banner913
banner932
banner1012

Yeşil Çayın 11 Olağanüstü Faydası

banner1020

“Artık kahve içmeyi bırakacağım ve sadece yeşil çay içeceğim.” Aşağıda sayacağımız faydalarını okuduktan sonra artık bu cümleyi kendinize sık sık hatırlatmanız gerekebilir. Yeşil çay neden bu kadar gündemde? Yeşil çay Asya’dan geldiği için sağlımıza kesin yararlı olduğu düşünüldüğü için mi acaba? Tabi ki bu yüzden değil. Birçok bilim insanı yeşil çayın bildikleri en sağlıklı içecek olduğunu belirtmektedir. Tüm yapmanız gerekenin aniden yeşil çay içmeye başlayarak, sağlıkla ilgili tüm kaygılarınızın yok olması gerektiğini söylemiyoruz tabi ki. Sadece yeşil çay içmenin faydalarını ve en önemlisi neden faydalı olduğunu bilmenin yararlı olacağını düşünüyoruz. Yeşil çay üzerine binlerce çalışma mevcut, bunların sonuçlarından en önemli gördüklerimizi sizler için özetlemeye çalıştık. Böylece bundan sonra yeşil çay içtiğinizde kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

banner974
Yeşil Çayın 11 Olağanüstü Faydası

banner971

1.  Tamamen antioksidanlar ile dolu olması

yesilcay1

Antioksidanlar, bizim için neden faydalıdırlar?

Bir şey yediğimizde, vücudumuz gıdaları enerjiye çevirmek zorundadır. Sonuç olarak, bu vücudumuzda serbest radikaller denilen bazı yan ürünler üretir. Bu kimyasallar oldukça zararlıdır ve oksidasyon denen bir işlem yoluyla vücudumuza ciddi zarar verebilir. Aynı zamanda serbest radikaller, teorik olarak, yaşlanmada en önemli unsurdur.

Korkmanıza gerek yok, yeşil çay içerek elde ettiğimiz antioksidanlar vasıtasıyla serbest radikallerin olumsuz etkileriyle mücadele edebiliriz.

İçinde klinik çalışmalara yer verilen Amerikan Toplumu Beslenme Bilimleri dergisinde, bilim adamları çalışmalarında yeşil çay tüketiminin sağlığa pozitif etkilerinin  olduğuna yönelik sonuçlar elde ettiklerini belirtmektedirler. Bu faydaları belirten hipotezlerin dayandığı en önemli kanıt bunların yüksek miktarda serbest radikalleri temizleyen  flovonoidler içermesidir. Flavonoidler bitkisel kökenli bileşiklerdir ve güçlü antioksidan özellikleri ile iltihabı (yangıyı) azaltır, sağlıklı damar oluşumunu teşvik eder ve hücresel hasarı önleyip, onararak yaşlanmayla mücadele ederler. Flavonoidlerin demans, Alzheimer hastalığı ve bazı kanserlere karşı da korunmada etkin olduğu bilinmektedir.

Flavonoidlerin aşağıdakiler ile sınırlı olmayan başlıca yararları;

  • Virüsler ile mücadele
  • Kanseri önlemeye yardım etmesi
  • Enflamasyonu önlemesi
  • Alerjilerin geçmesine yardım etmesi

2. Kanser savaşçısıdır

yesilcay7

Bir bardak yeşil çay doktoru sizde uzak tutar mı? Cancer.gov sitesindeki bilgilere göre bu kesinlikle mümkün!

Yeşil çayın vücudumuzda tümör büyümelerini engelleyen detoksifikasyon enzimlerini aktif hale getirdiği görülmüştür. Birçok çay çeşidi antioksidanlarla doludur, ancak kanserin önlenmesi noktasındaki çalışma mekanizması henüz tam olarak ortaya konamamıştır. İyi haber yeşil çay tüketiminin kanseri önlediğine dair bulgular bulunmuştur.

LiveScience.com sitesine göre, meme kanseri olan kadınlar üzerinde yapılan çalışmalarda polifenoller içeren yeşil çayın tümör büyümesine neden olan proteinleri yavaşlatabileceği görülmüştür.

