banner913
banner932
banner1012

Erkekler unutmayın;Erken Tanı Hayat Kurtarır

banner1020

Erkekler kadınlardan daha az oranda rutin fizik muayeneye giderler ve tarama testleri yaptırırlar. Amerikan Aile Hekimleri Akademisinin yaptığı istatistikte erkeklerin %55'i geçmiş senede doktorlarına kontrole gitmemiştir. Kontrole gitmeyen erkeklerin %40'ında ise en az bir kronik hastalık bulunmaktadır. 55 yaş ve üzerindeki erkeklerin 5'te 1'i kolon kanseri için hiç tarama yaptırmadıklarını ve yaklaşık %30'ü ise tıbbi yardım almak için ağrıları olduğu zamana yada kendilerini hasta hissettikleri zamana kadar beklediklerini söylemişlerdir. Tarama; bulgu ve belirti vermeyen hastalık ve durumların ortaya çıkarılması için testler yapmaktır. Eğer şu an hastalığınız varsa daha sık test yapmak gerekebilir. Peki yaşınızı göz önünde bulundurarak doktorunuz ile birlikte değerlendirmeniz gereken tarama testleri nelerdir?

banner974
Erkekler unutmayın;Erken Tanı Hayat Kurtarır

banner971

 

Abdominal Aort Anevrizması

Tarama rehberleri; 65 yaşından 75 yaşına kadar sigara içen erkeklerde abdominal aort anevrizması için bir seferlik ultrasonografi taraması önermektedir.

Kan Basıncı Ölçümü

Eğer tansiyonunuz normal ise (120/80 mmhg ve altı) en az 2 senede bir kez, eğer tansiyonunuz yüksek yada artmış kalp hastalığı, felç geçirme ihtimaliniz varsa (sigara kullanımı ve şeker hastalığındaki gibi) en az senede 1 tansiyonunuzu kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

Kolestrol Ölçümü

Her 5 senede 1 kolestrol seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Eğer artmış kalp hastalığı riskiniz varsa doktorunuzla birlikte kolestrol seviyenizin daha sık kontrol ettirilmesine gerek olup olmadığına karar vermelisiniz.

Kolorektal Tarama

50 ile 75 yaş arasındaki erkeklerin şu üç yöntemden birisi ile kolorektal taraması yapılmalıdır; (1) Senelik dışkıda gizli kan testi

(2) Her beş yılda 1 fleksibl sigmoidoskopi

(3) Her on yılda 1 kolonoskopi. 75 yaşınızdan sonra doktorunuzla ileride yapılmasına ihtiyaç duyulacak tarama testleri ile ilgili görüşmelisiniz.

Diabet Taraması

40 yaş ile 70 yaş arasında ve kilolu yada obezseniz, tarama testi yaptırmalısınız. Tip 2 diyabet yada kalp hastalığınız varsa, eğer tansiyonunuz 135/80 mmhg'den yüksekse yada antihipertansif tedavi kullanıyorsanız tarama testi yaptırıp yaptırmayacağınızı ve ne sıklıkla yaptıracağınızı doktorunuzla konuşun.

Hepatit B Virus Testi

Artmış riske sahip erkeklerde bu enfeksiyon için düzenli test yaptırmalısınız (Sıklığını doktorunuzla görüşün). Bu virüs için riski arttıran durumları sıralarsak; birden çok partner ile korunmasız seks, uyuşturucu kullanımında ortak iğneyi paylaşmak, diğer erkeklerle seks, tıp çalışanları gibi kanla devamlı temas edenler, kronik hepatit b virüs enfeksiyonu olan bir kişi ile beraber yaşamak yada yüksek hepatit b enfeksiyon oranı olan yerlere seyahat etmek bu  enfeksiyonun riskini arttıran durumlardır

Hepatit C Virus Testi

Artmış riske sahip erkekler içindeyseniz bu enfeksiyon için düzenli olarak test yaptırmalısınız (Sıklığını doktorunuzla görüşün). Artmış riskleri sıralayacak olursak; devamlı kan ve kan ürünü alıyorsanız, organ transplantasyonu yapılmışsa, sağlık çalışanı iseniz (elinize iğne batması ile bu virüs bulaşabilir), kontrolsüz enjektabl ilaçlar (uyuşturucu kullanımı da olabilir) kullanıyorsanız bu durumlar bu enfeksiyona yakalanma riskini artırabilir.

Akciğer Kanseri Taraması

30 yıl boyunca günde 1 paket yada 15 yıl boyunca günde 2 paket sigara içen ve hala sigara içmeye devam eden yada son 15 yıl içerisinde sigara içmeyi bırakmış 55 yaşından 80 yaşına kadar olan kişilerde senelik düşük doz bilgisayarlı tomografi ile akciğer kanseri taraması yapılmalıdır.

Prostat Spesifik Antijen (PSA) Taraması

Erkeklerin prostat kanseri için düzenli olarak PSA testi ile taramalarını ne zaman yaptıracağı, ne sıklıkla yaptıracağı, yaptırması gerekip gerekmediği hala tartışmalıdır. Amerika Koruyucu Hizmetler Çalışma Grubu bu testlerin yaptırılmasını önermemektedir. PSA taraması için doktorunuzla görüşün.

Seksüel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar için Testler

Sağlık durumu bilinmeyen seks partneri ile korunmasız seks yapan erkeklerde sifiliz ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için testler yaptırılmalıdır. (Bu enfeksiyonların ne olduğunu doktorunuzla görüşmelisiniz.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.