banner913
banner932
banner1012

Türkiye’nin Büyüleyici Kanyonları

banner1020

Güzellikleriyle aklınızı başınızdan alacak olan Türkiye’nin 22 kanyonunu, sizin için listeledik. Aralarında, dünyanın en derin ikinci kanyonunun da bulunduğu listemizin, sizin için rehber niteliğinde olacağını umuyoruz.

banner974
Türkiye’nin Büyüleyici Kanyonları

banner971

 1. Valla Kanyonu, Kastamonu

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan Valla Kanyonu, dünyanın en derin ikinci kanyonu. Küre Dağları’nın parçalanmasıyla oluşan bu kanyon, 12 km uzunluğunda ve 800 metre derinliğinde. Ayrıca yüksek kaya duvarlarının, kimi zaman 1200 metrenin üzerine çıktığını da ekleyelim. 2010 ve 2012 yıllarında kaybolan ve daha sonra kurtarılan doğa gruplarının olduğu ve 1 kişinin hayatını kaybettiği kanyon, profesyonel ekipler için bile fazlasıyla tehlikeli.

2. Karacehennem Boğazı & Ersizlerdere Kanyonu, Kastamonu

Karacehennem Vadisi’nin iki parçasından biri olan Karacehennem Boğazı’nın toplam uzunluğu 3 km. Vadinin diğer parçası ise 2,5 km uzunluğundaki Ersizlerdere Kanyonu.

3. Köprülü Kanyon, Antalya

Köprülü Kanyon, içerisinden dünyaca ünlü Köprüçay Irmağı’nın geçtiği, milli park olarak ilan edilen bir doğa harikası. Bölge, her yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçi ağırlıyor çünkü Köprüçay Irmağı, değişken dokusu nedeniyle rafting yapmak için son derece ideal ve bilindik bir bölge. Bölgeyi asıl özel kılan şey, manzaradan çok, bu ırmak.

4. Saklıkent Kanyonu, Muğla

Dik yamaçlar arasındaki zorlu parkuru, çamur banyosu ve rafting gibi aktiviteleri bünyesinde barındıran Saklıkent Kanyonu, her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

5. Cehennem Deresi Kanyonu, Artvin

Çoruh Nehri’nin kollarından olan Ardanuç Suyu’nun açtığı Cehennem Deresi Kanyonu’nun yamaç eğimi, 90 dereceyi buluyor. Dik bir duvarı andıran ve 200 metreyi aşan yükseltisiyle birkaç kilometre boyunca uzanıyor.

6. Güver Kanyonu, Antalya

Güver kanyonu, Antalya Döşemealtı’nda yer alan, karstik kayaçlar üzerinde oluşmuş bir kanyon. Kanyonun uzunluğu 2 km, genişliği 20-30 metre, yüksekliği ise 115 metre. Alanda traverten kayaçları yaygın ve kanyonda seyir terasları yer almakta. Çevrede hayvan türü olarak; alageyik, karaca, dağ keçisi, yaban domuzu, tilki, porsuk, tavşan, üveyik, kartal ve doğan görmeniz mümkün.

7. Lamas Kanyonu, Mersin

Kanyon, Erdemli’den 13 km, Mersin’den yaklaşık 35 km batıda. Limonlu Kasabası’ndan kuzeye doğru yaklaşık 2 km kadar çıktığınızda, karşınıza çıkan köprünün hemen yanındaki dar patika, kanyonun alt girişi.

8. Göksü Kanyonu, Mersin

Göksu Kanyonu, rafting ve kano sporu tutkunlarının uğrak yerlerinden biri. Orta Toroslar’dan doğan Göksu Nehri, 260 kilometre uzunluğunda ve akarsu sporları için çok elverişli.

9. İnceğiz Kanyonu, Denizli

Denizli’nin İnceğiz Köyü’nde bulunan bu kanyonu, ancak tekne ve kanolarla gezmek mümkün.

10. Çatak Kanyonu, Kastamonu

Çatak Kanyonu, merkeze 7 km uzaklıkta bir doğa harikası. Geçilmesi çok zor olmamakla birlikte teçhizatsız denememenizi öneriyoruz.

11. Göynük Kanyonu, Antalya

Trekking, canyoning ve zip wire (kanyon üzerinden telle geçiş) gibi etkinliklere katılabileceğiniz kanyon, Kemer ilçesinde bulunuyor.

