banner913
banner932
banner1012

5 adımda vajinismus tedavisi

banner1020

Vajinismus nasıl tedavi edilir? Vajinismus kadınlarda sık görülen cinsel sorunlardan birisidir. Hatta yapılan çalışmalarda tüm cinsel sorunlar arasında, hastaların en fazla doktora gitme nedeninin vajinismus olduğu biliniyor. Peki, vajinismus nasıl tedavi edilir?

banner974
5 adımda vajinismus tedavisi

banner971

Vajinismus nedir?

Vajinismus sorunu cinsel ilişkide ön sevişmede son derece rahat iken, birleşme anı geldiğinde istem dışı gelişen vajinal kasılmalara bağlı olarak ilişkinin gerçekleşememesi veya son derece ağrı olması durumudur.

Vajinismus mutlaka tedavi edilmesi gereken bir cinsel problemdir. Tedavi edilmediği takdirde sorun zamanla daha da büyüyerek işin içinden çıkılmaz bir hale gelecektir. Bir cinsel sorun tedavi edilmediği takdirde çok kolay bir şekilde bir evlilik problemine dönüşebilir.

Vajinismus tedavisinde uygulanan yöntemler nelerdir?

Vajinismus tedavileri için dünyada en fazla uygulanan yöntemler arasında bilişsel ve davranışsal cinsel terapiler yer alır. Bu tedavilere kızlık zarı veya vajina yapısı ile ilgili anatomik (yapısal) sorunlarda uygulanılan cerrahi müdahaleler de eklenebilir.
Bilişsel cinsel terapilerde cinsellikle ilgili bilgilerin verilmesi, eksik ve abartılı cinsel bilgilerin yerine doğruların yerleştirilmesi amaçlanır. Vajinismus tedavilerine genel olarak kızlık zarı, cinsellik, ilk cinsel tecrübe ile ilgili detaylı bilgilendirme ile başlanır.

Davranışsal cinsel terapiler arasında ise uygulanan bazı egzersizler ile genital alanın tanınması ve pelvis kas kontrolünün sağlanması hedeflenir. Nitekim vajinismus hastalarının pek çoğu kendi cinsel alanları hakkında son derece bilgisizdirler. Genital alan sanki vücudun bir parçası değildir; oraya bakmak, görmek, dokunmak istemezler. Bunun kaynağında da cinsel bilgilendirmeden yoksun bir yetiştirme tarzı yatar. Ailenin küçüklükten bu yana hiçbir şekilde cinsellikle ilgili bilgiler vermemesi, bu boşluğun ileriki yıllarda faklı yerlerden yanlış ve abartılı şekilde tamamlanması vajinismus gibi pek çok cinsel soruna zemin hazırlar.

Davranışsal cinsel terapiler halk arasında "vajinismus egzersizleri" olarak da bilinmektedir. Vajinismus tedavisi için seçilen egzersizler ve tedavi yöntemleri tamamen bireye uygun olmalıdır.

Vajinismus tedavisi için "parmak egzersizleri"

Vajinismus tedavisi için başvuran hastalara önerilen parmak egzersizlerinde, her hafta bir boğum bir boğum arttırarak parmağın vajina içine sokulması istenir.

Vajinismus tedavisinde uygulanan parmak egzersizlerindeki amaçlar arasında: Vajina içini tanımak, vajina kas kontrolünü zihne öğretmek ve eşe izin vermeyi öğrenmek yatar. Hastaların pek çoğu parmak egzersizleri ile çalışmayı yapamamakta veya bir kısmı parmak egzersizlerini yapabilmelerine rağmen ilişkiyi gerçekleştirememektedir.

Vajinismus tedavisi için cerrahi yöntemler

Kızlık zarı ile ilgili olarak kızlık zarının yüksek kenarlı, sert, yarımay, ara bölmeli, elek şeklindeki yapıları adeta vajina girişinde bir bariyer etkisi oluşturarak ilişkiye izin vermeyebilir. İlişki sırasında vajina girişinde hissedilen acı ve hassasiyet, kadının kendisini kasmasına, bu kasılmalar da vajinanın tamamen kapanmasına neden olabilir. Erkek eşler vajina girişinde 'adeta bir duvar' ile karşılaşır. Diğer taraftan nadir görülmesine rağmen vajina içinde yer alan bölmeler veya vajina darlığı gibi durumlar da ilişki izin vermeyebilir. Tüm bu durumlarda yapılan basit cerrahi uygulamalar sayesinde kesin çözüm elde edilebilinir.

Vajinismus tedavisi için alternatif yöntemler

Vajinismus tedavi için davranışsal ve bilişsel cinsel terapileri desteklemek amacıyla ilave yöntemlerden faydalanılabilir. Vajinismus tedavisi için uygulanan alternatif - tamamlayıcı tedavi yöntemleri arasında hipnoterapi, botoks uygulaması, EFT, akupunktur, NLP, biyofeed back, EMDR bulunur. Bu yöntemler içerisinde hiçbirisinin kendi başına bir üstünlüğü ve vajinismus tedavisi için tek başına tedavi edebildiği bilimsel olarak gösterilmemiştir.
Günümüzde bilimsel ve modern tedavi yöntemleri ile, yoğunlaştırılmış bir cinsel terapi programı ile 3 gün gibi kısa bir sürede vajinismus tedavisi mümkün hale gelmiştir.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.