banner913
banner932
banner1012

Rum liderliği Federasyon'a hayır derken


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 21 Mart 2015, 10:08

19-20 Şubat2015  tarihlerinde 2 gün süren  Rum Ulusal Konseyi Toplantısında parti başkanlarının  çoğunluğu  “Federasyona karşı  olduklarını belirttiler, ancak ortak bir noktada buluşamadılar.

Rum liderliği , sözde Kıbrıs Cumhuriyetinin devamını  istemektedirler. Rum tarafı özellikle iki bölgeliliği kabul etmiyor. Hem kabul etseler ne yazar!... Olası Federasyon gibi bir çözümün ardından uygulanmaya başlayacak olan AB normlarıyla gelecek serbest dolaşım, serbest yerleşim ve de serbest  mal-mülk satın alınmasıyla  iki bölgelilik diye bir şey kalmayacak veKıbrıs Türk halkı Girit misali yok olup gidecektir.

Aslında Rum tarafı  Federasyon fikrine tamamen karşı olup    Kıbrıs Türk halkının     azınlık haklarına razı olacağı  , Enosise açık  üniter bir devlet istemektedir.

Netice itibarıyla Rum Ulusal Konseyi Federal bir yapıya kesinlikle destek vermemektedir. İşin gerçeğine bakılırsa Kıbrıs  Rum halkı da Kıbrıs Türk halkı da federasyon istemiyor ….

Rum Yunan ikilisi Türkiyenin  etkin ve fiili  garantörlüğünün devamını  kabul etmemektedir. Ruma göre Kıbrıs sorunu azınlık olan Kıbrıs Türkünün  isyanı ve 1974de başlayan bir Türk  işgal sorunudur. Ruma göre Kıbrıs  sorunu, “Türk  işgalinden ve  Türk istilasından kurtulma” sorunudur. Rumlar bunları dile getirirken 1963-1974 yılları arasında Kıbrıs Türk halkına yaptıkları silahlı saldırıları ve de katliamları hiç yaşanmamış kabul ediyorlar.

Toplumlararası görüşmelere 1968den beri devam ediliyor.  Rum göçmenler evlerine dönmelidir siyasetiyle karşımıza çıkanlarla daha neyi  görüşebiliriz  ki!...

Rum liderliğine göre Rum-Yunan ikilisinin mücadelesi Ada yeniden birleşinceye kadar devam edecektir. Rüyada olmak da güzel!...

Megali İdea hayali içinde yaşayan  Rum-Yunan ikilisi Enosisten vazgeçmiş değildirler. Hala daha  okullarda  ve kiliselerde çocuklarına  Türk düşmanlığı aşılamaktadırlar.

Daha yakın geçmişte EOKAcılar için düzenlenen bir anma töreninde yapmış olduğu konuşmada  Rum Savunma Bakanı  Hristoforos Fokaidis, “… Rumların bugün hiç olmadığı kadar EOKAcı Grigori Afksendiu  gibi kahramanlara ihtiyaç olduğunu…”  söyledi.

Rum halkına Türk tarafına karşı  mücadele çağrısında da bulunan   Fokaidis: “… Türkiyenin  Kıbrısta 40 yıllık varlığı  sonucunda moraller  bozulabilir… Tarihi sorumluluk  ruhuyla , ideolojik veya partisel farklılıklara  bakılmadan mücadele edilmesi gerekir…” dedi.

1974 Barış Harekatıyla yaklaşık 150 yıldan beridir sürdürülen Enosis kampanyasının amacına ulaşması ebediyen önlemiştir.

2 Ağustos  1975de Viyanada  yapılan nüfus Mübadele Anlaşmasıyla  Barış Gücü aracılığı  ile Adada  yaşayan Türkler Kuzeyde ve Rumlar da Güneyde toplanarak iki bölgelilik oluşmuştur. Bu Anlaşmaları Rumlar adına Kıbrıs Temsilciler Meclisi Başkanı Glafkos Klerides ve  13 Şubat 1975de Kuzeyde kurulan  Kıbrıs Türk Federe Devleti adına  Başkan Rauf R. Denktaş imzalamıştı.

Kıbrıs Türk halkı  Federasyon  görüşmelerinde bir sonuca gidilememesi üzerine  Rumların Kıbrıs Türk halkını temsil etmediğini, Kıbrısta dini ve dili , ırkı ve  kültürü  tamamen farklı  iki halk olduğunu  ve de  Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını korumak için  , Kıbrıs Türk halkının  sesini dünyaya duyurmak için  self-determinasyon hakkını kullanarak  15 Kasım 1983de KKTC ilan etmiştir.

 Gelinen aşamada, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile Kıbrısta ta oluşan gerçekler vardır. Kıbrısta  bağımsız ve egemen iki devlet vardır.  Kıbrısta  Türk varlığı devam ettiği sürece anavatanımız Türkiye de bu adada  askeri varlığını sürdürmeye devam edecektir. 

KKTCni yaşatmak ve  tanınmasını sağlamak boynumuzun borcudur.

Anlaşma ve uzlaşma için, Kıbrısta kalıcı bir barış ve huzur için Rumlar önce Kıbrıstaki gerçekleri görmek durumundadırlar. Bugün Kıbrısta bağımsız ve  iki egemen devlet vardır. Anlaşmanın temeli bu noktadadır….

 

Akıl ve mantık ; İki  bağımsız ve egemen devletin karşılıklı olarak birbirini tanımasıyla yapılacak bir anlaşma  Kıbrıs Türk ve Rum halkları için olduğu kadar anavatanımız Türkiye ve Yunanistan için de en uygun  olan çözüm şeklidir  diyor…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.