banner913
banner932
banner1012

Soymadan Yememiz Gereken 10 Meyve ve Sebze

banner1020

Bir çok meyve ve sebzeyi soyarak yiyiyoruz. yle meyve ve sebzeler var ki, aslında taşıdıkları vitaminler, mineraller ve besleyici özellikleri kabuklarında bulunuyor. Bunları soyup attığımız zaman besleyici özelliklerini de yok etmiş oluyoruz. İşte soymadan yenilmesi gereken sebze ve meyveler:

banner974
Soymadan Yememiz Gereken 10 Meyve ve Sebze

banner971

1. Patates
Genellikle patates yanlış tüketildiği için kötü bir üne sahip. Oysa taze patates çok faydalıdır. Kalorisi düşüktür (orta derecede patates sadece 168 kaloriye sahiptir) C ve B6 vitamini, fosfor, niasin, magnezyum, potasyum, lif ve çinko için iyi bir kaynaktır. Ayrıca çok fazla yağ içermiyorlar.

Patateslerinizi soyduğunuzda, kabukta bulunan tüm ekstra besin maddelerini kaybedersiniz. Patates kabuğundaki lif, kalsiyum, demir, potasyum, fosfor, riboflavin, folatta ve A ve K vitaminler, patatesin etinden daha yüksektir.

Ve patates hazırlamak için pek çok yol varken, onları pişirmek tüm bu iyi antioksidanları, karotenoidleri, flavonoidleri ve elektrolitleri avın içinde tutmanın en iyi yolu olarak düşünülür. Örneğin kaynatılarak pişirilen patatesin besin değerleri kabuklu olması halinde suya karışmaz.

2. Havuç
Beta-karoten bakımından zengin olan havuç, özellikle göz, ağız ve genel fiziki sağlığa olan faydalarından ötürü doktorlar, diş hekimleri ve optometristler tarafından övünür. Nedenini anlamak kolaydır: Beta-karoten bağışıklık sistemini güçlendiren, serbest radikalleri koruyan ve kalp rahatsızlığı riskini azaltan bir antioksidan olan A vitamini haline gelir.

Bu kök sebzede beta-karoten bulunurken, havuçun dış eti, besleyici olmayan bazı fitokimyasallar, yani karotenoidler, terpenler ve polifenoller içerdiği için benzersizdir. Bu bitki bileşikleri kardiyovasküler hastalıklara, kansere, tip 2 diyabetlere, nörodejeneratif hastalıklara, inflamasyona ve diğer kronik hastalıklara karşı koruma sağlar. Soyulmanın hemen altında bulunan poliasetilenlerin varlığı, anti kanser, antifungal, antibakteriyel, anti-inflamatuar etkileri ve doğal olarak serotonin düzeylerini yükseltme kabiliyeti açısından klinik çalışmalarda umut verici sonuçlar ortaya koymuştur .

3. Salatalık
Salatalıklar potasyum ve lif bakımından zengindir, kalorileri düşüktür ve yaklaşık % 95’i su olduğundan derisinden nem alırlar. Ayrıca fitokimyasallarla zenginleştirilmiş salatalık, kansere, kardiyovasküler hastalığa ve iltihaba karşı koruma sağlayan flavonoidler, lignanlar ve triterpenleri içerir.

Bu faydaları tam olarak elde etmek istiyorsanız, salatalık üzerinde deriyi bırakın – besinlerin çoğu kabukta yoğunlaşır. Sentetik mumlardan ve geleneksel olarak yetiştirilen salatalıklarda yaygın olarak bulunan yüksek pestisitlerden kaçınmak için ya kendiniz büyütün veya organik satın alın.

4. Elma
Elmanın etli kısmı lifi ve C vitamini için iyi bir kaynak olmasına rağmen, kabuğu soyarak elma yemeyi tercih ederseniz, bazı önemli besin maddelerini ne yazık ki kaçırırsınız.

Kabuk, esasen elmanın pektin içeriğinden ve aynı zamanda kan şekeri düzenleyen, solunum ve akciğer fonksiyonunu geliştiren ve kardiyovasküler sağlığı geliştirmek için yardımcı olan birkaç fitokimyasal (quercetin, triterpenoidler, fenolik asit ve polifenoller) sorumludur . Bu fitokimyasallar üzerinde yapılan ön çalışmalar bir çok hastalığı önlediğini göstermektedir.

