banner913
banner932
banner1012

Bilinçsizce yapılan diyetlere dikkat

banner1020

Diyetisyen Şifa Atikoğlu, bilinçsizce yapılan birçok diyetin sadece geçici çözümler verdiğini ve bu durumun hayal kırıklığına uğramış milyonlarca insan yarattığını söyledi. Atikoğlu “Kendinize olan sevginizi göstermenin tek yolu yemek yemekten geçmiyor. Sevilmediğinizi düşünüyorsanız önce kendinizle barışmak ve çözümün yemekten geçmeyeceğini fark etmelisiniz” dedi. Diyetisyen Atikoğlu, HALKIN SESİ’nin sorularını yanıtladı.

banner974
Bilinçsizce yapılan diyetlere dikkat

banner971

Duygusal yeme bozuklukları nedenleri ve tedavisi nelerdir?

Tok olduğumun farkındayım ama yemeye devam ediyorum eğer bunlar tanıdık geliyorsa duygusal yeme bozukluğunuz olabilir. Duygusal yeme bozukları, özellikleri çevremizden göremediğimiz ilgi ve sevgiyi kendimize verebilmek ve iyi hissetmek için yemek yemenin zevkinden yararlanmak istememizden kaynaklanabilir eğer faydasını görmenize rağmen diyet yapmaya devam edemiyorsanız kilolu olmanıza rağmen yine istediğiniz durduramıyorsanız sebepleri duygusal olabilir. 

Duygusal yeme problemine sahip insanlar hayatlarını sürekli yemek yeme ihtiyacı içinde geçirir.

Bu ihtiyacın yarattığı yeme isteği ve sonrasında gelen suçluluk duygusu uzun vadede tekrar yeme isteği yaratacak negatif duygular olarak geri dönüyor ve iş içinden çıkılmaz bir hale geliyor.

Özellikle gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde mutsuzluğun en önemli nedenlerinden biri yeme ve kilo problemleridir.

Kilo almanın nedenleri yetersiz fiziksel egzersiz, fast food veya yüksek karbonhidrat içeren sağlıksız yiyecekler tüketmek, traid disfonksiyoji gibi sağlık problemleri, duygusal nedenlere bağlı yemek yemektir.

İlk üç madde ve çözüm önerileri hakkınca detaylı bilgi olsa da duygusal nedenler yüzünden yemek yiyen ve kilo alanların problemleriyle ilgili uzun vadede çözüm olabilecek çok az bilgi var. Bilinçsizce yapılan birçok diyet sadece geçici çözümler verebilirken bu durum hayal kırıklığına uğramış milyonlarca insan yaratır.

Duygusal yeme bozukluğunun çözümü var mı?

Çözümü var. Sizi yemek yenmek için tetikleyen duyguları keşfetmek ve bunların temeline inmek duygusal yeme bozukluklarının önüne geçebilmenin tek yolu egzersizi tetikleyen duygu yalnızlıksa biraz daha sosyal olmayı deneyebilirsiniz. Kendinize olan sevginizi göstermenin tek yolu yemek yemekten geçmiyor. Sevilmediğinizi düşünüyorsanız önce kendinizle barışmak ve çözümün yemekten geçmeyeceğini fark etmelisiniz.

Eğer problemlerinizi tek başınıza çözemiyorsanız hem duygusal sıkıntılarınız hem yeme bozukluklarınız için terapi alınmayı deneyebilirsiniz önemli olan çıkar yollarınızın olduğunu görebilmenizdir.

Sağlık sektörü çok önemli çünkü direkt insan ve insan sağlığı yani canla   ilgili… Her aile topluma yararlı bireyler yetiştirebilmek ister. Ben de sağlıklı bireyler adına bir şeyler yapabilmek için bu mesleği seçtim ve iyi ki bu mesleği seçtim diyor ve gülümsüyorum.

