banner913
banner932
banner1012

RUM LİDERLİĞİNİN AKLINDA OLAN SİYASİ ÇÖZÜM


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 09 Aralık 2015, 17:59

KKTCnin 32nci kuruluş yıldönümü kutlamalarında  , KKTC Cumhurbaşkanı sayın Akıncının yapmış olduğu konuşmayı yorumlarken Fileleftheros gazetesi  şu ifadelere yer verdi. Mustafa Akıncı,  “KKTCnin  Kıbrıstaki  bir federasyonun  iki eşit tarafından  biri olacağını ilan etti, sahte devletin güçlendirilmesinin  ayrılığın kökleşmesi anlamına gelmediğini, Kıbrıs Rum tarafının bunu anlaması  ve işgal  bölgelerindeki  her olumlu gelişmeye  olumsuz bakmaması  gerektiğini; Türkiye ile birlikte  Kıbrıslı Türklerin de  iki oluşturucu devletin siyasi eşitliğine  dayalı , iki bölgeli iki toplumlu  federasyonda kararlı olduğunu söyledi.”

Fileleftheros gazetesinin haberine göre; Rum Hükümet sözcüsü  Nikos  Hristodulidis gün nedeniyle  Rum Yönetimi adına  yapmış olduğu açıklamada: “ Hedef, işgale son verme  , vatanımızı  tek egemenliği ,tek vatandaşlığı ve tek  uluslararası temsiliyeti ve BMin  ilgili kararlarında  belirtildiği gibi  siyasi eşitliği olan  iki bölgeli, iki toplumlu Federasyon  zemininde  yeniden  birleştirme olmaya devam ediyor” ifadesini kullandı.  

Rum  liderliğinin anlayışına bakınız!... Hem federasyon diyor, hem tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek temsiliyet  diyor. Bu tarif üniter devlet değil de nedir?...

KKTCnin  “Hukuki açıdan  geçersiz olduğunu” iddia eden  Rum sözcü, Taksimin her türünü  açıkça ve kararlılıkla dışlıyoruz. Ülkemize barış ve refah ancak  işgalden kurtulmak  , Kıbrısı  ve halkını  yeniden birleştirmekle  gelir” dedi.

EDEK ise  yapmış olduğu açıklamada: “Kukla devlet”  diye nitelediği  KKTCyi  Türkiyenin bir Federasyon çözümüyle devletçiğe  dönüştürmeye  ve bu şekilde  “Kıbrısın  tamamını  kontrolü altına  almaya çalıştığını” iddia etti ve “bizim tarafın  siyasi miyopluğu  ve kendi kendini iki bölgeli çözüme  hapsetmedeki ısrarı sahte devletin , federasyon temelinde   fiilen  oluşturucu  Kıbrıs Türk devletine  yükselmesine  katkı yaptı” dedi.

Yakın geçmişte  Eide ile  yaptıkları görüşmede: “…Bizim için  çözümün  Kıbrıs Cumhuriyetinin (federasyona) dönüşecek olmasının açıkça  belirtilmesinin  önemini sayın Eideye anlattık…” diyen AKEL Genel Sekreteri  Kiprianu: Temel Özgürlüklerin  güvence altına  alınmasını istediklerini,, mevcut garanti sisteminin kabul edilemeyeceğini söylediklerini ifade etti. 

 Görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada Eide:  “yürütülmekte olan müzakerelerin  ABnin  üzerine bina edildiği ilkelerle çelişen  bir anlaşmaya gidilmesinin söz konusu olmadığını” söyledi.

Yakın geçmişte; Anastasiadisin , , “Kıbrıs Cumhuriyetini  federal devlete , siyasi  eşitliği, tek egemenliği,  tek uluslararası temsiliyeti  ve tek vatandaşlığı olan , iki bölgeli , iki toplumlu federasyona dönüştürecek bir çözüm; BM , AB  ve diğer bütün uluslararası örgütlere üyeliği  devam edecek ,  egemenliği , toprak bütünlüğü  ve anayasal düzeni üçüncü ülkelerden garanti sistemiyle veya Adada yabancı asker  varlığıyla  kısıtlanmayacak bir devlet .  Bu çabamıza  BM’nin  aktif  desteğini  bekliyoruz” şeklinde açıklamaları olmuştur.

 

Rum liderliği her vesileyle Federal devlete Kıbrıs Türk tarafının kurucu  eyalet olarak katılacağını ifade edip duruyor…

Bu ifadeler, resmen Kıbrıs Türk halkının KKTCni feshedip ‘sözde Kıbrıs Cumhuriyetine yama olması değil de nedir? Rumun anladığı Federal bir devlette , Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü ,eşitliği  ve güvenliği korunamaz!... Hani egemenlimiz nerede?

  Kıbrıs Türk halkı hala daha görüşmelerin ne aşamada olduğunu bilmiyor. Belirsizlik devam ediyor. Buna rağmen  Mart 2016da  referandumdan bahsediliyor. Halkımız bu kez neye evet, neye hayır diyeceğini aylar önceden bilecek deniliyordu ama ortada bir şey yok. Ancak , olası bir referandumda ‘evet  oyu için köy gezilerine  başladılar  bile!...  

 

Kıbrıs Türk halkını geleceğe taşımanın tek yolu; Kıbrıs Türk halkı olarak, eşitliğimize, egemenliğimize, self-determinasyon hakkımıza, devletimiz KKTCne sahip çıkmak ve onu yaşatmaktır...

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.