banner913
banner932
banner1012

KKTC’deki kanser oranı Avrupa ile aynı

banner1020

Kanser Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Mustafa Camgöz, KKTC’deki kanser oranının Avrupa ve batı dünyası ile benzer durumda sayıldığını vurguladı ve “Yine de kansere karşı gereken tedbirler alınmalıdır” dedi

banner974
KKTC’deki kanser oranı Avrupa ile aynı

banner971

Kanser Araştırma Vakfı geçtiğimiz Pazartesi günü “modern dünyada kanserle yaşam” konulu konferans ve söyleşi düzenledi.

Kanser Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Mustafa Camgöz tarafından Gönyeli Belediyesi konferans salonunda verilen konferans büyük ilgi gördü.

Kanser hastalığının ayrıntılı bir şekilde ele alındığı konferansta, katılımcılar kanser konusunda araştırmalar yapan Prof. Mustafa Camgöz’e merak ettikleri soruları sorma ve bilgi edinme fırsatı yakaladı.

Doktorlar, sağlık uzmanları, çevreciler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen ve kanser tedavisindeki eksikliklerin ortaya konulup neler yapılabileceğinin tartışıldığı etkinlikte özellikle kemoterapinin yol açtığı sorunlardan bahsedildi.

Konferansta konuşan Prof Camgöz, en büyük sorunun kanserin dağılması olduğuna dikkat çekti.

Modern dünyada kanser oranının erkeklerde 2’de 1, kadınlarda ise 3’te 1 olduğunu söyleyen Camgöz, şu anda en ümit verici tedavi yönteminin immunoterapi (bağışıklık sisteminin kansere karşı tetiklenmesi) olduğunu belirtti.

Camgöz bu terapinin ancak 12’de 1 hastaya yaradığını ve altının değerinden bin kat daha yüksek olduğunu söyledi.

Prof Camgöz, konferansta kanser konusunda geliştirdiği yeni ilacı hakkında da bilgilendirme yaptı.

Kanserin tedavisi yönünde bütün kısıntıları hesaba alarak geliştirdiği yeni konsepten bahseden Camgöz, bu konseptin merkezinde kanserin dağılmasını mümkün yapan veya hızlandıran elektrik sinyallerinin önemini anlattı.

Prof. Mustafa Camgöz, “Yeni ilaç kanserin dağılmasını önleyecek ve kanser ile yaşamayı mümkün kılacak şekilde dizayn edilmiştir. İlacın özelliği kanserin yayılmasını önlerken çok az yan etki yapacak ve uzun sure kullanılabilecektir” dedi.

Söz konusu ilacın “3 negatif" olarak bilinen bir meme kanseri türünde denenmek için planlandığını anlatan Camgöz, 2018 yılında üzerlerinde deneme yapılacak hastaların örgütlenmesinin başlamasını beklediğini ve sonucun üç yıl içerisinde alınacağını tahmin ettiğini bildirdi.

En önemli hususun kanserin dağılmasının önlenmesi olduğunun altını çizen Camgöz, bunun için de beslenme ve hayat stilinin önemine dikkat çekti.

Camgöz, taze, organik sebze, meyve ağıtlıklı diyetin faydalarından söz ederken, kırmızı et gibi hayvan proteinlerinden uzak kalınması gerektiğini ifade etti.

Sigaranın ve kuvvetli güneş ışınlarının yol açtığı zararlara değinen, egzersiz yapmanın ise önemine dikkat çeken Prof. Camgöz, obezitenin kötü etkilerine de vurgu yaptı.

Prof. Camgöz, normal beslenmeyi tamamlayıcı vitaminsel takviyelerin önemini ortaya koyarak bu liste içerisinde özellikle D vitamini ve zerdeçaldan bahsetti.

Camgöz, bu gibi bilgelerin kendisine ait "Kanseri Yen" isimli kitabında bulunduğunu da hatırlattı.

Konferansta Kuzey Kıbrıs’taki kanserin durumu da ele alındı.

Prof. Mustafa Camgöz, KKTC’de bir kanser sorunu olmadığını, bağımsız şekilde elde edilen üç ayrı verinin yılda 10.000’de 200-230 arası vaka gösterdiğini belirtti ve bunların bilimsel makalelerde yayınlandığını kaydetti.

KKTC’deki kanser oranının Avrupa ve batı dünyası ile benzer durumda sayıldığını anlatan Camgöz şöyle dedi:

“Yine de kansere karşı gereken tedbirler alınmalıdır.  Bu yönde Kanser Araştırma Vakfı, KKTC’nin kanser ile ilişkili ağır metal analizlerini toprak ve suda devan ettirmektedir.  Özellikle Güzelyurt bölgesinde merkezlenmiş bu çalışmalar Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nde Ömer Anıl bursu ile oluşturulan Beste Arslan'ın doktora tezi, Yrd. Doçent Ertan Akün'ün danışmanlığında devam etmektedir. Bu tez önümdeki yıl tamamlanıp, yayına sunulacak ve daha sonra halkımızla paylaşılacaktır”

Öte yandan KAV Başkanı Prof Dr. Mustafa Camgöz dün de Mağusa Doğa Koleji’nde öğrencilerle buluştu ve öğrencilere bilgilendirme yaptı.


banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.