banner913
banner932
banner1012

Uçuş Korkunuzu Nasıl Yenersiniz?

banner1020

Göklerde kuşlar gibi özgürce uçmak bir hayalin ürünüydü fakat, hayal olmaktan çıktı . Dünya’nın en güvenli ulaşım aracı olan uçaklar, seyahatin en özgür halini insanlara yaşatıyor. Uçmak demek; bir seyahatten öte bir tutku, bir aşk ve bir masal gibi adeta. Masmavi bulutların arasında süzülmek, bazen muhteşem manzaranın tadını çıkarabilmek ve konforun keyfine varabilmek… Uçma isteği, insanların hayallerini yaşamları boyunca süsledi ve uçaklar sayesinde nihayet bu gerçek oldu.

banner974
Uçuş Korkunuzu Nasıl Yenersiniz?

banner971

Yapılan araştırmalara göre uçak, bütün ulaşım araçları arasında en güvenli seyahat aracıdır. Dünya’da en fazla kazaların yaşandığı ulaşım araçları ise, karayolu taşıtlarıdır. Uçakların bu denli güvenilir olmasına rağmen, nedense birçok insanın uçak fobisi vardır. Bazen konu uçuş olduğunda, mantıklı ve sağduyulu düşünemeyebiliyoruz. Uçuş korkusu; yükseklik, türbülans, kalkış ve iniş durumlarında birçok korkunun birleşmesi sonucu oluşabiliyor. Sizin için derlediğimiz, uçuş korkunuzdan sizi kurtaracak bazı yolları birlikte inceleyelim.

Kalkış Ve İniş Anını Düşünmeyin

Uçağın kalkış ve iniş anının nasıl olacağını kesinlikle düşünmeyip akışına bırakmalısınız. Sanki rutin yapılan bir işmiş gibi düşünün. Ne kadar fazla endişeli olursanız, beyniniz kötü senaryolar hazırlamak için daha etkin olacaktır. Kalkış-iniş anı dışında, endişe ve korku gibi hiçbir duyguya konsantre olmayın.

Havaalanına Erken Giderek Gözlemde Bulunun

Havaalanına gidip uçuşların yapıldığı pisti camdan izlediğinizde, yapılan her şeyin ne kadar rutin olduğunu göreceksiniz.  Uçakların iniş ve kalkışlarını izlemek, kendinizi o uçuşların içinde hayal etmek ve bunların sıradan işlemler olduğunu düşünmek korkunuzu yenmeniz için yardımcı olacaktır.

Alışık Olmadığınız Sesleri Duymaya Hazır Olun

Her yapılan uçuşta iniş takımları veya flap hareketlerinin seslerini duyabilirsiniz. Unutmamanız gereken bir şey var ki, hangi motorlu taşıt olursa olsun mutlaka kendine özgü sesleri olacaktır. Uçuş esnasında hiç ses gelmiyorsa, sakın endişeye kapılmayın. Siz uçak teknisyeni veya mühendisi değilsiniz, biri size olumsuz bir durum olduğunu söyleyene kadar her şeyi normal olarak nitelendirebilirsiniz.

Uçuş Ekibini Seyredin

Uçak içerisinde bulunan ekip o kadar rahat hareket ediyor ki, sanki uçakta değil de karadalar gibi… Uçakta kabin personelini izleyerek ne kadar güler yüzlü ve rahat olduklarını gözlemleyebilirsiniz. Onların bu rahat hareketleri size ne kadar güvende olduğunuzu ve korkmanıza gerek olmadığını gösterecektir.

