banner913
banner932
banner1012

Doğum kontrol hapı kullanırken bu hataları yapıyor olabilir misiniz?

banner1020

Gebelik ihtimalini azaltmak için kullanılan yöntemlerin tamamı olarak tanımlayabileceğimiz doğum kontrolü; kadınlar ve erkeklerin kullanabileceği yöntemler olarak ikiye ayrılıyor. Prezervatif kullanımı ve doğum kontrol hapları günümüzde en yaygın kullanılan seçenekler olarak karşımıza çıkarken; doğum kontrol hapı, şimdiye kadarki en iyi tıbbi buluşlardan biri olarak görülmeye devam ediyor.

banner974
Doğum kontrol hapı kullanırken bu hataları yapıyor olabilir misiniz?

banner971

Oldukça küçük bir hap olmasına rağmen boyutuyla ters orantılı faydalar sağlayan doğum kontrol hapları; gebelik ihtimalini büyük oranda ortadan kaldırıyor olmasının yanı sıra menstruasyon döngüsünü düzene sokup adet sancılarını azaltmak konusunda da oldukça etkili. Yapılan araştırmalara göre gebelik önleme konusunda %99 oranında etkili olduğu ortaya koyulan doğum kontrol haplarının tüm bu faydalarından yararlanabilmek için, düzenli olarak kullanmanız şart.

Peki doğum kontrol hapı kullanırken dikkat etmeniz gereken konular ve bu konuda en sık yapılan yanlışlar neler?

Doğum kontrol hapını her gün almamak.

Doğum kontrol hapını günü gününe kullanmamak bir sonraki korunmasız cinsel ilişkinizde hamile kalacağınız anlamına gelmiyor olsa da; bu yöntemin etkisini azaltan en önemli faktörlerden biri. Doğum kontrol hapı kullanırken gün atlamayı çok büyük bir sorun olarak görmüyor olsanız da, bu durum hamile kalma riskinizi arttırıyor.

Hapınızı almayı unuttuğunuzda ne yapacağınızı bilmiyor olmak.

Günlük olarak alınması gereken bir doğum kontrol hapı kullanıyorsanız ve bir günlüğüne hapınızı almayı unuttuysanız, yapmanız gereken hatırlar hatırlamaz hapınızı, o gün almanız gereken hapla beraber almak. Eğer birden fazla kez unuttuysanız, hamilelik riskini ortadan kaldırmak adına cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak gibi diğer yöntemlere başvurabilirsiniz.

Haplarınızı yanlış zamanda almak.

Eğer kullandığınız doğum kontrol hapı projestin, yani gebelik hormonu haplarından biriyse; dikkat etmeniz gereken konulardan biri de hapınızı her gün aynı 3 saatlik dilim içerisinde almak. Böylelikle gebelik riskini azaltmak konusunda daha etkili bir adım atabilirsiniz.

Hap kullanımına rağmen sancılı adet dönemleri geçiriyorsanız, bunun sebebi de düzensiz olarak kullandığınız haplarınız olabilir.

Geciktirici hap kullanımında aşırıya kaçmak.

Aylar öncesinden planladığınız tatil regl döneminizle çakışıyorsa, geciktirici bir hap kullanımı tek çareniz olabilir. Ne var ki, geciktirici hap kullanarak adet döneminizi erteledikten sonra, 6-8 hafta arası aralıksız doğum kontrol hapı kullanmaya devam etmek, döngünüzü bozabilir ve ani kanamalarla sonuçlanabilir. Bu durum kulağa geldiği kadar zararlı olmasa da, beklenmedik bir anda gelen kanama canınızı sıkabilir.

Doğum kontrol hapı seçimi konusunda doktorunuza danışmamak.

Doğum kontrol hapı kullanımı oldukça pratik olsa da, her kadın vücudu için uygun bir yöntem olmayabiliyor. Örneğin kanınızın pıhtılaşmasıyla ilgili bir probleminiz varsa, size en uygun hapı bulabilmek ve felç gibi tehlikeli riskleri ortadan kaldırmak adına mutlaka bir doktora danışmanız gerekiyor. Diğer yandan 35 yaş üstü sigara içen kadınlarda yanlış doğum kontrol hapı kullanımı auralı migrenle sonuçlanabiliyor.

Doğum kontrol hapının faydalarının ve zararlarının bilincinde olmamak.

Doğum kontrol haplarıyla ilgili en yaygın düşüncelerden biri de, önceden doğum kontrol hapı kullanmış olmanın hamile kalmak istediğiniz dönemde de bu ihtimali düşürüyor olması. Ne var ki, hap aldığınız dönemde hamile kalsanız dahi, bu durumun fetüsü olumsuz etkilemesi için herhangi bir sebep bulunmuyor.

Doğum kontrol haplarının gebeliği sonuçlandırabileceği düşüncesi de konuyla ilgili yanlış düşüncelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Doğum kontrol hapının gebelik sonlandırmak gibi bir etkisi bulunmamakla birlikte; kullanım amacınızın gebeliği önlemek ve menstrual döngünüzü düzene sokmak olması gerekiyor.



 

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.