banner913
banner932
banner1012

Popülist istihdam sorunu


Orhan Aydeniz

Orhan Aydeniz

Okunma 13 Haziran 2015, 21:51

 Kıbrıs Türk Hava Yolları,PEYAK, Tarımsal Donatım Kurumu, Lefkoşa Türk belediyesinin, ihtiyacın üzerinde yapılan istihdam sonucu iflas etmesi,bu popülist uygulamanın bedelinin ne kadar ağır olduğunu kanıtlamıştır.

 

Hal böyle iken geçmişteki hatalardan ders alınmadığı ve popülist, oy avcılığına dönük istihdamların  ısrarla sürdürüldüğü görülmektedir.

Basında çıkan haberlere göre,Kıbrıs Türk kooperatif Merkez Bankası,Mağusa Belediyesi, K.T.Elektrik Kurumu gibi kuruluşlara usulsüz istihdamlar yapılması, geçmişteki yanlışların, büyük bir pervasızlıkla sürdürüldüğünü gösterir.

Aslında işsizlerin istihdam edilmesi ve geçim kaynağına kavuşturulması sevindirici bir uygulamadır.

Ancak istihdamların hakça, eşitlik ilkesi çiğnenmeden, tüm işsizlere eşit oranda alınma olanağı verilerek yapılmalıdır.

Ayrıca tüm işsizlerin devlete ve kamu kuruluşlarına işe alınması ile işsizliğin ortadan kaldırılması, ne mümkündür, ne de doğru bir uygulamadır.

Devlet ve kamu kuruluşlarına istihdam edilmesi, Lefkoşa belediyesi gibi iflas etmelerine ve maaşları ödeyememelerine yol açar.

Kuruluşlara ihtiyaç olduğu takdirde istihdam yapılmalı ve iş açılmasını bekleyen herkese eşit şekilde müracaat etme ve işe alınma hakkı tanınmalı.

Aslında kooperatiflerde istihdamlar,yönetim kurullarının  Kooperatif Şirketler Mukayyidinin onayının alınması ile gerçekleştirilebilir.

Mukayyit de kooperatife yeni personel alınmasının gerekli olup olmadığına bakarak onay verir.Fakat siyasi tercihle atandığı için Mukayyidin,siyasilerin telkin ve isteği ile yapılmak istenen istihdamları onaylamaması düşünülemez.

Belediyeler ile Elektrik Kurumu gibi kuruluşlara ise gereksiz atama yapılması,halka hizmet gerekçesi ile alınan vergilerin amaç dışı harcanması ve buna bağlı, hizmetlerin aksamasına veya pahalıya verilmesine sebep olur.

Devlette ve kamu kuruluşlarında ihtiyacın çok üzerinde çalışan bulunmasına karşın,yine de seçilmişlerin yeni istihdamlar yapması, vicdan sahibi ve ülkesinin yararını ön planda tutan herkesi rahatsız etmektedir.

Halkının yararlarını umursayan bir milletvekilimizin , geçen gün mecliste bu usulsüz işe almalara tepki göstermesi, sorunun ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını gösterir.

Buna rağmen, basının ve Sivil Toplum Kuruluşlarının, usulsüz işe almalara gereken düzeyde tepki gösterdiği söylenemez.

Oysa aşırı ve gereksiz istihdamlar, tüm çalışanların ödenememesine, yani sendikalar ile sivil toplum kuruluşlarının üyelerinin zarar görmesine sebep olacaktır.

Bu nedenle usulsüz istihdamlara, tüm sendikalar ile sivil toplum örgütleri caydırıcı tepki ortaya koymalı.

Aslında hükümetlerin, kamu yararını korumak yükümlülüğü nedeniyle,usulsüz istihdamlara müdahale etmesi,yetkilerini kötüye kullanan yöneticileri uyarması, hatta haklarında yasal işlem yapması gerekir.

Fakat devleti ve kamu kuruluşlarının iflasına sebep olan popülist atamalar; siyasi iktidar ve/ veya onların istek ve telkini ile yapılıyor.

 

Bu durumda ülkemizin ve halkımızın çıkarlarına daha fazla zarar verilmesi için, son çare olarak bu konuya cumhurbaşkanının el atmasının yararlı olacağı görüşündeyim. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.