banner913
banner932
banner1012

Tıbbi atıklara önlem çağrısı

banner1020

Tabipler Birliği, tıbbi atıkların halk sağlığını tehdit eden boyuttan çıkaracak önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti

banner974
Tıbbi atıklara önlem çağrısı

banner971

 

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, 12 Ekim’de “Tıbbi Atık“ konulu çalıştay düzenleyecek.

Birlik Başkanı Kenan Arifoğlu ile Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Günbay imzasıyla yayımlanan bildiride, çalıştayın ülke koşullarında uygulamaya konulabilecek, tıbbi atıkların çevre ve halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldıracak çözümlerin üretilebilmesi için, halk sağlığı uzmanlarının da görüşleri çerçevesinde düzenleneceği kaydedildi.

Çalıştayın sonucunda tıbbi, patolojik ve enfeksiyoz atıkları halk sağlığını tehdit eden boyuttan çıkaracak önlem ve çalışmaların hayata geçirilebilmesi için alınacak kararların kamuoyuna duyurulacağı bildirildi.

Açıklamada, tıbbi atıklar konusunda yaşanan süreçlere değinilerek, Çevre Bakanlığı tarafından kurulan “Tıbbi Atık Kontrol ve Bertaraf Yönetmeliği Oluşturma Komitesi”nde çalışmak üzere 2007 yılının Mart ayında Sağlık Bakanlığı tarafından dönemin Yönetim Kurulu üyesi Dt. Ayşe Günbay’ın resmi olarak görevlendirildiği anımsatıldı.

Yönetmeliğin, Çevre Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, KTTB başta olmak üzere Çevre Koruma Dairesi, Belediyeler Birliği, Lefkoşa Türk Belediyesi ve Lefke Belediyesi’nin birlikte çalışması sonucu, AB müktesebatına uygun olarak ve ülkenin koşullarına uyarlanarak bir yılı aşkın bir sürede hazırlandığı kaydedildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“KTTB hazırlanmış olan tüzüğün bakanlar kurulundan geçirilerek yürürlüğe konma sürecinde de yoğun çaba sarf etti ve 14 Mayıs 2008 tarihinde yönetmeliğin yürürlüğe girmesini sağlamış oldu. Yürürlüğe giren bu tüzük çerçevesinde Çevre Bakanlığı’nın Sağlık Bakanlığı ve belediyelerle koordineli çalışması gerekmekteydi. Ayrıca, atık üretici pozisyonunda olan kamu ve özel hastaneler ve özelde çalışan hekimlerle belli kurallar çerçevesinde sözleşme yaparak atıkların toplanmasını ve takiben ülkemiz  koşullarında uygun olarak belirlenmiş yöntemle bertaraf edilmesini sağlamak zorundaydı.  Maalesef, tüm bunlar yerine Çevre Bakanlığı öncelikle kendi yasa ve tüzüklerini AB müktesebatına göre oluşturup yürürlüğe koyması gerekliliğini öne sürmüş ve 2008 yılından bu yana Tıbbı Atık Kontrol ve Bertaraf yönetmeliğinin hayata geçirilmesinin önüne geçmiştir. Dolayısı ile Çevre Bakanlığı yasalara aykırı bu uygunsuzluk nedeniyle suç işlemektedir. İlaveten, hala bugün Tehlikeli Atık Kontrol ve Bertaraf Yönetmeliği ve Radyoaktif Maddelerle ilgili mevzuatlar üzerinde de çalışılmaya başlanmamıştır.”

Tüzüğün hazırlandığı yıllardan bu yana hastanelerde oluşturulan Enfeksiyon Komiteleri’nin tıbbi atıkların kaynağında ayrıştırılmasını sağlayacak düzenleme, önlem ve denetimleri uygulamasına rağmen olunması gereken düzeyde bulunmadığı belirtilen açıklamada, kısmen ayrıştırılarak toplanmış bu atıkların önce hastaneler bünyesindeki atık depolama alanında bekletildiği, daha sonra ise belediyenin atıklar için özel olarak kullandığı  araçla Güngör Çöp Alanı’na götürülerek gömülme işlemine tabi tutulduğu ifade edildi.

Tüzüğe göre enfeksiyoz atıklarına uygulanması gereken sterilizasyonun, bu işlem için gerekli ünite arızalandığından bu yana yapılamadığı kaydedilen açıklamada, bu ünitenin tamir edilememesinin nedeninin ise Çevre Bakanlığı’nın AB bünyesinde gerçekleştirmesi gereken yükümlülüklerini yerine getirmemesi olduğu ifade edildi.

Açıklamada, “Tıbbi Atık Kontrol ve Bertaraf Tüzüğüne göre tıbbi atıkların kontrol ve bertarafı tümüyle Çevre Bakanlığı’na aittir. Çevre Bakanlığı’nı ivedilikle bu konunun çözülmesi için gerekli çalışmaları hızlandırmaya, ortadaki pürüzleri çözümlemesi için daha çok ve etkin çaba harcamaya davet ediyoruz” ifadelerine de yer verildi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.