banner913
banner932
banner1012

"Diyabet konusunda devlet politikası oluşturulmalı"

banner1020

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, diyabete karşı yaşam ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve önleyici tedbirlerin alınmasının önemine vurgu yaparak, bu konunun devlet politikası haline gelmesi gerektiğini söyledi.

banner974
"Diyabet konusunda devlet politikası oluşturulmalı"

banner971

Akıncı, dün akşam Girne’deki bir otelde Türkiye Diyabet Vakfı ve Türk Diyabet Cemiyeti tarafından düzenlenen 53. Ulusal Diyabet Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, 50 kişilik Meclis’te 16 vekilin tıp doktoru olduğunu ifade ederek, “Nerdeyse Meclisimizin üçte biri tıp doktoru ise biz diyabet alanında bugüne kadarkinden çok daha fazlasını yapmak durumundayız” dedi.

Cumhurbaşkanlığı basın bürosunun açıklamasına göre, kendisinden önce konuşan Meclis Başkanı Siber’in sözlerine atıfta bulunan Akıncı, tıp doktoru olunsun ya da olunmasın, diyabet konusunun bir devlet politikası haline dönüşmesi konusunda herkesin elinden geleni yapması gerektiğini belirtti.

Akıncı konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Biz de Cumhurbaşkanlığı olarak elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bu vesileyle belirtmek istiyorum. Bu kadar güzel başlayan bir etkinliğin sonuçlarının da güzel olacağını düşünüyorum. Tam bir profesyonellik hakim. Bundan da kıvanç duyduğumu ifade etmek istiyorum. Ülkemizde de bu kadar profesyonelce yapılmakta olması, böylesi salonlarımızın olması ve bu güzelliklerin burada yaşanması gurur verici.

Bunun dışında yine bir gözlemimi paylaşmak istiyorum. Çağdaş uygarlığı Türk ulusuna, hepimize hedef olarak gösteren ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu salonda bu kadar saygı gördüğüne tanıklık etmek de beni ayrıca çok çok mutlu etti. Bu kadar saygı gösterilen yüce önderin bilime, ilime, aydınlığa verdiği değer çerçevesinde, bu kongrenin de sonuçlarının elbette öyle olacağını değerlendiriyorum. O açıdan da sizleri kutluyorum.”
Cumhurbaşkanı Akıncı, ülkede diyabet hastalığında artış görüldüğünü, gençlerde de hastalığın arttığını belirterek “Biz bu durumdan 1994 yılına kadar bihaberdik. Ta ki Prof. Dr. Temel Yılmaz hocamız bu topraklara gelinceye kadar ve buradaki bir kaç gönülden hizmet veren arkadaşımızla çalışmaya başlayıncaya kadar. Bu hastalığın önünün alınması için adımlar atılmasının öncüsü oldu. Kendisine ve çalışma arkadaşlarına Kıbrıs Türk halkı adına içten bir teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Kıbrıs’ta yaşayanların diyabet anlamında potansiyel hastalar olduğunu öğrendiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Eğer yaşam biçimimizi, beslenme biçimimizi değiştirmeyi ve bu önleyici tedbirleri almayı ilke edinmezsek hepimiz bir gün o noktaya varacağız. Dolayısıyla bunun bilinci ve farkındalığı çok önemli” ifadelerini kullandı.

SİBER: “KKTC’DE DİYABET DÜNYA ORTALAMASININ 3 KATI”

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de konuşmasında, diyabet ile mücadelenin sadece bilimde ilerleme ve kişilerde farkındalık yaratmakla çözümünün sağlanamadığını ifade ederek bu konuda bir devlet politikası oluşturmak gerektiğini belirtti.

KKTC’de diyabetin, dünya ortalamasının 3 katı oranında fazla olmasının üzücü olduğunu vurgulayan Siber, yerel yönetimlerden en üst yönetime kadar yapılaması gereken çok işler olduğunu söyledi.

Ülkenin bisiklet sürmek için çok uygun olduğunu anımsatan Siber “Ancak bisiklet yollarımız çok azdır ve yeterli değildir.Yürüyüş yollarımız da maalesef yeterli değildir” dedi.

EĞİTİM, YÜRÜYÜŞ YOLLARI VE KORUYUCU YASALAR

Siber şöyle devam etti:

“Okullarda verilecek eğitimden, yerel yönetimlerin yapacağı yürüyüş yollarından ve koruyucu yasaların çıkması için yasama organına kadar diyabetin önlenebilmesi için yapılabilecek her konuda herkese büyük görevler düşmektedir.

Bu anlamda kongreden çıkacak sonuçlar da bizim için çok önemlidir.Umarım siyasi mekanizma gerekli adımları da atar ve ülkemizde dünya ortalamasının 3 katı olan diyabet ile mücadele konusunda başarılı oluruz.”

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.