banner913
banner932
banner1012

Eyvah Yurtdışında Pasaportum Kayboldu!

banner1020

Kayıp ya da çalıntı pasaportlarla ilgili ne yapmalı? Yurtdışında pasaport çalınması ya da kaybolması oldukça paniğe yol açabiliyor, özellikle de kısa süre içinde geri dönmeniz gerekiyorsa. Ancak telaşa gerek yok, pasaportunuz kayıp olsa bu adımları izleyerek ülkenize rahatça geri dönebilirsiniz.

banner974
Eyvah Yurtdışında Pasaportum Kayboldu!

banner971

1. Pasaportunuzun fotokopisini bulundurun

Seyahate çıkmadan önce pasaportunuzun fotokopisini çekip ayrı bir yerde bulundurmanız, yurtdışında pasaportunuzu kaybetmeniz durumunda çok faydalı olacaktır. Eğer fotokopi çekmekle uğraşmak istemiyorsanız telefonunuzla fotoğrafını çekip kendinize mail olarak iletebilir ve gerektiğinde çıktısını alabilirsiniz. Böylece her koşulda pasaportunuzun detaylarına erişebilirsiniz.

2. Kayıp tutanağı alın

Pasaportunuzun kaybolduğunu fark ettiğiniz anda en yakın polis amirliğine giderek pasaportunuzun kaybolduğuna dair bir tutanak almalısınız. Bu tutanak hem Türkiye Konsolosluğu’ndan geçici pasaport veya seyahat belgesi alabilmeniz, hem de eğer yurtdışında yaşıyorsanız pasaportunuzu yenileyebilmeniz için gereklidir. Tutanak hazırlanırken pasaportunuzun seri numarasını belirtmeyi unutmayın.

Ayrıca umarız başınıza gelmez ama, kayıp pasaportunuzun yasadışı işlemler için kullanılması durumunda da tutanağınızın olması zan altında kalmanızı engeller. Ülkenize adım atana kadar, hatta sonrasında bile bu tutanağı yanınızdan ayırmayın deriz.

3. Türk Konsolosluğu’na başvurun

Eğer seyahatteyseniz ve kısa bir süre sonra Türkiye’ye dönmeniz gerekiyorsa bulunduğunuz yere en yakın Türkiye Konsolosluğu’na giderek pasaportunuzun kaybolduğuna dair tutanağı ibraz edin ve geçici pasaport veya seyahat belgesi alın. Bu belge ile pasaportunuz olmasa bile havaalanında geçiş hakkınız bulunmaktadır ve ülkenize bir sorun olmadan giriş yapabilirsiniz. Ancak geçici pasaport sadece başvuru sırasında belirtilen güzergah için geçerlidir, bu yüzden dönüş güzergahınızı tam olarak belirtmeye dikkat edin.

Eğer yurtdışında ikamet ediyorsanız ve Türkiye’ye hemen dönmeniz gerekmiyorsa yine kayıp tutanağınız ve yeni pasaport çıkartmak için gerekli diğer belgeler ile Türkiye Konsolosluğu’na giderek pasaport yenileme işlemini başlatabilir ve yeni pasaport çıkartabilirsiniz.

Ancak Türkiye Konsolosluğu bulunmayan bir ülkedeyseniz, pasaport kayıp tutanağınız ile seyahatiniz öncesinde havaalanına giderek iki ülke arasında görüşmeler yapıldıktan sonra ülkenize dönebilirsiniz. Bu durumda erkenden havaalanında bulunmanızı tavsiye ederiz.

4. Dönüş uçuşunuzun doğrudan olmasını tercih edin

Dikkat etmek gereken bir diğer nokta da dönüş uçağınızın doğrudan Türkiye’ye dönüyor olması. Aktarmalı uçuşlarda, aktarma yapacağınız ülkenin prosedürlerine ve havaalanında uluslararası aktarma bölgesi bulunup bulunmadığına göre seyahat belgesi veya geçici pasaport ile geçişlerde sorun çıkma olasılığı bulunuyor. Bu yüzden aktarma yapılacak ülkenin konsolosluğu ile görüşerek seyahat belgesi veya geçici pasaport ile geçiş yapıp yapamayacağınızı teyit etmeniz, ve gerekiyorsa dönüş uçuşunuzu değiştirerek doğrudan ülkenize dönmenizi tavsiye ederiz.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.