banner913
banner932
banner1012

D vitamini eksikliğinde ortaya çıkan hastalıklar

banner1020

D vitamini sağlığımız için en önemli vitamin kaynağıdır. D vitamini eksikliği vücutta çeşitli problemlere yol açar ve ilerleyen zamanlarda büyük sağlık problemlerine yol açabilir.

banner974
D vitamini eksikliğinde ortaya çıkan hastalıklar

banner971

D vitamini vücutta iyi kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyumu emmeye yardımcı olur.  Aynı zamanda bağışıklık sisteminin,  sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Yapılan araştırmalar,  D vitamininin vücudu strese karşı koruduğunu ve beyin sağlığı için oldukça gerekli olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Günlük D vitamini dozunu karşılamanın en kolay yolu güneş ışığının tadını çıkarmaktır. Günde en az 20 dk güneş ışığında durmak,  D vitamini ihtiyacınızın büyük bölümünü karşılamanıza yardımcı olur. D vitamini eksikliğinde vücutta ciddi sağlık problemleri meydana gelebilir.


  
İşte D vitamini eksikliğinde gelişebilecek hastalıklar…

Kanser

Vücut her gün yaklaşık 10.000 kanser hücresi üretir. D vitamini eksikliği bu kanser hücrelerinin çoğalmasına ve yeni dokuları istila etmesine olanak tanır. Vücutta D vitamini eksikliği olduğunda, komplikasyonlar artar; bu da kanser hücrelerinin büyümesine ve yayılmasına izin verir. Uzun süreli bir D vitamini eksikliği yaşayan birisinde meme, prostat, servikal, yumurtalık ve pankreas gibi birden fazla kanser türünün gelişmesi diğer insanlara göre daha fazladır.

Şeker hastalığı (diyabet)

Yapılan araştırmalarda yüksek D vitaminine sahip olan gençlerde,   ilerleyen zamanlarda şeker hastalığının görülme olasılığının diğerlerine göre daha az görüldüğü saptanmıştır. Araştırmacılar D vitamini seviyesini yükselterek ilerde gelişebilecek şeker hastalıklarını önleyebileceklerini söylüyorlar.

Astım

Astımın nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak uzmanlar yeterli güneşe maruz kalınmadığında, yani D vitamini eksikliğinde bu hastalığın ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Astımı olan bir kişinin hava yolları şişer ve iltihaplanma nedeniyle solunum yolları tıkanır. Ancak vücutta yeterli miktarda D vitamini olduğunda bu iltihaplanma azalır.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.