ağacını isteyen günlükçüler tarafından keşfedilmiştir ve şu anda ülkenin en önemli turistik yerlerinden biridir. Belize'nin en büyük Maya arkeolojik alanıdır. Ülkede hala en yüksek insan yapımı yapılar burada bulunur.

6- Ciudad Perdida, Kolombiya

Bu 1200 yaşından büyük yapı, Kolombiya’nın Sierra Nevada de Santa Marta sıradağlarında bulunur. Milattan sonra 800 yılında inşa edilmiştir ve bu bölge boyunca bulunan köy ağının merkezi bir parçası olduğuna inanılırdı. Burası 1972 yılında yağmacılar tarafından yeniden keşfedilmiştir.

7- İngapirca, Ekvator

Unesco koruması altındaki Ingapirca, ülkenin en önemli arkeolojik kazı alanı ve Ekvator Incalarının mimari harikası olarak kabul ediliyor. Oldukça geniş bir alana yayılmış antik yerleşim bölgesinde orjinal taş duvarlar, çatısız kale, saray, tapınaklar, avlular, teraslar, evler ve tabi ki bir güneş tapınağı orjinaline yakın bir şekilde korunmuş.

8- Vilcabamba, Peru 

Vilcabamba, İnkaların, İspanyollar ülkelerini işgal ederken Peru'da sığındıkları şehirdir. İngiliz fotoğrafçı ve araştırmacı Peter Frost 1999'da yaptığı bir gezi sırasında sığınak şehrin izlerini buldu. Burada tarım terasları, tahıl depoları, mezarlıklar, yüzden fazla dairesel bina, 8 km'lik sulama amaçlı bir kanal keşfettiler. Burada ayrıca altında mezarlık olan, dini amaçlı açık bir alan da mevcuttur. Araştırmacılar Vilcabamba'ya ulaştıklarında şehir çoktan yağmalanmıştı. Mezarlarda iskeletler olmasına rağmen, yanlarında gömülen eşyalar bulunamadı. Bulunan seramikler ve taş iş aletleri iki ayrı zaman dilimine aittir.

9- Shisr, Oman

Güney Umman'daki bu çöl yerleşimi, 1992 yılında Sir Ranulph Fiennes de dahil olmak üzere bir arkeolog ve kâşif ekibi tarafından bulundu. Uzmanlar, bugün burada ziyaretçilerin gördükleri gerçekte Ubar olduğunu, ancak Pers, Roma ve Yunanistan'daki eserlerin bulunup bulunmadığını keşfederek bölgede önemli bir ticaret merkezi olduğunu belirttiler.

10- Coba, Meksika

Meksika'nın Yucatan Yarımadası'ndaki Maya tapınakları turistlerin sık sık ziyaret ettikleri bir yer. Bu şehir MS bin yıl boyunca büyüdü ama İspanyolların yarımadada gelişi sırasında terk edildi. Konumu hiçbir zaman unutulmamakla birlikte, 1926'ya kadar arkeologlar bölgeyi ziyaret etmemişlerdir. Bununla birlikte, ağaçların üstünde 42 metreye kadar yükselen görkemli bir tapınak piramidi olan Nohoch Mul'u görebilirsiniz.

11- El Tigre, Guatemala

Guatemala'ya gelen ziyaretçilerin çoğu Tikal'a gider. Önemli Maya döneminden piramitlerin büyük ve çoğunlukla kazılmamış, kompleks bir yerleşimi olmasına rağmen, ormanın derinliklerinde hala yollara ulaşılamaz. Güneşi seyreden görkemli El Tigre tapınağa giderken, maymunlar ve sessizlik size eşlik ediyor.

12- Geamana, Romanya

Güzel ve resmedilmeye değer bir şehir. 1978 yılında insanlar burada bakır bulmuşlar. Komünist rejim, Geamana'yı tahliye etmiş,vadiye zehirli lağım atıklarını boşaltmış. Zehirli fakat gösterişli bir göle dönüştürmüş. bir kaç şehir binası suyun üstünde görülebilir konumda en azından çatıları gözüküyor diyelim.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.