banner913
banner932
banner1012

Kanserle mücadelede önemli adım

banner1020

Ülkede yıllardır hiçbir resmi veri ve istatistiğin olmadığı kanser konusunda önemli bir adım atıldı. Yeni yasa ile kanser, KKTC’de bildirimi zorunlu bir hastalık haline gelecek. Bildirim kurallarına uymayanlara ceza kesilecek

banner974
Kanserle mücadelede önemli adım

banner971

Kanser hastalarına ilişkin verilerin en geç 1 yıl içinde hekimler, sağlık kuruluşları ve kanser konusunda çalışan sivil toplum örgütleri tarafından Sağlık Bakanlığı’na bildirilmesini zorunlu kılan Kanser Hastalığı Bildirim Yasası yürürlüğe girme aşamasına geldi.
Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde oy birliğiyle kabul edilen, hafta başında Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülen ve yine oy birliğiyle geçirilen Kanser Hastalığı Bildirim Yasası Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın onayına sunuldu.
Akıncı’nın onaylaması, Resmi Gazetede yayımlamasıyla yürürlüğe girecek yasayla kanser KKTC’de bildirimi zorunlu bir hastalık haline gelecek. 
Yasa, kanser teşhisi konulan kişilerin belirlenmesi, hastalığın kontrol altına alınması, kanser verilerinin toplanması, işlenmesi, kaydedilmesi, değerlendirilmesi, haritalandırılması ve paylaşımıyla ilgili gerekli kuralları ve esasları düzenliyor. 
Buna göre, KKTC’de teşhis ve tedavi edilen veya yurt dışında teşhis ve tedavi edilen kanser hastalarına ilişkin veriler hekimler, kamu ve özel laboratuvarlar, kamu, özel ve üniversite hastaneleri, tarafından en geç1 yıl içinde Sağlık Bakanlığı’na bildirilecek. Aynı yükümlülük ve süre KKTC’de tescilli bulunan ve kanserle mücadele amacı güden dernek, vakıf ve benzeri sivil toplum örgütleri için de geçerli olacak. 
Yasa, tanı alan ve tedavi gören kanser hastalarının Sağlık Bakanlığı’na bireysel başvuruda bulunması konusunda düzenleme içermiyor. Yani hastaların değil hekim ve sağlık kurum ve kuruluşlarının bildirim yapması zorunlu.
Sağlık Bakanlığı, aktif kanser kayıtçılığı kapsamında yetkilendireceği kamu sağlık çalışanları, yasanın gereği belirlenen bildirim sorumlularından kanser hastalarına ait bilgileri toplayacak.
Bildirim kurallarına aykırı davranan gerçek veya tüzel kişiler suç işlemiş olacaklar ve haklarında idari yaptırımlarla cezalar uygulanacak. Yaptırımlar konusunda ilk adım Sağlık Bakanlığı’nın uyarısı şeklinde olacak. Para cezası ve yasal süreç daha sonraki adımda. Para cezası yürürlükteki brüt aylık asgari ücret veya bu ücretin iki katına kadar olabilecek.


YASA EN GEÇ 1 YIL ŞARTI KOYUYOR…
Yasaya göre, KKTC’deki hekimler, teşhis ettikleri, tedavi ve takip hizmeti verdikleri kanser vakalarına ilişkin verileri en geç 1 yıl içinde Sağlık Bakanlığı’na bildirmekle yükümlü olacak. Kamu ve özel sağlık kuruluşları, kamu ve özel laboratuvarları, kamu, özel ve üniversite hastaneleri de bünyelerinde teşhis veya tedavi edilen kanser vakalarına ilişkin verileri en geç 1 yıl içinde Bakanlığa bildirecek.
KKTC’de tescilli bulunan ve kanserle mücadele amacı güden dernek, vakıf ve benzeri sivil toplum örgütleri kanser hastalarına ilişkin verileri en geç 1 yıl içinde Bakanlığa bildirmekle yükümlü olacak.
Kendi girişimleriyle KKTC dışında bir ülkede, kanser teşhisi alan ve/veya tedavi olan hastalardan Türkiye Cumhuriyeti’nde tedavi görenlerin bildirimi, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC sağlık işleriyle görevli bakanlıklar arasında yapılacak protokol çerçevesinde sağlanacak. 
Kanserle mücadele amacı güden ve KKTC’de tescilli bulunan dernek ve vakıf gibi sivil toplum örgütleri, yurt dışında teşhis edilen ve/veya tedavisi yurt dışında yürütülen kanser vakalarına ilişkin verileri en geç 1 yıl içinde Bakanlığa bildirmekle yükümlü olacak. 
Kanser hastalarına ilişkin verileri bildirmekle yükümlü kılınanlar verileri Bakanlık tarafından hazırlanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak tebliğde belirlenecek usulle bildirecek.
Bakanlık aktif kanser kayıtçılığı kapsamında kamu sağlık çalışanlarını yetkilendirecek. Yasanın ilgili maddesi gereğince söz konusu kamu sağlık çalışanları belirlenen bildirim sorumlularından kanser hastalarına ait bilgileri aktif olarak toplayabilecek.
Yasa uyarınca toplanan verilerin paylaşılmasında, Kişisel Verilerin Korunması Yasası hükümleri saklı kalmak kaydıyla bazı ilke ve prensipler gözetilecek.
Buna göre, “Denge İlkesi” kapsamında bakanlık kanser kayıtlarındaki kişilerin kişisel ve aile yaşamlarının gizliliği hakkına saygı gösterip haklarındaki bilgileri koruyacak; toplum yararı söz konusu olduğunda da veri tabanında yer alan bilgileri bilimsel araştırmalarda güvenli şekilde kullanacak.
Sağlık Bakanlığı, “Hasta Hakları” kapsamında kişilerin mahremiyet hakkını korumakla yükümlü olacak. Hakkında kanser kayıt verilerinde bilgi bulunan kişiler bilgilerin yetkilendirilmemiş kişilerin eline geçmemesi için gerekli her türlü tedbirin alınmasını bakanlıktan isteme ve bekleme hakkına sahip olacak. Bu hak, kişinin hayatını kaybetmesi halinde de ortadan kalkmayacak.
“Veri Sağlayıcının Hakları” ilkesi kapsamında veri sağlayıcılar, verilerin gizliliği için bakanlık tarafından gerekli önlemlerin alınmasını bekleme hakkına sahip olacak.
Kanser hastalarına ilişkin bildirimlerin ve bu bildirimlere ilişkin kayıt verilerinin sorumluluğu Bakanlığa ait olacak.
Bakanlığa bağlı birimlerde görevli çalışanlar, ulaştığı verilerin ve öğrendiği bilgilerin, gizli kalmasından şahsen sorumlu olacak. Veri sağlayıcılar ve veri kullanıcılar da kişisel verileri gizli tutmakla yükümlü olacak. 
Kanser Bildirim formları en az 20 yıl süreyle bakanlığın kanser kayıtlarının tutulduğu elektronik veri tabanında saklanacak.