Türbülansları Uçuşun Bir Parçası Gibi Görün

Uçuş korkusu olan bir yolcunun en büyük kabuslarından birisi de türbülanslardır. Fakat şunu asla unutmayın ki, uçak hava boşluklarından dolayı asla düşmez. Türbülansları uçuşun bir parçası olarak görürseniz, çok rahat bir seyahat gerçekleştirirsiniz. Uçuş esnasında türbülans beklenilen bölgeye girilmek üzereyken, kemer ikaz lambaları yanacaktır. Ani alçalma veya yükselmeler olabileceğinden dolayı, kendi güvenliğiniz için türbülans süresince kemerlerinizi bağlamalı ve çok zor da kalmadıkça koltuğunuzdan kalmamalısınız.

Sık Sık Uçun

Bir korkuyu yenmenizin en başlıca yolu, korkunun üzerine gitmektir. Vaktiniz varsa ve seyahat etmeyi seviyorsanız, sık sık uçmaya gayret gösterin. İlk etapta zorlanabilirsiniz fakat sürekli uçtukça, korkunuz zamanla azalacak ve ortadan kalkacaktır. Uçma özgürlüğünü tatmak ayrı bir zevk, bu zevke birde göreceğiniz yeni yerler eklenince hayatınıza renk katacaksınız.

Yolculuğunuzu Kısaltacak Uğraşlara Zaman Ayırın

Uçağa binip, koltuğunuzda endişeli bir şekilde beklediğinizde ve sürekli saate baktığınızda, her dakika size bir saatmiş gibi gelecektir. Yolculuğunuz esnasında kitap, dergi, gazete okuyabilir veya oyun oynayıp film izleyebilirsiniz. Sevdiğiniz şeyleri yapmanız zaman geçirmenizin en kolay ve keyifli yoludur.

Doğru Koltuk Seçimi Yapmak Sizi Rahatlatacaktır

Business veya first class uçmuyorsanız, koltukların ön kısımlarında çok fazla bacak mesafeniz ne yazık ki olmayacaktır. Uçuş fobisi olanlar için kapalı ve sıkıcı alanlar, her şeyi daha kötü yapabilir. Her zaman ön sıra veya çıkış kapısına yakın oturmayı tercih edebilirsiniz. Gerekirse bu koltuklar için fazla para ödemekten de çekinmeyin. Koridor koltukları size ekstra alan duygusu hissettirecekleri için tercih edebilirsiniz. Tek koridorlu olan uçakların içerisinde, arkaya doğru ilerledikçe koltuk mesafeleri daralacaktır. Bu bilgiyi de aklınızın bir köşesine not edebilirsiniz.

Erken Kalkarak Uykunuzu Uçağa Saklayın

Genelde uçuştan önce iyi bir gece uykusu çekmeniz, uçarken uykunuzu getirmeyecektir. Uçağa uykusuz, yorgun bir durumda bindiğinizde  güzel bir uyku çekebilirsiniz. Uçakta uyuduğunuz her vakit, korku içinde geçireceğiniz süreyi kısaltacaktır.

Uçağa Binmeden Önce Pilotla Sohbet Edebilirsiniz

Bazen pilotla sohbet etmek mümkün olmayabilir, eğer fırsatını yakalarsanız utanmayın ve sohbet etmeye başlayın. Uçak korkunuz olduğunu pilota mutlaka söyleyin, pilot bu konuda sizi rahatlatacaktır.

Uçak Korkunuzu Sanal Gerçeklik Teknolojisi İle Yok Edin

Uçak korkunuzu yenmenin bir diğer yolu ise, sanal gerçeklik gözlükleridir. Sanal gerçeklik teknolojisi destekli hipnoterapi hipnoz seansları ile gerçekleştirilen uçuş deneyimi, korkunuzun üstesinden gelmenin en ideal yollarından biridir. Sanal gerçeklik eğzersizleri yapan kişiler güvenli ortamlarda olduklarını bilirler, ancak beyin bunu gerçek deneyim olarak algılar ve kişinin terapiye daha olumlu cevap vermesini sağlar. Uçuş fobinizin üstesinden gelmek için, sizde sanal gerçeklik gözlüğü kullanabilirsiniz.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.