banner913
banner932
banner1012

Ülke Ülke Bira Kültürü

banner1020

Biranın dünyanın her yerinde kendine özgü bir kültürü mevcut. Birayla birlikte yenen yemeklerin ya da atıştırmalıkların da damak tadına göre değiştiğini söylemek sürpriz olmaz.

banner974
Ülke Ülke Bira Kültürü

banner971

 

 En çok bira tüketilen yerlerin başında gelen Almanya, Belçika, ABD gibi ülkelerin de birayla birlikte tükettiği yiyecekler değişiklik gösteriyor. 10 bin yılı aşkın bir geçmişe sahip bira kültürüne dair “Hangi birayla ne iyi gider?” sorusunun cevaplarını sizin için derledik. Listemizde yer verdiğimiz ülkelere yolunuz düşer de bira keyfi yapacak olursanız bu lezzetleri deneyimlemeden dönmeyin.

Belçika: Dünyanın en leziz patates kızartması

Dünyanın en iyi patates kızartmasının yapıldığı yerin Belçika olduğu söylenir. Genellikle Ale ya da Lager cinsi hafif Alman biralarıyla tüketilen patates kızartması, biranın yanında iyi giden atıştırmalıkların başında geliyor. Kişi başına en çok patates kızartması tüketilen ülkenin de birasıyla meşhur Belçika olduğunu belirtelim.

İspanya: Dünya çapında üne sahip “Tapas”

Şarap üretimiyle meşhur olan İspanya, yöresel bira üretiminde de Avrupa üçüncüsü. İspanya’nın milli yemeklerinden bir çeşit patatesli omlet olan tortilla, biranın yanında tercih edilen atıştırmalıkların başında geliyor. Farklı aromalara sahip birçok butik bira çeşidinin olduğu İspanya’da tonikli ve limonlu birayla Tapas da iyi giden alternatifler arasında. Yöresel biralara ek olarak Pilsner ve Bock tipi biraların sıklıkla tüketildiği İspanya’da bira yanında genellikle “Tapas” adı verilen geniş bir atıştırmalık sofrası kuruluyor. Atıştırmalıktan ziyade ana öğün yerine geçen Tapas, içerisinde kroket, paella, peynir, tost gibi birçok farklı lezzeti barındırıyor.

Portekiz: Farklı bir lezzet olan baharatlı “Tremoços”

Geniş bir bira kültürüne sahip olan Portekiz, yiyecek konusunda da özgün lezzetlere sahip ülkeler arasında. Değişik bir fasulye çeşidi olan baharatlı Tremoços (tremoço, tremolos) ülkede birayla birlikte tercih edilen atıştırmalıkların başında geliyor. Genellikle biranın yanında ayrı bir tabakta servis edilen tuzlu ve baharatlı fasulye, güneşli bir günde içilen buğday maltından üretilmiş yerel Portekiz biralarına eşlik ediyor.

Bavyera, Almanya: Baharatlı “Obatzda” peyniri

Dünya çapında bir üne sahip Bavyera mutfağı, lezzetli peynir çeşitleriyle de öne çıkıyor. Özel baharatlarla ve soğan gibi bileşenlerle hazırlanan özgün bir tarife sahip olan Obatzda, genellikle pretzel ile birlikte servis ediliyor. Bavyera spesiyali Alman biralarıyla birlikte tercih edilen Obatzda, ülke genelinde bira yanında en çok tercih edilen lezzet.

Ekvador: Kızartılmış muzla yapılan “Patacones”

Ekvador’un yöresel lezzetlerinden biri olan Patacones, kızartılmış muz parçacıkları yağ ve tuzla hazırlanıyor. Genellikle kaliteli Pilsner biralarıyla birlikte tüketilen Patacones, Ekvador’da popüler olan Ale tipi meyveli biralarla da tercih edilebiliyor. Ülkenin butik biralar konusunda köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve geniş bir mutfağa sahip olduğunu da belirtmekte fayda var.

Almanya: Alman sosis türleri Bratwurst ve Currywurst

Önce buharda pişirilip sonra kızartılan bir tür sosis olan Currywurst ve diğer bir Alman sosisi olan Bratwurst, Almanya’nın en sevilen lezzetleri arasında. Köri gibi baharatları ve domates sosunu da içinde bulunduran bu lezzetler Lager, Bock tarzındaki popüler Alman biralarıyla iyi giden sokak lezzetleri arasında.

Hindistan: Acılı Masala fıstıkları

Hindistan’da soğuk bira ile birlikte yenilen en lezzetli atıştırmalık, hiç şüphesiz acılı Masala fıstıkları. Kişniş, tuz, limon gibi malzemelerle yapılan fıstıklarda oldukça acılı baharatlar da kullanılıyor. Ağırlıklı olarak yerel aromalı butik biraların tüketildiği Hindistan’da acılı fıstıklar özel bir yere sahip. Özellikle Bangalore, Delhi gibi bölgelerde üretilen IPA tipi butik biralarla birlikte bu atıştırmalıkların sıklıkla tüketildiğini belirtelim.