5. Patlıcan
Mor meyve ve sebzeler flavonoid denilen bir türünü içeren antosiyaninler . Bu güçlü antioksidan bileşikler kan basıncını düşürmek, görmeyi geliştirmek ve kanser hücrelerini inhibe etmek için çok faydalıdır.

Mor patlıcan da bir istisna değildir. Cildi, antosiyaninler ile zenginleştirilmiş, ayrıca nasunin adı verilen başka bir besin madde ile zenginleştirilmiştir . Sadece cilde bulanan nasunin, serbest radikallere ve hücre hasarına karşı koruma yeteneğini araştırmalar göstermektedir. Patlıcan derisi ayrıca, tip 2 diyabet geliştirme riskini düşürürken kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olan başka bir fitokimyasal olan klorojenik asitte bol miktarda bulunur ve hatta kilo kaybı oluşturabilir, ağrı kesici olabilir ve ruhsal durumu iyileştirebilir .

Patlıcan eti iyi bir lif kaynağı olmasına rağmen kabuğunda B1 ve B6 vitaminleri, potasyum, folat, bakır, manganez ve niasin bulunur. Patlıcanı kabuklarıyla yiyebilmek için küçük olanları seçin. Onların kabukları daha yumuşak olur.

6. Kivi
Narenciyeye kıyasla daha fazla C vitamini bulunan kivi, aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır. E ve K vitamini, bakır, potasyum, manganez ve folat içerir.

Bu yeşil meyveyi yemek için genellikle kabuğunu soyarız. Bu durumda kabuk içindeki tüm etli kısımları iyice kaşıkla sıyırın. Aslında kivi kabuklarıyla yenilebilen bir meyve… Soğuk suyun altında ovmanız halinde tüylü bölümü gidecektir. Böylece besin değeri çok yüksek kahverengi kabuğuyla kiviyi yiyebilirsiniz.

7. Mango
Bu tatlı tropikal meyve antioksidanlarla dolup taşmaktadır. Mangonun içini yemenin kazançları çok fazla olsa da, mango soymalarında yapılan son araştırmalar, etten çok daha fazla kabukta flavonoid, karotenoid, antosiyanin ve polifenol bulunduğunu ve bu antioksidanların çeşitli serbest radikal temizleme yöntemlerine karşı etkili olduğunu göstermiştir.

Mango çeşidine bağlı olarak kabuk sert ve biraz acı olabilir. Tadı ve dokudan hoşlanmıyorsanız, olgunlaşmış, ince kabuklu bir mangoyu kesin ve smoothie yapmak için blender içine diğer meyvelerle birlikte atın. Mango kabuğu soyulup tatlılar veya salatalarda kullanılabilir.

8. Narenciye
Turunçgil meyvelerinin (limon, portakal, greyfurt ve benzeri) kimyasal bileşimi üzerine yapılan araştırmalar, kalın tenli kabukların güçlü antioksidanlarla zenginleştirilmiş olduğunu ortaya koymuştur . Daha ileri incelemeler, turunçgil kabuğu özlerinin insülin direncini artırabileceğini ve kolestrolü düşürdüğünü gösteriyor .

Hiç kimse narenciye kabuklarını olduğu gibi yemek tavsiye etmese de, şaşırtıcı sağlık yararlarını elde etmek için soyup yemeklere veya içeceklere dahil edebilirsiniz. Çaylarınıza narenciye kabuklarını koyun.

9. Muz
Muz kabuklarını belki birçok şekilde değerlendiriyorsunuz ama bunları aslında yemeniz gerekiyor. Diğer pek çok meyve gibi muz kabukları da antioksidanlarla doludur ; Ayrıca luteini (cilt ve gözler için iyi) ve ruh sağlığını düzeltici kimyasal triptofanı da içerirler.

Muz kabuklarını, diğer meyvelerle birlikte blenderda karıştırıp içebilirsiniz.

10. Karpuz
Karpuzun yumuşak, sulu pembe eti genellikle tüm dikkati çeker, ancak kabuğun gücünü gözden kaçırmayın! Karpuzun daha sıkı, çoğunlukla beyaz kısmı gerçekten lezzetlidir ve C ve B6 vitaminlerini içerir.

Karpuz kabuğu , antioksidan özelliklere sahip olan bir amino asit olan sitrulin’in doğal bir kaynağıdır. Sitrulin üzerine yapılan araştırmalar, erektil disfonksiyon ve hipertansiyon için bir tedavi olarak faydalı olabileceğini , bununla birlikte kilo alımını azaltmaya ve LDL kolestrolü düşürmeye yardımcı olduğunu gösteriyor.,

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.