banner913
banner932
banner1012

Protokol keşmekeşi


Nezihi Beyaz

Nezihi Beyaz

Okunma 08 Eylül 2019, 23:51

Güzelyurt Üner Berkalp Stadının stresi büyük karşılaşmalar için uygun olmadığını Süper Kupa maçı sonrası yazdığım köşede aktarmıştım.

Soyunma odalarının taraftarlara yakın bir yerden girişi; Kötü niyetli, her karşılaşmada arıza çıkarmaya meyilli, nedenli-nedensiz küfür eden taraftarlara fırsat verdiği çok açık. Üstelik karşılaşmaya çıkan takımların şampiyonluk iddiası taşıyan ezeli rakipler olması, işin tuzunu-biberini daha da artırıyor.

Güzelyurt Üner Berkalp Stadı, salt bu nedenle önemli karşılaşmalar açısından uygunluk taşımıyor değil elbette. Protokol ve basın tribünü denilen yerin de uygun olmaması bizim açımızdan bu nedenlerin önemli kilometre taşlarından biri, hatta en önemlisi.

Protokol tribünü denilen bu yerin geriye doğru basamakları oldukça alçak. İlk sıra hariç karşılaşmayı sağlıklı bir biçimde görebilme olanağı yok. Protokol denilen sıralara oturanlar açısından pek de önemli olmayabilir ama biz spor yazarları açısından hayati öneme sahip bir durum. Sağlıklı gözlemleme olanağı bulamadığımız bir karşılaşmanın ayrıntılarını yazabilmek, yorumunu yapabilmek, sanırım deveye hendek atlatmaktan daha zor.

Protokol denilen yere oturabilmek başka ülkelerde oldukça zor iken, bizde siyasi kişiliği olan hemen herkesin buralara oturabilme şansı yüksek. Sadece onlar olsa yine de “Haspa çıkarsınlar, varsın otursunlar” diyeceğim ama onlarla sınırlı kalmıyor ki buraya oturma heveslileri; Futbolun yöneticilerinden, hakemlere, yurt dışından gelen konuklara, eşe-dosta ve teknik adamlara kadar herkes bu tribünde. Hatta bırakın onları, Futbol Federasyonunun protokol oturma düzenini uygulamak için orada bulunan kişiler ve saha görevlileri de bu tribünde oturuyorlar. Otursunlar diyeceğim ama karşılaşma esnasında sık sık yerlerinden ayağa kalkarak zaten dar olan görüş alanımızı kapatıyorlar. Yetmiyor, maçın ilk başlama vuruşundan sonra gelen bazı kulüp başkanları tokalaşmak amacıyla ilk sıradakileri tek tek ziyaret ediyor. Bu arada biz de onların kapattığı alanın sağından solundan karşılaşmayı izlemeye çalışıyoruz.

Böyle keşmekeş sanırım sadece bizim ülkemizde yaşanıyordur.

Sorunu çözmek fiziki açıdan elbette zor değil; Basamaklar arasını yükseltmek, arka sırada oturan spor yazarlarının görüş alanını çoğaltabilir.

Sorun kafalardaki mantaliteyi değiştirmek…

Yani, orada oturmaması gereken insanları ayıklamak ve karşılaşma başladığında bir yetkilinin, protokol ve basın tribünü içerisine girmemesi gerekenleri sokmamayı başarması…

Bunu yapmak gerçekten çok mu zor?   

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.