Columbia Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda yeşil çay tüketen prostat kanseri olan erkeklerde prostat kanserinin büyümesiyle ilişkili olan prostat spesifik antijenlerin daha az seviyede olduğu bulunmuştur.

Kanıtlar her iki cinsiyetinde kanserle mücadelede yeşil çayın faydalarından yararlanabileceğini göstermektedir.

3. Beyni geliştirir

yesilcay6

Çay için ve daha akıllı olun! Kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyor değil mi?

Basel, İsviçre Üniversitesi Psikiyatri Bölümü tarafından yapılan bir araştırma çay içmenin hafızayı güçlendirdiğini öne sürmektedir. Geçen seneye kadar, yeşil çayın bilişsel işlevlere etkileri spekülatifti, fakat fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) teknolojisinde ki gelişmeler ile yeşil çay tüketiminden sonra beynin korteks bölgesinde artan bağlantılar görüntülenmiştir. Özellikle, yeşil çay içenlerde bellek ile ilişkili beynin kilit bölgelerinde artan bağlantılar görülmüştür.

Yapılan bir çalışmada, gönüllü olan sağlıklı erkeklere yeşil çay özü içeren bir meşrubat verildiğinde, beynin bölümlerinde artan bağlantılar ile birlikte hafıza ile ilgili verilen çalışmalarda daha iyi bir performans gösterdikleri görülmüştür.

4. Kaygıları azaltır , dinlendirir

Yeşil çayda bulunan su bazlı bir amino asit olan L-theanine rahatlamanıza ve kaygılarınızın azalmasına faydası vardır.

Gıda Bilimi ve Teknolojisi Eğilimler Dergisinde yayınlanan bir çalışmada L-theanine’nin beyinde alfa dalgaları artıran bir nörotransmitter olarak işlev gördüğü belirtilmiştir. Alfa dalgalarının rahatlamanın bir belirtisi olduğu öngörülür. Yapılan bir deneyde gönüllülere 50-200 mg L-theanine verildiğinde, deneklerde uyku hali olmadan alfa dalgalarında artış olduğu görülmüştür.

5. Kalbi korur

yesilcay3

Kalp sorunu olanlara kafein kullanılmaması gerektiğinin tavsiye edildiğini eminiz ki duymuşsunuzdur. Bazı çalışmalar yeşil çayın kalp hastalığı riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Yapılan bir araştırmada günlük en fazla beş bardak yeşil çay içen Japon yetişkinlerde inme veya kalp krizi riskinin içmeyenlere göre %26 daha az olduğu belirtilmektedir. Etki mekanizmaları bakımından araştırma sınırlı olsa da, hiçbir negatif bulgu belirtilmemiştir.

Bir başka çalışmada, Atina Tıp Fakültesi tarafından 14 gönüllüye ya yeşil çay ya da kafeinli sıcak su verilmiştir. Doktorlar yeşil çay içenlerin daha geniş arterlere sahip olduklarını bulmuşlardır.

6. Yağ yakıcıdır

yesilcay4

Beslenme Gelişmeler Dergisi birden fazla yapılan çalışmada yeşil çayın yağ yakmayı hızlandırdığı belirtilmektedir.

Bu konudaki araştırmalar hala sınırlı olmasına rağmen, yeşil çayın diğer faydaları düşünüldüğünde yağ yakmayı hızlandırma olasılığı neden olmasın?

Zaten yeşil çayın kalp ve beyin için faydalı olan antioksidanlar ile dolu olduğunu biliyoruz hem de kanserle mücadelede yardımcı olabilir, bu yüzden neden içmeyelim?

7. Anti-Bakteriyel

yesilcay10

Hasta oluruz ve doktorlar bize antibiyotik verir. Doğal bir ilaca ne dersiniz? Hastalık bulaşınca tedavi eder gibi kesin bir bilgi mevcut değildir fakat kesinlikle bir zararı olmayacaktır.

