banner913
banner932
banner1012

Avrupa’ da gezilecek en iyi 10 seyahat rotası - 7

banner1020

Önümüz yaz şimdiden tatil planı yapmaya başlamış olanlar bu yazı dizisi sizin için. Her gün Avrupa’nın bir rotasını, bu rotalardaki ülkelerin kültürlerini, kısa tarihlerini ve gezilecek yerlerini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Aslında çok uzaklarda değil hemen yanı başımızda. İsterseniz sırt çantası ile çıkın yola, isterseniz alın bavulları karavanla çıkın yollara. Hatta motosiklet seyahatleri bile yapılabilir bu rotalarda. Tamam, Avrupa, vize falan biraz engel biliyorum ancak yola çıkacaklar için bu da sorun değil diye de düşünmeden edemiyorum...  Hepinize iyi tatiller…

banner974
Avrupa’ da gezilecek en iyi 10 seyahat rotası - 7

banner971

7. Rotamız Norveç – İsveç – Finlandiya  (Kuzey Avrupa)

Norveç

872 yılında Kral Harold the Fairhaired, bu krallıkları tek bir Norveç Krallığı altında birleştirdi. O zamanlar ülke, Nortuagua veya Nordveg adıyla bilinirdi. 1000 yılına kadar Norveç'in ilk yerlileri olarak bilinen Vikingler, yaptıkları sağlam gemilerle Avrupa'da birçok yerlere saldırdılar. İnsanların korku içinde yaşamalarına sebep oldular. Fakat çok geçmeden ekonomik sıkıntılar sebebiyle meydana gelen iç çatışmalar, Norveç'i huzursuz bıraktı. Arkasından 14. yüzyıl başlarında "Kara Ölüm" adını verdikleri veba hastalığı Norveç halkına ölüm ve dehşet getirdi. Hemen hemen nüfusun yarısı bu hastalıktan öldü. Norveç Birinci Dünya Savaşı esnasında tarafsızlığını ilan etti. Buna rağmen, savaş boyunca 2000 Norveçli denizci öldürüldü. 4 Nisan 1949'da NATO'ya katıldı. 
1981 seçimlerinde anti-sosyalist iktidar, ezici bir üstünlükle tekrar hükümet oldu. Yeni hükümet, Muhafazakar Parti liderliğinde ülke yönetimini ele aldı. 1985 seçimlerini İşçi Partisi kazanarak Brundtland başbakan oldu. 1989 seçimlerinde İşçi Partisinin oy kaybetmesi üzerine Brundtland 1989 Eylülünde başbakanlıktan çekildi. Muhafazakar Parti başkanı Jan Peder Syse başkanlığında azınlık hükümeti kuruldu. 1990'da Norveç'in Avrupa topluluklarıyla münasebetlerinin geleceği konusunda Muhafazakar Parti kendi içinde anlaşmazlığa düşmesi üzerine hükümet istifa etti. Yerine yeniden İşçi Partisi azınlık hükümeti kurdu. Ülkenin çok sevlien kralı V. Olav'ın 17 Ocak 1991'de ölümü üzerine tahta oğlu V Harold geçti. Hükümet 1992'de Avrupa Ekonomik Alanına katılma anlaşması imzaladı. Arkasından parlemantoda onaylanan kararla hükümet AT'ye üyelik başvurusunda bulundu. 

Gezilecek Yerler

Norveç’in batı kıyılarında yer alan Alesund, Norveç’in kuzeyindeki en büyük şehirdir Tromso, ayrıca burası dünyada Kuzey Işıkları’nın en iyi izlendiği noktadır, Vikingler’e başkentlik yapmış Trondheim, Norveç’in en önemli milli parlarından biri Jotunheimen, Kuzey Buz Denizi Svalbard ayrıca burası Barents Denizi, Grönland ve Norveç Denizi arasında yer alan bir takımadadır, Norveç’in başkenti ve en kalabalık yerleşim birimi Oslo, Norveç’teki birkaç plajdan biri olan Norveç’in güneybatısındadaki Stavanger,  Norveç’in en popüler ve gezilesi yerlerinden biri Lofotenen Adaları, orta çağlardan günümüze kadar en önemli batı limanı olma özelliğini koruyan Bergen ve muhteşem Batı Fiyordları Norveç’in güzelliklerinden birkaçı.

