banner913
banner932
banner1012

Uzun Yola Hazırlık

banner1020

Her otomobil tutkunu uzun yolculukları sever. Otomobil ile uzun yol yapmak özgürlük hissini pekiştirir, istediğiniz kadar uzağa gidebileceğinizi bilirsiniz. Fakat yola çıkmadan önce biraz hazırlık yapmak, yolculuğunuzun bir fiyaskoya dönmemesi için çok önemlidir.

banner974
Uzun Yola Hazırlık

banner971

1. Yola çıkmadan 2 ila 4 hafta önce

Büyük bakım/tamirat işlerinizi yaptırın: 

Eğer otomobilinizin ağır bakım zamanı yaklaşıyorsa ya da tamir gerektiren bir problemi varsa, yola çıkmadan birkaç hafta önce mutlaka yaptırın. Tamirat ya da yüksek kilometre bakımlarında otomobilinize yapılacak işlemler komplikedir ve hatalı işlemler sonucu sorun çıkma olasılığı yüksektir. Bu tip işlemleri yolculuğunuzdan bir ay kadar önce yaptırarak işlem sonucu doğabilecek sorunlara yeteri kadar zaman tanımış olursunuz, yolda ya da şehirden uzak bir yerde problemlerle boğuşmak zorunda kalmazsınız.

Soğutma sıvısını kontrol edin: Gideceğiniz yer güneyde sıcak bir tatil beldesi de olsa, soğuk bir yere de gidiyor olsanız mutlaka antifriz/su karışımını kontrol edin ya da ettirin. Otomobilinizin karşılaşacağı sıcaklık farklarına karşı soğutma sisteminin düzgün çalışıyor olduğundan emin olun ve soğutma sıvısının değişmesi gerekiyorsa şimdi değiştirin.

Lastikleri kontrol edin: 

Lastik havalarının doğru basınçta olduğundan emin olun. Düşük basınç lastiklerin daha çok ısınmasına ve yüksek süratlerde lastik patlamasına sebep olur. Doğru lastik basınçlarını otomobilinizin üzerinde ya da el kitabında bulabilirsiniz. Basınçların dışında bir de diş kalınlığını kontrol etmenizde fayda var. Diş derinliği 3 milimetreden fazlaysa problem yok, ancak 3 milimetre ve aşağısı için uzun yola çıkmasanız bile en kısa zamanda lastiklerinizi değiştirmelisiniz.

Otomobilinizle alakalı resmi belgelere göz atın: 

Şehir dışındayken sigortasız ya da muayenesiz bir otomobille baş başa kalmamak için muayene bitiş ve kaskonuzun yenilenme tarihlerine bakın.

2. Yola çıkmadan bir hafta önce

Periyodik bakımları yaptırın: 

Eğer filtre, yağ ve sıvı bakımlarının zamanı geldiyse yola çıkmadan bir hafta önce yaptırın. Ağır bakımlardan daha basit işlemler oldukları için periyodik bakım sonrası işlerin ters gitme olasılığı neredeyse yoktur. Ayrıca silecek suyunu doldurun ve bir şişe de yedekte bulundurun.

Lastikleri tekrar kontrol edin: 

Basınçların birkaç hafta öncekilerle aynı olması gerekiyor. Değilse bir problem var demektir.

Otomobilinizi fazla yüklerden arındırın: 

Ne kadar çok şey taşırsanız o kadar çok yakıt tüketirsiniz. Otomobilinizde ne kadar gereksiz eşya varsa çıkarın; Antalya’ya giderken bagajınızda kar zinciri taşımanıza gerek yok! Bu işi bir hafta önceden yapın ki, önünüzdeki altı gün otomobilinizden çıkardığınız bir şeye ihtiyacınız olduğunu fark ederseniz geri koyabilesiniz!

Hava filtresini kontrol edin: 

Periyodik bakım zamanı gelmemiş olabilir ama siz hava filtresini yine de kontrol edin. Tıkalı bir filtre yakıt ekonomisini olumsuz etkiler. Eğer filtrenizi son 15 bin kilometredir değiştirmediyseniz ya temizlenmesi ya da değişmesi gerekiyor.

3. Gitmeden bir gün önce

Otomobilinizi yıkayın: 

Bagajı doldurmadan önce otomobilinizin hem içini hem dışını temizleyin. Kim pis bir arabayla yolculuk yapmak ister ki?

Lastikler: 

Evet, yine! Kullanım kitapçığınızda iki farklı önerilen basınç değeri vardır: Biri normal kullanım için, diğeri yüklü ya da yüksek süratte kullanım için. Eğer uzun yola kalabalık çıkacaksanız ya da yükünüz ağır olacaksa lastik basınçlarını ikinci değere ayarlayın. Unutmayın; lastikleri soğukken şişirmelisiniz.

Yakıt alın: 

Son dakikaya bırakmayın, otomobiliniz bir gün önceden göreve hazır olsun.

4. Büyük gün

Eşyalarınızı kontrol edin: 

Bavulunuzu açın ve bir göz gezdirin. “Bu olmasa da olur” dediğiniz bir şey varsa, evde bırakın.

Dikkatli ve “eşit” bir şekilde yükleyin: 

Yükünüz fazlaysa bagaja yerleştirirken biraz stratejik olmalısınız. Ağır eşyaları otomobilin ortasına gelecek şekilde bagajın en gerisine yerleştirin ve ağırlığı sağa ve sola mümkün olduğunca eşit olarak dağıtmaya çalışın. Ayrıca otomobillerin yükleme kapasitesi sınırsız değildir, çok abartmayın!

Sakin olun! 

Beklenmedik şeyler olabilir, ama rehberimizdeki adımları uyguladıysanız büyük ihtimalle hiçbir sorun yaşamayacaksınız. Rahatlayın ve saatlerce otomobil kullanmanın keyfini çıkarın!

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.