HANGİ VERİLERE KİM NE DÜZEYDE ULAŞACAK? VERİLER NASIL ŞARTLARDA İŞLENECEK, NE ŞEKİLDE SAKLANACAK…BUNLAR İÇİN TÜZÜK HAZIRLANACAK
Kanser kayıt çalışmaları sırasında, hangi verilere kimlerin hangi düzeyde ulaşabileceği, hangi verilerin nasıl ve ne şartlarda işlenip muhafaza edileceği, ne kadar süreyle ve ne şekilde saklanacağı; bu verilerin hangi şartlarda ve kimlerle paylaşılacağına ilişkin usul ve esaslar ile gizliliğin korunmasına ilişkin diğer koşullar, Bakanlık tarafından hazırlanacak ve Bakanlar Kurulunca onaylanarak Resmi Gazete’de yayınlanacak tüzükle düzenlenecek.
KKTC’deki kanser hastalıklarının kontrol altına alınması, bu konuda ulusal kanser kontrol programı oluşturulması için 2016’da kurulan, kanseri yaşayan, tedavi eden ve araştıran kişilerle Sağlık Bakanlığı yetkililerinden oluşan “Ulusal Kanser Danışma Kurulu” da sürece dahil edilecek. 
Kurul, kanser verilerini dikkate alarak kanseri önleme, toplumu bilinçlendirme ve eğitme gibi konularda politikaların oluşturulmasında, kanserle ilgili çalışmaların ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirilmesi ve koordinasyonu konusunda görüş verecek. Kurulun kararları istişare niteliği taşıyacak, bağlayıcı olmayacak. 


İDARİ YAPTIRIMLAR İLE SUÇ VE CEZALAR…ÖNCE UYARI
Yasaya göre, bildirim kurallarına aykırı davranan gerçek veya tüzel kişiler bir suç işlemiş olacaklar ve haklarında idari yaptırımlarla cezalar uygulanacak.
Sağlık Bakanlığı, kanser bildiriminden sorumlu olduğu halde bildirim yapmayanları, görevlendirilen kanser kayıt elemanlarına kanser hastalarıyla ilgili verileri vermeyenleri tespit etmesi halinde 15 günlük süre içinde Bakanlığa bilgi vermeleri için uyaracak. 
Bakanlıkça yapılan uyarıyı dikkate almayan gerçek veya tüzel kişiler, bir suç işlemiş olacaklar ve haklarında ilgili tarihte yürürlükte bulunan brüt aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak.
İdari para cezasının süresi içinde ödenmemesi suçun mahkemeye intikali halinde, gerçek veya tüzel kişiler, ilgili tarihte yürürlükte bulunan brüt aylık asgari ücretin iki katına kadar para cezasına çarptırılabilecek.
Bu yasada yer alan idari para cezaları, Sağlık Bakanlığı tarafından verilecek ve ilgililere yazılı olarak tebliğ edilecek. Cezanın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde makbuz karşılığında Gelir ve Vergi Dairesi veznelerine ödenmesi halinde söz konusu suç, davasız halledilmiş olur ve mahkemeye intikal ettirilmeyecek.
Bu yasa kuralları uyarınca verilen idari para cezasını 30 günlük süre içerisinde ödemeyen gerçek veya tüzel kişiler hakkında yargısal işlem başlatılacak.

 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.