İsveç

1523’te İsveç Kralı Gustaf Vafa, İsveç’in bağımsızlığını ilan etti. 1520’lerde başlayan Lutherci Reform hareketleri başarıya ulaşınca, 1529’da Roma ile ilişkileri kesildi. Bunu takip eden 200 yıl içinde İsveç; Danimarka, Polonya ve Rusya’yla Baltık egemenliği için birçok savaşlar yapmıştır. Kral İkinci Gustaf Danimarka’yla barış imzalamış, Polonya Prusyasını ele geçirmiş, 30 yıl savaşlarına önemli katkıda bulunmuştur. Vestfalya Antlaşması ile (1648) İsveç büyük bir devlet olmuştur. Baltık Denizindeki hakimiyeti, Ruslara Poltava’da İsveç orduları yenilince son bulmuştur (1709). Napolyon’un generallerinden Jean Buptiste Bernadotte 1818 yılında Ondördüncü Karl adıylaİsveç kralı olmuştur. Bugün İsveç’te hüküm süren kral ailesi bu soydandır. On dördüncü Karl döneminde İsveç ile Norveç birleşmiş bu birleşme 1905 yılında barışcı bir biçimde son bulmuştur. İsveç Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında tarafsız olarak kalmıştır. Günümüzde tarafsız politikasına ters düşeceği için Nato ve AET’ye girmemektedir. İsveç bugün Anayasal bir Monarşi ile idare edilmektedir.

Gezilecek Yerler

İsveç’in başkenti ve kuzeyin yıldızı Stockholm’da bulunan Vasa Museum, Swedish History Museum, Stockholm Kraliyet Sarayı, Nobel Museum gezip görebileceğiniz müzelerden bazıları. Stockholm’da bulunan takım adalar, İsveç ve Danimarka’yı birbirine bağlayan Malmö, Göteborg, Liseberg parkı, İsveç’in en büyük adası Gotland, kutup dairesine yaklaşık 100 km uzakta bulunan ve dünya’da gün doğumunu izleyebileceğiniz en güzel noktalardan biri ve sakinliğinde romantizmin en üst seviyesine çıkabilirsiniz Luleå bunlardan bazıları.

Finlandiya

Finlandiya’ya yaklaşık 10.000 sene önce insanlar gelmeye başladı. 600 yıldan uzun bir süre, Orta Çağdan 19. yüzyılın başına kadar İsveç’in bir parçasıydı. 1809 yılında, Rusya savaş içinde olduğu İsveç’i yenmiş ve bütün Finlandiya, Rusya’nın egemenliğine geçmiştir. 1809-1917 yılları arasında Finlandiya, Rusya’nın bir parçasıydı. Bu dönem içerisinde, Finlandiya özerkti; diğer bir deyişle, Finliler birçok konu hakkında bağımsız olarak karar verebilmişlerdi. Buna rağmen, Finlandiya’nın hükümdarı, Rusya İmparatoru’ydu.Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarında, Finlandiya Parlamentosu 6 Aralık 1917 tarihinde bağımsızlık bildirgesini onayladı ve Finlandiya Rusya’dan ayrıldı. 1918 baharında Finlandiya’da, işçi nüfusunu temsil eden Kızıllar ve burjuva ve toprak sahiplerini temsil eden Beyazlar arasında iç savaş çıktı. Savaş 1918 Mayıs ayında, Beyazların Kızılları yenmesiyle son buldu. Bağımsız Finlandiya, yasaların, halkın seçtiği parlamento tarafından konulan cumhuriyet yönetimini benimsedi. Devlet başkanı, imparator ya da kral değil; cumhurbaşkanıdır.1990’lı yıllarda gittikçe daha çok insan başka ülkelerden Finlandiya’ya taşınmaya başladı. Finlandiya’ya birçok ülkeden mülteciler ve eski Sovyetler Birliği’nin Fin kökenli nüfus geldi. Birçok insan, Finlandiya’ya öğrenci olarak, iş ya da aile ilişkileri dolayışla geldi. 1995 yılında Finlandiya Avrupa Birliği (AB) üyesi oldu. 2002 yılında Finlandiya ilk AB ülkeleri grubu içinde AB’nin ortak para birimi olan Euro’yu aldı ve kendi para biriminden vazgeçti

Gezilecek Yerler

Helsinki şehrin merkezini oluşturan Senato Meydanı, Luther Katedrali, kentin kalbi Pazar Meydanı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Korkeiassaari Adası ve bu adada bulunan arktik bölge hayvanlarının sergilendiği hayvanat bahçesi Finlandiya'nın ikinci büyük kenti Tampere, burada tam 180 göl bulunmaktadır. Ayrıca görülmeye değer birçok kilise (en ünlüsü 1907'den kalma Tampere Katedreli), Finlandiya'nın 1812'ye kadar başkenti olan Turku, aynı zamanda Finlandiya'nın en eski kentidir. Turku Katedrali ve yine ortaçağdan kalma Turku Kalesi en önemli eserlerdir. Ayrıca müziğe ilgi duyanlara Sibelius Müzesi'ni, resime meraklı olanlara da 19. yüzyıldan beri Fin resim sanatının sergilendiği Sanat Müzesi'ni tavsiye ederiz. Kuzey kutup çizgisinde yer alan Rovaniemi, gizemli Laponya bölgesinin kapısı mahiyetindedir. Özellikle "beyaz geceler" olarak adlandırılan ve güneşin hiç batmadığı yaz günlerinde (13 Haziran-7 Temmuz), civar kasabalardaki çiftlik evlerinde kalıp, Ren geyiği çiftliklerini, sonsuz ormanları ve huzur dolu gölleri gezebilirsiniz.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.