12. İncesu Kanyonu, Çorum

Çorum’un İncesu Köyü’nde bulunan, yaklaşık 13 kilometre uzunluğundaki İncesu Kanyonu’nun bir giriş ve çıkışı bulunuyor. Her iki yamacı da, 200-300 metrelik sarp kayalarla çevrili olan kanyon, mevsime göre rafting ve doğa yürüyüşü sporları için uygun özelliklere sahip. Çekerek Irmağı’nın sakin suyunda gezip ırmak yatağından 1,5 metre yükseklikte bulunan Kybele kabartmalarını görebilirsiniz.

13. Kapuz Kanyonu, Muğla

Yöre halkının Kırkurgan ismiyle de andığı kanyonun, ilginç bir hikayesi var. Söylentiye göre, vadinin derinliğini ölçmek isteyen köylüler, kırk urganı birbirine bağlayarak sarkıtmış; fakat yine de kanyon tabanına ulaşamamışlar. Kırkurgan ismi buradan geliyor. Yaklaşık 20 kilometrelik uzunluğa sahip olan bu dar ve derin kanyonu geçmek, zorlu bir yürüyüş gerektiriyor. Kesinlikle teknik donanımlı ve deneyimli dağcıların geçebileceği bu rotayı, rehbersiz denememelisiniz.

14. Karanlık Kanyon, Erzincan

Kanyonda, 2009 yılından bu yana BASE jumping atlayışları yapılıyor.

15. Şahinderesi Kanyonu, Balıkesir

Şahinderesi Kanyonu, Kaz Dağları’nın batı yamaçlarında yer alıyor. 27 km uzunluğu ile kanyon, çok dik ve engebeli bir yapıya sahip.

16. Ulubey Kanyonu, Uşak

Uşak’ın Ulubey ilçesindeki kanyonun, turizme kazandırılması için son yıllarda önemli adımlar atıldı ve son olarak Cam Teras inşa edildi.

17. Horma Kanyonu, Kastamonu

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan Horma Kanyonu’nun, ilçeye uzaklığı 5 km. Kanyonun içinden geçen Zarı Çayı, alt bölümündeki Ilıca Şelalesi’nden çıkıyor. Horma Kanyonu’nun dik ve yüksek duvarlarından, ansızın ortaya çıkıp on metre yükseklikten, doğal havuz niteliğindeki bir gölete dökülen şelale, zengin bir bitki örtüsüyle sarmalanmış. Özellikle gölet kıyısındaki plaj görünümlü kumsalı, yaz aylarında yüzmek isteyenlerle dolup taşıyor. Kanyonu geçmek için, kesinlikle yerel rehberlerden yardım almanızı öneriyoruz.

18. Yazılı Kanyon, Isparta

Yazılı denmesinin nedeni, kanyonda büyük bir kaya üzerinde, filozof Epiktetos’un yolculara verdiği öğütlerin yazılı olduğu kaya kitabenin bulunması. Ne yazık ki yazıtın bir kısmı bilinçsiz eller tarafından yıllar önce tahrip edilmiş.

19. Kirpe Kanyonu, Düzce

Düzce’de bulunan kanyon, 16 kilometrelik bir uzunluğa sahip.

20. Kapıkaya Kanyonu, Adana

Karaisalı ilçesinde bulunan kanyonu, Seyhan Nehri’nin Batı kolu olan Çakıt Deresi şekillendirmiş.

21. Şehriban Kanyonu, Kastamonu

Kastamonu’nun Şenpazar ilçesinde bulunan ve 1997 yılında ilk kez Atlas ekibi tarafından geçilen kanyon, hala gizemini koruyan ender yerlerden biri. 1000 metre yüksekliğe kadar ulaşan ve birbirine neredeyse değecek kadar yakınlaşabilen duvarları arasında bulunan çay ise, Küre Dağları’nı ikinci kez bölme özelliğine sahip.

22. Ihlara, Aksaray

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesine bağlı Ihlara, Hasan Dağı’ndan çıkan lavlarla ve Melendiz Çayı ile şekillenmiş. Dünyada, içinde insan yaşayan en büyük kanyon olduğu söylenen Ihlara, gerçekten de bir zamanlar en güzel atların yetiştiği büyük bir çiftlikmiş. 14 km uzunluğundaki vadinin yüksekliği, yer yer 100-150 metreyi buluyor ve vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız barınaklar, mezarlar ve kiliseler bulunuyor. Bazı barınaklar ve kiliseler ise, yeraltı şehirlerinde olduğu gibi birbirine tünellerle bağlantılı.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.