Türkiye: Eşsiz sokak lezzeti midye


Bira konusunda ülkemiz de köklü bir kültüre sahip bölgeler arasında. Özellikle Pilsner tipi biralarla birlikte iyi giden atıştırmalıkların başında midye geliyor. Soğuk bira ile birlikte tercih edilen sokak lezzeti midye, Türkiye’ye özgü lezzetler arasında. Midye tava gibi alternatiflerin de aromalı malt biralarla birlikte oldukça yaygın şekilde tüketildiğini belirtelim.

İrlanda: Taze istiridye

İstiridye konusunda belki de dünyanın en geniş mutfağına sahip İrlanda’da bira yanında taze istiridye tüketmek oldukça popüler. Galway festivali gibi etkinlikler de bira ve istiridye uyumunu gösteren detaylardan yalnızca biri. Köklü bir bira kültürüne sahip İrlanda’da Irish Ale, Cream Ale ya da Dark bira türleriyle birlikte en çok tüketilen yiyecekler arasında taze istiridyeler geliyor.

Japonya: Etin sebzeyle uyumu “Kushikatsu ve “Edamame”

Şişe dizilerek kızartılmış çeşitli etlerle mevsim sebzelerini karıştırarak hazırlanan Kushikatsu ve haşlanmış soya fasulyesiyle hazırlanan Edamame, bira yanında tüketilen en yaygın Japon yemekleri arasında yer alıyor. Cream Ale gibi aromalı biralarla ve buğday maltı butik biralarla tercih edilen Kushikatsu ve Edamame gibi lezzetler, köklü Japon mutfağının en iyi örnekleri arasında.

Hollanda: Lezzetli köfte topları “Bitterballen”

Hollanda’ya özgü bir lezzet olan Bitterballen, neredeyse her pub’da karşılaşabileceğiniz bir atıştırmalık. Köfte ve kroket arası bir lezzet olarak tarif edebileceğimiz Bitterballen, Hollanda peyniri ve tuzlu fıstıkla birlikte en iyi bira atıştırmalıklarından. Pale Lager cinsi biralar ya da portakallı bira olarak bilenen buğday maltı Witbier gibi hafif alkollü biralar ise Bitterballen ile öncelikli tercih edilen bira çeşitleri arasında.

Rusya: Baharatlı kruton ekmekler

Rusya’nın milli içeceği votka olsa da ülkenin geniş bir bira kültürüne sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Biraların genellikle fermantasyon sürecinden ziyade renkleriyle sınıflandırıldığı Rusya’da baharatlı kruton ekmekler favori atıştırmalıklar arasında. İçerisinde zeytinyağı, sarımsak ve çeşitli baharatlar barındıran kurutulmuş kruton ekmeklerinin Light, Red ya da Dark bira çeşitleriyle birlikte iyi giden bir atıştırmalık olduğu biliniyor.

Güney Afrika: Kurutulmuş et çeşitleriyle “Biltong”

Biranın yanında kurutulmuş et sevenler için mükemmel bir alternatif olan Biltong, Güney Afrika’nın geleneksel lezzetleri arasında. Kırmızı ve beyaz etten yapılabilen Biltong, genellikle Lager, Dark, Lambic gibi popüler bira türleriyle birlikte tüketiliyor.

ABD: Buffalo soslu tavuk kanatları

Bira tüketiminin oldukça yüksek olduğu ülkelerden ABD; Pale, Mild, Amber gibi birçok bira çeşidinin üretiminde öncü sayılabilir. Tuz, karabiber, pul biber, paprika, un gibi bileşenlerle hazırlanan ve sarımsaklı soslara bulanan buffalo soslu tavuk kanatları, Amerikalıların birayla iyi giden en meşhur lezzetlerinden biri. Patates kızarması ve soğan halkası gibi alternatifler de biranın yanında sıklıkla tercih edilen yiyeceklerden.

Kanada: İştah açıcı “Poutine”

Patates kızarması, peynir ve et suyuyla hazırlanan soslarla yapılan bir yemek olan Poutine, Kanadalıların birayla birlikte tükettiği yiyeceklerin başında geliyor. Görsel sunumuyla da insanın iştahını açan Poutine, hem Kanada’nın meşhur butik biralarıyla hem de popüler malt biralarla sıklıkla tercih ediliyor.

Meksika: Dünyaca ünlü lezzet “Taco”

Dünya çapında üne sahip sokak lezzeti Taco, yine Meksika’nın ürettiği evrenselleşmiş popüler biralarla birlikte tüketiliyor. Başta limon olmak üzere aromalı biralar konusunda köklü bir kültüre sahip olan Meksika, zengin mutfağı sayesinde de bira yanında tüketilen yiyecekler açısından dünya çapında bir ekol sayılabilir.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.