banner913
banner932
banner1012

Seyahat Sağlığı ve Seyahat Aşıları

banner1020

Başka bir ülkeye giderken kimliğinin, pasaporta ve gerekli vizeler, seyahat sigortanız, şarj aletiniz, fotoğraf makineniz, giysileriniz, ilaçlarınız, kıyafetleriniz hazır? Peki ya gerekli aşıları oldunuz mu? Yolculuğunuzu kabusa çevirmemek için seyahat sağlığı konusunda bir fikriniz var mı? Her ülkenin sağlık sistemi farklıdır. Bu yüzden karşılaşabileceğiniz hastalık çeşitleri bile farklı olabilir. Peki vücudunuz buna hazır mi? Yolculuk öncesinde gideceğiniz ülkeyi, olası hastalık çeşitlerini, alabileceğiniz önlemleri araştırmanızda fayda var.

banner974
Seyahat Sağlığı ve Seyahat Aşıları

banner971

Seyahat öncesinde hangi aşıların gerekli olduğu ve hangilerinin yapılacağı kişiye, gidilen yere ve koşullara göre değişmektedir. Kişinin yaş, sağlık durumu, bağışıklık sisteminin güçlü olup olmaması, daha önce olduğu aşılar, alerjisi olup olmaması kriterleri değerlendirilmelidir. Bunun dışında gidilen ülke ve sağlık koşulları ile olası hastalıklar hakkında bilgi edinilmelidir. Bazı hastalıklar farklı mevsimlerde görülebilir, bu yüzden gidilen mevsim de önemlidir. Barınma koşulları da seyahat aşılarını etkiler. Örneğin; kamp kuracaksanız doğa koşullarından daha çok etkileneceğiniz için buna göre önlem almanız gerekebilir. Yolculuğunuz sırasında yapacağınız aktivitelere göre de önlem almanız gerekebilir. Doğa sporları, kırsal alanda gezi gibi etkinliklere katılacaksınız sizi ne gibi riskler bekliyorsa buna göre hazırlıklı olmalısınız.

Aşı, sizi tüm hastalıklardan korumaz. Aşı olsanız bile kendinizi korumalı, gerekli sağlık önlemlerini almalısınız. Ayrıca seyahatinizden hemen önce aşı olmak da bir işe yaramayabilir. Bağışıklık kazanılması için ortalama 4 – 6 hafta öncesinde aşı olmanızda fayda vardır. Ülkemizde seyahat sağlığı ve aşıları konusunda gerekli önlemler ve aşılar ile ilgilenen kurum Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü bünyesindeki Seyahat Sağlığı merkezleridir.

Seyahat aşıları kapsamında en genel yapılan aşılar tetanoz – difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve polio’dur. Bu aşılar çocukluk döneminde yapılmış olsa da yenilemek gerekebilir. Gideceğiniz yer veya bireysel durumunuz göz önünde bulundurularak yapılabilecek diğer aşılar şunlardır: tifo, kolera, sarı humma, hepatit a, keneden korunmak adına ensefalit,Japon ensefaliti, kuduz ve meningokok. Sarı humma sivri sinekler tarafından insanlara bulaştırılan bir hastalıktır ve eğer Güney Amerika’ya gidiyorsanız bu aşıyı yaptırmak zorunludur.

Özellikle küçük yaştaki çocuklar veya yaşlılar ile seyahat ediyorsanız sağlık önlemleri konusunda daha özenli olmalısınız. Alacağınız birkaç tedbir hem sizi hem de sizinle seyahat edenleri korur, seyahatinizi daha güzel hale getirir.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.