banner913
banner932
banner1012

Dünyanın Yedi Harikasından Biri Machu Picchu

banner1020

UNESCO tarafından korunan ve Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan bu antik İnka kalıntılarını duymuş olmalısınız. Her yıl, neredeyse bir milyon ziyaretçisi olan bu çarpıcı güzellikteki yerin; yağmur, sis, sivrisinekler ve kalabalıktan oluşan karanlık bir yüzü var. Eğer Machu Picchu, ölmeden önce görülmesi gerekenler listenizdeyse, bu yazımız, olumsuz deneyimlere karşı hazırlıklı gitmeniz ve önlem almanız konusunda yardımcı olacak.

banner974
Dünyanın Yedi Harikasından Biri Machu Picchu

banner971

1. Machu Picchu’da Hava Korkunç Olabilir.

Eğer ziyaret etmek için en iyi tarihleri araştırdıysanız, muhtemelen Mayıs ayında karar kıldınız. Haziran’dan Eylül’e kadar, mevsim nispeten daha kurak ve Mayıs ayı da çok fazla yağış almıyor. Mayıs ayının bir diğer avantajı da, kalabalığın daha az olması. Daha kurak geçmesine rağmen, Machu Picchu’yu bu aylarda ziyaret ederseniz, ayda ortalama 2-3 gün olan yağmurlu günlerden birine denk gelebilirsiniz. Yani Haziran ayında bile, yağmurlu günlerden birine denk gelebileceğinizi ve yağmurların bazen heyelan oluşturacak kadar şiddetli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

2. Sağanak Yağışlara Rağmen, Machu Picchu’da Mükemmel Bir Drenaj Sistemi Var.

Machu Picchu’da yağmura yakalanmanın pozitif yanı, bu mükemmel sistemi kendi gözlerinizle görmek olacaktır. Şiddetli bir yağış sonrası bile, çamurlu yürüyüş yollarından yürümeyeceksiniz. Tekerleği ve yazıyı bulan İnka uygarlığının, bu mühendislik harikası şehri, nasıl inşa ettiğini merak edeceksiniz.

3. Kurak Mevsimde, Yağışın Bir Tam Gün Boyunca Sürme Olasılığı Çok Düşük.

Kurak geçen sezonun, Haziran’dan Eylül ayına kadar sürdüğünü tekrar hatırlatalım. Eğer bu tarihlerde ziyarete gittiyseniz ve yalnızca bir gününüz varsa, birkaç saat yağmurun dinmesini ve gri bulutların dağılmasını beklemenizi öneriyoruz.

4. Yoğun Bir Sis Çökme Olasılığı Fazlasıyla Yüksek.

Hatırlayabildiğiniz tüm Machu Picchu fotoğraflarını aklınıza getirin. Tam olarak bu fotoğrafların çekildiği yerde bulunduğunuzu; ancak yoğun bir sisten başka bir şey göremediğinizi hayal edin. Bunu yaşama olasılığınız bir hayli yüksek.

5. Machu Picchu’da Nem, %45 İle %65 Arasında Seyrediyor.

Ortalama 2400 metre yükseklikte bulunan bu antik şehri, bir yağmur ormanının ortasında düşünmek daha doğru olacaktır. Birçok fotoğrafta, yüksek dağların arkasındaki yoğun bulut kümelerini, siz de görmüşsünüzdür. Şehrin etrafında birçok orkide, sinekkuşu ve maymun görebileceğinizi eklemeden geçmeyelim.

6. Kameranızı, Sisin Dağıldığı Anı Yakalamak İçin Hazırda Bekletin.
İzlemek ve fotoğraflamak için çok güzel bir manzara olacağı kesin.

7. Machu Picchu’da, Gün Doğumu Fotoğrafı Çekebilmeniz Pek Olası Değil.

Şehir, üç günde ortalama iki gün, sabahları yoğun bir sisle sarmalanmış olacak. Güneş bir dağın arkasında yükseldiği için; mevsime bağlı olarak, ortalama saat sabah 10 gibi, günün ilk ışıkları, ancak şehre ulaşabilecek.

8. Machu Picchu, Fazlasıyla Korkutucu Bir Yer.

İspanyollar, son direniş izlerini bulmak amacıyla, Peru’yu yoğun bir şekilde tararken, bu şehrin 1911 yılında keşfedilmesinin bir nedeni var. Machu Picchu, çok dik bir dağın tepesinde kurulmuş olduğu için adeta kartal yuvasını andıran bir şehir. Buraya ulaşmak için yapacağınız otobüs yolculuğu da, daha sonra yapacağınız yürüyüş de, büyük bir macera olacak şüphesiz.

