banner913
banner932
banner1012

Bir vejetaryenin dünya turunda hayatta kalma rehberi

banner1020

Eğer kararlı bir vejetaryen ve hevesli bir yolcuysanız dünyayı gezerken sağlıklı kalmanın yolu burada. Sırt çantalı gezginler, uzun süreli yolcular ya da iş için seyahat eden herkes için yeni yerel mutfakları tatmak en normal şeylerden birisidir. Meksika’da geleneksel taco yemek, Güneydoğu Asya’da buharla pişirilen sıcak sokak yemeklerinden tatmak veya İtalya’da taze makarna kasesine dalmak için kim hevesli olmaz ki?

banner974
Bir vejetaryenin dünya turunda hayatta kalma rehberi

banner971

Ama eğer et ya da balık yemiyorsanız işler daha zorlayıcı olabilir. Vejetaryenlik hareketi dünya çapında yayılmasına rağmen birçok yer hala et üzerinedir ve hatta vejetaryenlik kavramı boş bir kavram olarak bile karşılanabilir. Vejetaryenler için, özellikle de sadece sırt çantasıyla gezecek kadar bütçesiniz varsa, sağlıklı kalmak kolay değildir. Vejetaryen turistlerin iyi bir yemek için para ödeyeceğini bildikleri için vejetaryen dostu restoranlar fiyatlarını yükseltiyorlar.

Ama bu kadar zor olmak zorunda değil. Eğer kararlı bir vejetaryen ve hevesli bir yolcuysanız dünyayı gezerken sağlıklı kalmanın yolu burada.

Rotanızı akıllıca seçin

Kuşkusuz bu her zaman kontrol edebileceğiniz bir şey değil. İş için seyahat ediyorsanız nereye gönderileceğinizi söyleme hakkına çoğunlukla sahip değilsiniz. Ancak bağımsız seyahat ediyorsanız seçimlerinden dolayı vejetaryenlerin şımartıldığı tercih etme lüksüne sahipsiniz. Ve bazen bu yerler beklediğiniz ülkeler olmayabilir.

Mesela Belçika, tam olarak vejetaryen dostu bir ülke olarak bilinmese de, kişi başı en fazla vejetaryene sahip olan Ghent şehrinin de sahibi. Bu öncü kasaba, büyüyen obezite ve sera gazı emisyonlarının üstesinden gelmek adına ortaya çıkmış olan Etsiz Perşembe Günleri'ne de ev sahipliği yapıyor. Bu akım kısa sürede şehrin her yerine dağılıyor. Vejetaryen sokak haritaları Ghent ziyaretçilerine dağıtılıyor.

Avrupa’dan uzakta, dünyada vejetaryenler için noktalar var. Hindistan oldukça basit bir vejetaryen rüyasıdır. Burada insanların yaklaşık üçte biri vejetaryen ve çoğu lokantada açıkça belirtilmiş etsiz yemekler var. Güneydoğu Asya’da Tayland’a yayılmış olan Budist kültürü vejetaryen yemeklerin bol olduğu ve veganlar içinde sütlerin nadiren tüketildiği bir yer anlamına geliyor. Ortadoğu’da, İsrail pide vejetaryenler için ekmeğinden humusa kadar ağız sulandıran lezzetler sunuyor.

Gitmeden önce araştırmanızı yapın ve etsiz yiyecek seçeneklerinin nerede daha kolay ulaşılabilir olduğunu göz önüne alın. Bazı Güney Amerika ülkelerinin vejetaryenler için kötü olduğunu unutmayın.

Sokak yemeklerini tatmaya korkmayın

Konuştuğum birçok vejetaryen sokak yemeklerinin et ağırlıklı ve sağlıksız olduğunu düşünüyor. Aksine et pahalı olduğu ve sokak yemeklerinin mantığı ucuz ve pratik yemek olduğu için çoğu sokak yemeği vejetaryenlere uygundur.

Örnek olarak Guatemala’yı ele alalım. Bu ülke dünya çapında sırt çantalı gezginlerin sevgilisidir. Sağlıklı ve çeşitli vejetaryen sokak yemekleri sunar. Bu durum et sever komşu ülkelere tam bir zıtlık oluşturur. Meksikan sokak yemekleri genellikle et üzerinedir ve diğer Orta Amerika ülkelerinde et en fazla sokak yemeklerinde görülür.

Acaban varsa, sorun

Vejetaryen yemekler hala birçok kültüre çok yabancı olsa da, çoğu insan sorduğunuzda size yardım etmekten mutluluk duyar. Orta Amerika’nın büyük kısmındaki diyetin etin ya da balığın pirinç, fasulye veya sebzeli yemekler etrafında döndüğü biliniyor. Örneğin; Kosta Rika’nın geleneksel yemeği 'casado' pirinç fasulye ve etten oluşan bir yemek. Bir vejetaryen yolcu, vejetaryen olduğundan bahseder ve restoran çalışanları geleneksel eti ızgara peynir ile değiştirmekten mutluluk duydular.

Bu Orta ve Güney Amerika’ da sağlıklı kalabilmek için mükemmel yol. Vejetaryen kelimesi farklı ülkelerde farklı anlaşılabilir. Örneğin; kırmızı et yemeyip balık veya tavuk eti tüketen olarak da anlaşılabilir.

Örneğin; Tayland’da vejetaryen yemek turistik merkezlerde olmadıkça domuz eti istemek olarak da anlaşılabilir. Eğer emin değilseniz kendinizi bir Budist olarak tanıtın. Bu sayede et yemediğinizi anlayacaklardır.

Hiçbir  şey işe yaramazsa pişirin

Başka bir ülkede dışarıda yemek yerine kendi yemeğini pişirmek vejetaryenler için başarısızlığın kabulü olarak görülür. Özellikle de yeni lezzetler tatmak için sabırsızlanan biriyseniz. Fakat bu şekilde olmak zorunda değil. Yerel bir markete gidip oradaki malzemelerden bazılarını alıp ulusal bir yemeğin vejetaryen versiyonunu yapabilirsiniz.

Örneğin; lezzetli bir ceviche yapmak için balık satın almanız gerekmez. Vejetaryen ceviche taze sebzelerin narenciye ile harmanlanması ile yapılan olağanüstü derecede sağlıklı ve lezzetli bir yemektir. Asya'daysanız, bulaşıkların içindeki et veya balıkları ekstra sebze veya tofu ile değiştirin; Geleneksel Tom Yum tarifi için yapılan birkaç değişiklik, vitaminli harika bir vejetaryen alternatifle sonuçlanabilir.

Hareketli ve kalabalık yerel pazarları dolaşmak sağlıklı, lezzetli ve çeşitli vejetaryen yemekler bulmanıza yardımcı olmanın yanı sıra, yeni bir kültürün anlamanın en iyi yollarından biridir. Taze meyve ve sebzeleri satın almak her zaman ucuz ve sağlıklı olacaktır ve bütçenizin iyi olup olmadığınızdan emin olacaksınız. Cesur ve yaratıcı olun ve kendinizi bir ülkenin kültürüne dair yeni bir anlayışla ve mutfağının kalıcı tatminiyle keşfedin.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.