banner913
banner932
banner1012

RUMLARLA ORTAK DEVLET KURMAK!


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 06 Eylül 2015, 13:41

Kıbrısta olası bir siyasi çözüm olarak düşünülen  Federal Kıbrıs Cumhuriyeti/ Federal Devlet/ Birleşik Kıbrıs gibi bir ortaklık devleti Rum-Yunan ikilisinin  Megali-İdeadan kaynaklanan    Enosis hayalleri nedeniyle uzun ömürlü olması mümkün değildir. Böyle bir ortaklığın  yürümesi tabiatın kanununa aykırı olur!...

Her türlü fedakarlık ve iyi niyetlerle kurulan  1960 Kıbrıs Cumhuriyeti örneği yaşanmıştır.  Her iki halkın barış ve huzur içinde  yaşaması isteniyorsa, benzeri böyle bir siyasi çözümden biz de   büyük güçler de uzak durmalıyız. Benzer şekilde her iki lider de sonu hüsranla bitecek böyle bir girişimden uzak durmalı ve Kıbrısta mevcut gerçeklere uygun bir siyasi çözüm aramalıdırlar….Rumların vazgeçilmez hayalleri ve hedefleri vardır , Kıbrıs Türk halkı Rumun bu isteklerine ‘evet deyip teslim bayrağını çekmez , çekemez ve çekmeyecektir!….

Kıbrıs Türk Halkının Rumlarla ortak bir devlet kurması demek;   Türk kimliğinin Kıbrısta kaybolması,  Türklüğün Kıbrısta yok olması demektir. Rumların Megali-İdeadan kaynaklanan Enosis hayalleri varken ; dini, dili, ırkı , kültürü tamamen farklı  bu iki halkın barış ve huzur içinde bir arada yaşaması mümkün değildir….Bugün Kıbrısta barış ve huzur varsa , Türkler ve Rumlar arasında bir silahlı çatışma yoksa bunu 1974 Barış Harekatıyla  Kıbrısa gelen  ve bu vatan topraklarında  varlığını sürdüren   Türk silahlı Kuvvetlerine borçluyuz, anavatanımıza borçluyuz….

1960-1963 yılları arasında Rum liderliğinin  , 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası Kıbrıslı Türklere çok haklar verdi, Anayasada 13 madde değiştirilmelidir sesleri hala daha kulaklarımızdadır. Bunu  başaramadıkları zaman da Makariosun liderliğinde  düzenledikleri 21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırılarıyla  Akritas planını devreye koyarak Kıbrıs Türk halkını 1960 Kıbrıs Cumhuriyetinden nasıl dışladıklarını, 11 yıl boyunca nasıl silahlı saldırılarda bulunduklarını, Kıbrıs Türk halkını savunmasız yakaladıkları zaman toplu mezarlara nasıl koyduklarını unutmadık ve unutmayacağız!…

21 Aralık 1963 Kanlı Noel  saldırılarıyla  birlikte  Kıbrıs Türk ve Rum halkları birbirinden fiilen ayrılmışlardır.  Bu ayrılık 1974den beri   kökleşmiş  olup bugün 32 yaşında   bağımsız  ve egemen   devletimiz KKTC vardır. Devletimiz KKTCden vazgeçerek Ruma azınlık olarak yama olamayız, bunu kimse bizden istemesin!...

Olası bir Türk-Rum Ortaklık Devleti  ve Garanti Anlaşmaları için  Rum ileri gelenleri ne diyor bir bakalım, Kıbrıs Türk halkı olarak kimlerle görüşme masasında olduğumuzu bilelim  ve kendimize gelelim:

AB ve diğer büyük güçlerin desteğindeki Rum-Yunan ikilisinin ilk hedefi KKTCni ortadan kaldırmak ,  Garanti Anlaşmalarından kurtulmak ve de Türk askerinin Kıbrıstan  çıkışını sağlamaktır. Rumlar ve onlara destek veren büyük güçler hayal görüyorlar!...

 Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis:  “…Çözümün anahtarı Türkiyenin elindedir…” diyor.  Kasulidis varılacak anlaşmanın AB  Kurumları içerisinde  işlevsel olması açısından AB normlarıyla uyumlu olması gerekeceğini söylüyor.

Rum Vatansever İttifakı Başkanı Yorgos Lilligas:   “… Kıbrıs Cumhuriyeti  risk altına konulamaz… Kıbrıs Cumhuriyeti  dağıtılarak  yeni bir ortaklık devleti oluşturulamaz …”  dedi.