9. 500+ Metre Yükseklikten Düşme Tehlikesinin Olduğu Yerler Bulunuyor.

Huayna Picchu ya da Wayna Pikchu, Machu Picchu’nun arkasında bulunan bir dağ zirvesi. Eğer vertigo gibi bir hastalıktan muzdaripseniz ya da tırmanış konusunda endişeleriniz varsa, Machu Picchu’nun bu kısmını es geçmenizi öneriyoruz. Her şeye rağmen, bu tırmanışı yapmak istiyorsanız, dünyayı gezmenin her zaman birtakım riskler barındıracağını unutmayın ve cesaretinizi kaybetmeyin. Zirveye ulaştığınızda mükemmel bir manzara sizi bekliyor olacak.

10. Güneş Kapısı Yerine Sis Kapısı Desek Daha Yerinde Olabilir.
Eğer Güneş Kapısı’ndan güneşin doğuşunu izlemekle ilgili araştırmalar yapıyor ve hayaller kuruyorsanız, sabahın ilk ışıklarını bekleyen bir kalabalıkla karşılaşacağınızı unutmayın. Sabahın 4’ünde kalkıp güneşin doğuş anını yakalamak için yola çıksanız bile, çoğu sabah, sizi sis içinde kaybolmuş bir manzara bekleyecek.

11. Machu Picchu, Ziyaretçi Bakımından Fazlasıyla Kalabalık.

Machu Picchu biletleri, sınırlı sayıda. Bir süre öncesine kadar, 2500 insanın ziyaret edebileceği bir limit belirlenmişken, bu limit kalabalık sezonlarda 4000 insanın ziyaret edebileceği sınıra yükseldi.
Bu kalabalığın neden olduğu olumsuzluklardan biri; yürüyüş yollarının ve merdivenlerin çok dar olması nedeniyle iki insanın yan yana yürüyebileceği kadar alanın olmaması. Durup fotoğraf çekmek isteyen birçok insanın olacağını sizler de tahmin ediyorsunuzdur. Özellikle öğle vakitlerinde, bu büyülü antik şehrin fazlasıyla kalabalık olacağını ve yalnız olmayacağınızı unutmayın.

12. Kısıtlı Bir Zamanınız Varsa Öğleden Sonra Gidin.

Sabahları, güneşin doğuşu gecikmeli yaşandığı için, öğleden sonra geç bir vakitte gitmenizi öneriyoruz. Özellikle öğleden sonra saat 3 ve sonrası, kalabalığın daha az olduğu ve ışığın fotoğraf çekmek için daha uygun olduğu vakitler. Ayrıca yağmur yağma olasılığı, sabaha kıyasla daha düşük.

13. Sivrisinekler Her Yerde.

Machu Picchu’da nem oldukça yüksek, yağışlar bol ve şehir bir yağmur ormanının ortasında. Sivrisinekler için mükemmel koşullara sahip olan Machu Picchu’ya giderken, yanınızda sivrisinek kovucu olması şart. Özellikle İnka Yolu’ndan gitme ya da daha önce bahsettiğimiz Wayna Pikchu’ya tırmanma planınız varsa, yanınıza alacaklarınızın listesine kesinlikle sivrisinek kovucuyu eklemenizi öneriyoruz.

14. Machu Picchu’da Kalacak Bir Yer Yok.

Bunu çoktan bildiğinizi ya da tahmin ettiğinizi düşünüyoruz. Machu Picchu’ya en yakın yerleşim yeri, yaklaşık 400 metre aşağıda bulunan, Aguas Calientes isminde bir yerleşim bölgesi. Çok sayıda insanın konakladığı ve yemek yediği bu yerin, pek de şirin bir yer olmaması, sanıyoruz gayet normal bir durum. Ancak yine de bir olumlu yanı var. Her adımının kalabalıktan geçilmeyeceğini bilerek gitmeniz gereken bu küçük yerleşim yerinde, her bütçeye uygun konaklama imkanı mevcut.

15. Tüm Olumsuzluklara Rağmen, Machu Picchu Büyüleyici Bir Antik Şehir.
Harcayacağınız her bir dolar ve katlandığınız tüm olumsuzluklar, Machu Picchu’yu görmek için kesinlikle değecektir. Yalnızca bir günlük gezi planınız varsa, bunu en az üç güne çıkarmanızı öneriyoruz çünkü şehir güzelliğini, yağmur ve sisle sizden saklayabilir.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.