banner913
banner932
banner1012

13 Adımda Soğuk Günlerde Sizi Hastalıklara Karşı Dinç ve Formda Tutacak Kış Detoksu

banner1020

Kış aylarında hastalıklara daha çabuk yakalanıyor ve sürekli kalın kıyafetler giydiğimiz için kilomuzun farkında olamayabiliyoruz. Geç aydınlanan ve erken kararan hava nedeniyle de enerjimiz büyük oranda düşüyor. Bu yüzden kışın görevimiz oldukça zorlu… Hem hastalıklara karşı dinç ve güçlü, hem de farkındalıkla ve ihtiyacımız doğrultusunda besinler yiyerek fit olmalıyız! Bunun için düzenli olarak kış detoksu uygulamak oldukça faydalı oluyor. İşte kış detoksu hakkında bilmeniz gerekenler ve anahtar noktalar…

banner974
13 Adımda Soğuk Günlerde Sizi Hastalıklara Karşı Dinç ve Formda Tutacak Kış Detoksu

banner971

 

 1. Şekeri mümkün olduğunca azaltın

various types of sugar

Şeker bağışıklık sistemine negatif etki ediyor ve onu grip ve nezleye karşı savaşında güçsüz bırakıyor. Aynı zamanda mide ve bağırsaklarda da sorunlara yol açabiliyor.

2. Beslenmenize canlandırıcı baharat ve bitkiler ekleyin

Turmeric Root (curcuma Longa)

Zencefil, sarımsak, zerdeçal ve tarçın bağışıklık sistemini ısıtıcı yapıdadır. Hem yemeklerimizi lezzetli hale getirir hem de bağışıklık sistemine bir destek görevi görür.

3. Kök sebzeleri bol bol tüketin

roasted-rosemary-root-vegetables-01

Güzel bir lif ve karbonhidrat kaynağı olan kök sebzeler beta karoten yönünden de zengindir ve bu vücudumuz A vitaminini dönüştürmek için kullanır.

4. Sağlıklı yağları hem içiniz hem dışınız için kullanın

heart-benefits-of-coconut-oil-vs-olive-oil-RM-722x406

Avokado, hindistan cevizi yağı, zeytinyağı hem yemek hem de pişirme sırasında kullanmak için harika. Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağını soğuk kış günlerinde kuruyan cildinizi nemlendirmek için de kullanmayı ihmal etmeyin. Cildinizi vücut fırçası yardımıyla da fırçalayarak kan dolaşımınızı canlandırabilirsiniz.

5. Çorbalarınıza şifa katın

Roasted-veg-2-1024x682

Eğer vejateryen beslenmiyorsanız kış aylarında bol bol kemik suyundan yapılmış çorbalar yapabilirsiniz. Kemik suyu mineral ve kolajen yönünden zengindir ve vücudu ısıtıcı yapıdadır. Kış ayları çok fazla terlemiyor olsak bile vücudumuzun susuz kalmasına sebep olur. Bu yüzden bol bol sağlıklı sıvıya ihtiyaç duyarız. Soğuk sıkılmış meyve suları yerine besleyici çorbalar vücudunuzu sıcak tutmanıza yardımcı olacak.

6. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin

5bce0f7f-53dc-4fe1-9331-dfb2fe038c69

Kış detoksu uygulamak istediğiniz zamanlarda özellikle süt ürünleri, şeker, alkol, kahve, çay ve kırmızı et ve tavuktan kaçının. Hamur işlerini azaltın. Bunun yerine buharda pişirilmiş veya çiğ sebze, taze meyve, balık, yumurta, tam tahıllı yiyecekler, kuruyemiş, tohum ve baklagiller ekleyin.

7. Farkındalık ve meditasyon için zaman ayırın

6702816_orig

Detoks yalnızca vücudumuzu toksinlerden arındırmak için değil aynı zamanda zihnimizi de temizlemek için yapılan bir rutindir. Bu yüzden yediklerimize dikkat ettiğimiz kadar zihnimize de aynı özeni göstermemiz gerekiyor. Meditasyon yaparak zihninizi dinginleştirebilir ve sizi rahatsız eden düşüncelerden arındırabilirsiniz.

8. Katı diyetleri bir kenara koyun

Lentil-Soup-vertical

Pek çoğumuz yaz aylarına kadar forma girmek için sıkı diyetler uyguladık. Bu yüzden vücudumuzu zorlamış olabiliriz. Kış aylarında katı ve sıkı diyetler uygulamak yerine vücudunuzun ihtiyaçlarını giderecek besinler tüketmeye ve bunları farkındalıkla yemeye çalışmanız sağlıklı detoksu bir yaşam tarzı haline getirmenize yardımcı olacaktır.

9. Kahveyi azaltın, bitki çaylarına ağırlık verin

shutterstock_311916749

Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtmak için birbirinden zengin bitkilerle yapılmış keyif çaylarına ağırlık vererek vücudunuzun toksinlerden arınmasına yardımcı olabilirsiniz.

10. Egzersizi ihmal etmeyin

Dressing for Winter Exercise 620

Dengeyi bulmamız ve kilomuzu kontrol altında tutmamız için egzersiz şart. Soğuk kış günlerinde açık havada spor yapmak pek mümkün olmuyor. Ancak yine de kapalı alanlarda terlemenin yollarını bulmalısınız. Ağır ve zorlayıcı sporlar yerine sizi canlandıracak ve dengeleyecek yoga ya da esneme gibi basit ama etkili egzersizler yapabilirsiniz. Kan dolaşımınızı hızlandırmanız büyük önem taşıyor.

11. Hamam keyfi yapın

xturkish-hammam-rituals.jpg.pagespeed.ic.GbX8zl9SFA

Toksinlerden kurtulmanın en iyi yolu terlemek! Kış aylarında egzersizlerinizi ihmal etmeyerek ter atmaya devam edebilirsiniz. Bu sürece pozitif katkı sağlaması için hamam ya da sauna keyfi de yapabilirsiniz. Terleyerek toksinlerden cildinizi arındırmak için düzenli hamama gidebilirsiniz. Bu cildinize ışıltı da katacaktır.

12. Kış detoksu yaparken kaçınmanız gereken şeyler:

Altman-TheYearofHyggetheDanishWayofGettingCozy-4

Kafein, şeker, alkol, sigara, bilgisayar ve televizyon ile fazla zaman geçirmek, stresli ortamlar

13. Kış detoksu yaparken hayatınıza katmanız ve kucaklamanız gereken şeyler:

hygge-celebrateseason-1000

Uyku ve dinlenme, açık havada temiz oksijen almak, yoga, meditasyon, nefes egzersizleri, hamam, sauna, kuru cildi nemlendirip fırçalama.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.