Rum İçişleri Bakanı Sokratis  Hasikos : “… Bugünün  Kıbrısı  maalesef , tasarlanan ve EOKA yiğitlerinin mücadele verip kendilerini feda ettikleri   Kıbrıs değil…EOKAcıların kemikleri sızlıyor…” diyor.

Anastasiadise göre Kıbrıs Cumhuriyetinin evrimleşmesiyle oluşacak devlette  Kıbrıs Türkleri de azınlık olarak  yerlerini almalıdır.

 28 Aralık 2014deki son Pazar Ayininde  Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos:

Türkiye  ‘gerçeklerden söz ettiği sürece Kıbrıs sorunu çözülemez…. Türkiyenin açık bir şekilde iki devletten söz etmesinin , milli davanın çözülmesine müsaade etmediğini, çünkü  Kıbrısta   böyle bir anlaşmayı imzalayacak bir elin olmadığını ve halkın da böyle bir  çözüme  onay vermeyeceğini…” söylemişti. Bunu bir kez daha gündeme getirmekte yarar vardır.

Olmaz ama olası bir ortak devlette Megali İdea hayali içinde yaşayan  hiçbir Rum , Kıbrıs Türk halkını , kurucu ortak olarak yönetime ve  hükümete  eşit haklarla ortak olmasını sağlayacak bir anlaşmayı  kabul etmez ve etmeyecektir. Çünkü onlar Megali İdea hayali içinde yaşamaktadırlar…Rumlara göre Kıbrıs Türk halkı azınlık haklarına razı olmalıdır.

Rumlarla ortak bir devlet asla kurulamaz!... Gerçekçi olmamız gerekmektedir. Hayal kurmayalım , hiçbir zaman boş umutların  peşinde koşmayalım. Rum-Türk ortak devleti ile  neler kaybedeceğimizi hiç düşündük mü? Rumlar için Federasyon ara hedeftir. AB normlarının  da uygulanmasıyla oluşacak Birleşik Kıbrıs,  Kıbrısta  Türk halkının sonunu getirecek ve Enosis gerçekleşecektir…

Tarihe dönüp bakacak olursak bu iki halkın hiçbir dönemde bir arada yaşamayı beceremediklerini görüyoruz. Kıbrıs Türk ve Rum halklarının Birleşik Kıbrısta barış ve huzur içerisinde yaşamaları mümkün değildir. Geçmişte yaşadıklarımız , gelecekte yaşayacaklarımızın bir habercisidir, bu böyle bilinmesinde fayda vardır…..

24 Aralık 1963de Lefkoşada Kumsal mevkiinde ve Türkelide; 14 Ağustos 1974de Atlılar, Muratağa-Sandallar ve 15 Ağustos 1974de Taşkentte yaşanan katliamları ve soydaşlarımızın toplu mezarlara konulmalarını unutamayız….

Tarih sayfalarına  baktığımız zaman  Girit ve Kıbrıs üzerinde oynanan  oyunların ayni olduğunu görüyoruz. Oyunun adı tabii ki Enosistir ve başrollerde  de Yunanistan  , Rusya,  İngiltere ve Fransa vardır... Değişen tek şey vardır; o da   yer ve zamandır!.. Tarihi gerçekleri bilmekte yarar vardır…Girite yönelik Yunanistan politikaları da tıpkı Kıbrısta olduğu gibiydi!...

Olası bir siyasi çözümde Kıbrıs Türk halkının  güvenliği ve geleceği, egemenliği , self-determinasyon hakkı  esastır…Kıbrısta  32 yıllık KKTC gerçeği vardır, bir anlaşma adına  KKTCden vazgeçilemez….KKTC yaşatılmalıdır... Rumlarla ortak bir devlet  kurulamaz, kurulsa da uzun ömürlü olamaz!...

Federasyon gibi  bir siyasi çözüme evet diyebilmek için  her şeyden  önce en azından  52 yıldan beri verdiğimiz milli mücadelemizi  unutmamız  gerekmektedir…

Federasyon gibi bir siyasi çözümle , temelinde şehitlerimizin canı ve kanı olan KKTC ortadan  kalkacaktır. Bunu göğüsleyebilir  miyiz?

Federasyon gibi bir siyasi çözümle  göndere çekilen bayraklarımızın indirilmesini kabul edebilecek miyiz?

 

Federasyon gibi bir siyasi çözüme neden ‘evet dediğimizi şehitlerimize  izah edecek bir babayiğit var mı?....

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.