banner913
banner932
banner1012

Mimari harikası Mardin evleri

banner1020

Mardin, kendine özgü yapılaşmasıyla sadece Güneydoğu Anadolu'nun değil ülkemizin de en ilgi çekici kentlerinden birisi.

banner974
Mimari harikası Mardin evleri

banner971

 

  

Kent, Mazı Dağları'nın (Masius) güney yamaçlarında, doğudan batıya 2.500 m uzunluğunda, 500 m genişliğinde bir alana kurulu. 

undefined

Kaleden ve karşıdan bakıldığında, Mardin evleri bir-biri üstüne yığılmış gibi duruyor. Doğal konumdan doğan bu üst üstelik ve sıkışık yapılaşma, kente özgün bir görünüm kazandırıyor. 

undefined

Çevrenin ağaçlıklı görünümüyle kale eteğinden başlayarak ovaya doğru teraslar biçiminde inen ak evler, ilginç bir çelişki yaratıyor.

 

undefined

Ortaçağ mimarisini günümüzde de sürdüren bu yapılaşma "Kuzey Suriye mimarisine sıkı sıkıya bağlı olan Şanlıurfa ve kuzey etkileriyle karışık Diyarbakır'ın şehircilik yapısından tamamıyla farklı olarak, bir kapalı bölge karakteri gösteriyor. 

undefined

Kolay işlenen ve ocaktan çıkartılan bir süre sonra sertleşen bu kireçli oluşum Mardin yapılarının her devrinde aynı rahatlıkla halen kullanılıyor. 

undefined

Bu evlerde herhangi bir sıva malzemesi bulunmuyor. Belirli zamanda taşların temizlenmesi amacıyla, taş kırıntıları kum haline getirilerek ve bu kum ile duvar temizleniyor. 

undefined

Duvarların örülme işleminde ise kireç ile karıştırılan bu kumdan harç elde ediliyor ve bu harç ile duvar örülüyor.

 

undefined

Mardin’de ahşap malzemenin kullanılmamış olması, Mardinlilerin taşçı geleneğine sıkı sıkıya bağlı olmasından kaynaklanıyor. Bu gelenek o kadar yerleşmiştir ki bugün bile beton yapılar yadırganmakta. 

undefined

Mardin evleri kalenin eteklerinden ovaya doğru birbiri üzerine yükselen teraslar halinde, tepenin güney yamacına yerleşmiş.  

undefined

Volkanik bir bölgede kurulu Mardin’deki tüm yapıların ön avluları cepheye bakıyor. Mezopotamya ovasına açılan kapılar tepenin eğimi üzerinde kuruldukları için en az iki katlı. 

undefined

Hiçbir evin gölgesinin birbirinin üzerine düşmemesi, Mardin evlerinin çok sayıdaki ilgi çekici özelliklerinden sadece biri...

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.