Yeşil çay kateşinler denilen diğer antioksidanlardan içerir. Bu kateşinler birçok bakteri türlerinin gelişmesine engel olabilir. Kateşinler bakterilerin dış yüzeylerine kaplayarak bakterileri çevrelerler ve bakterilerin yol açabilecekleri rahatsızlıklara engel olabilirler ki bu da sizi hastalıklardan koruyabilir.

8. Kolesterolü kontrol eder

yesilcay11

Yüksek kolesterol oldukça yaygındır ve yüksek kolesterole sahip 73,5 milyon yetişkin vardır. Yani oran olarak çoğumuz ‘kötü’ kolesterol seviyesini düşürmek için yollar arıyor olabiliriz. Yeşil çay kolesterol düzeyi ile ilgili olarak bize yardımcı olabilir.

Healthaliciousness.com sitesinde belirtilen bir araştırmaya göre, günde 10 bardak kadar yeşil çay içmenin kolesterol üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

10 bardak tabi ki çok fazla gelebilir   Fakat merak etmeyin içilen her fincan yeşil çay kolesterol seviyesinin azaltılmasında yararı olacaktır. Sağlıklı beslenme ve egzersiz ile yeşil çay içmeyi birleştiğinizde, kolesterol sorunlarınızda azalma olacaktır.

9. Ağız sağlığına yardımcı olur

yesilcay13

Yemek yemeyi seviyoruz ve yemekler ile birlikte ağzımız bir sürü bakteri ile tanışmaktadır. Bu bakteriler dişlerimizde oyuklara, çürüklere neden olabilir. Şeker yediğimizde iş iyice ciddileşiyor ve bakteriler şekeri çoğalmak için kullanıyor ve bu diş sorunlarını artırabilir.

Diş problemleri hiç eğlenceli değil ve yeşil çay ağız içimizi sağlıklı tutmada bize nasıl yardımcı olabilir?

  • Boşluklar – yukarıda belirtildiği gibi yeşil çay, bir anti-bakteriyel dir. Ağızda bakterileri ve asit seviyesini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Dişetleri – Yeşil çayın antioksidanları anti-inflamatuardır. Bunlar diş eti hastalıklarını kontrol etmede yardımcı olabilir.
  • Diş Kaybı – Periodontoloji Dergisinde yayınlanan bir çalışma, yeşil çayın belirgin bir şekilde mine kaybını azalttığını göstermiştir.
  • Ağız Kanseri – Yeşil çay aynı zamanda ağız kanseri ilerlemesini yavaşlatabilir.
  • Kokmuş Ağız – Bakteri ve diğer mikroplar nefesimizin kokmasına neden olur ve yeşil çayın anti-bakteriyel özellikleri bu bakteriler ile de mücadele eder.

10. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir

yesilcay8

Mide sorunları çok yaygındır. İnsanların yaklaşık %20 sinde ülseratif kolit veya crohn hastalığı vardır.

Yukarıda belirttiğimiz yeşil çayın anti-inflamatuar etkileri kolit gibi mide sorunlarında da yardımcı olabilir. Cincinnati Üniversitesinde yapılan bir çalışmada yeşil çayda hem kolit hem de crohn hastalığına yardımcı olan EGCG bulunmuştur. Yeşil çayın anti-kanser özelliklerinin kolon kanseri için de geçerli olabileceği akılda tutmak faydalı olabilir.

11. Genç kalmanıza yardım eder

yesilcay14

Daha önce de belirttiğimiz gibi yeşil çay antioksidan ile doludur ve yaşlanmanın en önemli nedenlerinden birisi serbest radikallerin oksidasyonudur. Campbell Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada yeşil çay töreninin Japon uygulayıcılarının daha uzun ömür sürdükleri görülmüştür.

Sadece bu değil, anti-inflamatuar ve yağ yakma yönleri ile daha sağlıklı bir yaşam dolayısıyla uzun bir ömre faydası olacaktır.

Serbest radikaller, aynı zamanda cildimizi etkiler ve yeşil çay da yer alan antioksidanlar serbest radikalleri durdurmaya yardım edebilir ve genç görünümlü kalmamıza yardımcı olabilir.

Yeşil çay konusunda görüşlerinizi ve varsa özel tariflerinizi yorumlarınız kısmında paylaşabilirsiniz.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.