Kilo vermeye çalışanlar daha fazla sayıda olduğu için tüm ilgi zayıflama önerilene kayıyor. Oysa zayıf olmanın psikolojisi ve yemek yiyememe durumu da en az şişmanlık kadar zor bir durum. Kilo almak kilo vermekten çok daha zor. En temel çözüm harcadığından daha fazla kalori almaktır. Ancak bu her şeyi yemek anlamına gelmez. Kalorisi yüksek ancak mideyi erken dolduramayacak besinlerle beslenmek. Bu sorunun cevabını benim değil danışmanlarımızın vermesi daha doğru olur diye düşünüyorum. İşinizi gerçekten seviyorsanız 1-0 öndesiniz demektir.    

Hangi diyetlerin zararlı olduğu, hangi diyetlerin sağlıklı kilo vermeyi sağladığını nasıl anlayabilirsiniz?

Sağlıklı diyetlerde bulunması gereken ortak özellikleri ifade ettiğimizde herhalde hangi diyetlerin sağlık için risk teşkil ettiğinin anlaşılması daha kolay olacaktır.

 Normalde diyetlerde protein, yağ ve karbonhidrat adlı besin kaynaklarının minimum seviyede olsa da içermesi gerekmektedir. Çünkü vücut , her ne kadar şişman da olsa bu besin kaynaklarının düzenli olarak alınmasına ihtiyaç duyar. Ve özellikle karbonhidrat içermeyen diyetlerde kas ve su kayıpları görülmektedir. İşin en büyük sırrı motive ve irade…

Egzersiz sağlıklı yaşam adına hayatın her köşesinde olmalı. Diyette egzersiz sorusuna gelince kardiyo ağırlıklı hafif tempoda yapılabilir. Ancak yağ kütlesi fazla bireylerde yağ kütlesi normal sınırlara indiği zaman yapılması yağ kütlesinin kasa dönmemesi açısından daha mantıklı olur. Uzun süredir tıbbi diyet, egzersiz gibi kilo verme yöntemlerini deneyen ancak başarılı olamayan, beden kitle indeksi 30-35’in üzerinde olan kişiler bu ameliyatlar için uygun aday olabilir.

Bugün tüm dünyada en fazla uygulanan metot hem mide hacmini küçülten hem de bağırsakların bir kısmını devre dışı bırakılarak yiyeceklerin emilimini kısıtlayan gastrit- bypass metodudur.

Kilo vermek isteyenler yanında kilo almak isteyenler de onlara önerileriniz nelerdir?

Kilo vermenin püf noktaları

*Kendinizi aç bırakın

*Ara öğün yapın

*Çiğneyin

*Daha çok hareket edin

*Daha çok su için

*Süt ve kek gibi gerçekçi besinler tüketin

*Kendinizle yarışın kıyas yapmayın

Kilo almanın püf noktaları

*Günün en önemli öğününü mutlaka yapılmalıdır. Erken saatte yapılması kalori alımında çok önemli

*Kesinlikle öğlen atlanmamalı

*Ara öğünlerde kalori değeri yüksek gıdalar tercih edilmeli. Özellikle kuruyemiş tost gibi

*Kalorisi yüksek mideyi erken doldurmayan besinler kullanılmalı

Son olarak bize kış aylarında metabolizmayı hızlandıracak tarif verir misiniz?

Kış aylarının da yaklaşmasıyla birlikte beslenmemize dikkat edilmeli. Soğuk nedeniyle daha çok kapalı ortamlarda kaldığımız bu mevsimde sıkıntımızı gidermek amaçlı yemek yemeyi tercih edebiliyorum.

Bu aylarda kilo almanın en büyük nedenlerinden biri dengesiz ve düzensiz beslenmedir. Soğuk nedeniyle hareketsiz yaşam da kilo artışına sebep olmaktadır.

Metabolizma Hızlandırıcı

   Formol

1 elma

1 limon

1 kuru dal tarçın

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı karanfil

2.5 litre su

  Hazırlanışı:

  Elma ve limonlar 4 eşit parçaya kabuk ve çekirdekleri ile bir kaba konulur. İçine karabiber, tarçın, karanfil eklenir. 2 veya 3 litre suda kaynatılır. Sonra karışım iyice süzülüp bir kaba konulur.

  Günde 3 defa öğün sonrası sıcak olarak içilir.

İşte Bilinçli Diyetin Öncesi ve Sonrası

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.