banner913
banner932
banner1012

Patateslerin geri gelmesinden gerekli dersler alınmalıdır


Orhan Aydeniz

Orhan Aydeniz

Okunma 02 Nisan 2016, 11:33

Bütün dünyada zararlılardan korunmak amacı ile, ithal edilen bitki ve tarımsal ürünlerde hastalık ve/veya zararlı böcek bulunup bulunmasına büyük önem verilir.

            Çünkü ülkeye ithal edilen bitkilerle yeni böcek ve hastalıklar gelmesi, yetiştiricilikte ek sorunlarla karşılanmasına, daha fazla pestisit kullanılması sonucu doğamızın  zehirlenmesine ve insan sağlığının olumsuz etkilenmesine sebep olur.

İngiliz ve Kıbrıs cumhuriyeti döneminde, tarımsal karantinaya çok büyük önem verilirdi. Topraklı bitki ithaline genellikle izin verilmiyordu. İthali gerekli ve zorunlu olan topraklı bitkiler de belirli bir süre Akdeniz köyünde bulunan tarımsal karantina istasyonunda gözlem altında tutulup incelenir ve sağlıklı olduğu saptandıktan sonra girişine izin verilirdi.

Ayrıca ithal edilen bitkiler tarım yetkilileri tarafından Karbon sülfür ve/veya Metil bromit  gibi kimyasallarla fumige edildikten sonra ülkemize girişine izin verilirdi.

Taze meyve ve sebze, üzüm ithalatına, hatta domates gibi bazı sebze  tohumlarının ithalatına kesinlikle izin verilmiyordu.

Son zamanlarda adanın her iki kesimine de köklü ve boylu hurma ağacı ithaline izin verilmesi ve ülkemize palmiye kırmızı böceğinin bulaşmasına sebep olunması, tarımsal karantinaya gereken düzeyde  duyarlılığın verilmediğinin kanıtıdır.

Kıbrıs ada olduğu ve etrafı denizle çevrili olduğu için, tarımsal böcek ve hastalıklar bakımından diğer kıta ülkelerine göre avantajlı durumdadır.

Genel olarak kıta ülkelerde bulunan bir çok zararlı böcek ve hastalıklar, Kıbrısta  yoktur.

 Bu nedenle tarımsal karantinaya önem verilmeli ve bizde bulunmayan böcekler ile hastalıkların gelmemesi sağlanmalıdır.

İhraç edilen patateslerin bir kısmında güve (Phthorimaea opercullella) bulunması nedeniyle geri dönmesi, ürünün limana ve limandan deniz yolu ile nakli için yapılan harcamaların boşuna gitmesine sebep olmuştur

Çünkü  Ülkemizden ihraç edilecek tarımsal ürünler çıkış limanında ürün Müfettişleri tarafından tetkik edilir ve ihracatçı kuruluşa ürünlerin temiz olduğuna dair belge verilir.

Mersin limanındaki tarım müfettişleri patateslerde güve bulunduğunu saptadığına göre, paketleme esnasında ve KKTC çıkış limanında ürün müfettişlerinin de patateslerde güve bulunduğunu saptaması gerekirdi.

Devletimizin ilgili kuruluşu tarafından verilen bitki sağlık belgesine rağmen ürünlerde böcek saptanması bu bakımdan hoş değildir.

Kötü isim yapmamız durumunda ülkemize karşı güven bunalımı oluşacak ve tarımsal ürünlerimizi ihraç etmemiz zorlaşacaktır.

Tarımsal ürünlere musallat olan böcek ve hastalıklar, insan sağlığı bakımından zararlı değildir. Bu nedenle ihraç edilen ve geri dönen patateslerin iç piyasada değerlendirilmesi sakıncalı değildir. Soyulurken patates yumrularında böcek tahribatı varsa kesilip temizlenir.

İhraç edilen patateslerde güve bulunması, tarlada, paketleme tesisinde ve ihracat limanımızda gerekli denetimlerin tam yapılmadığını akla getirir.

Benzer sorunlarla karşılaşmamak için; önce üreticiler bilinçlendirilmeli ve zarara uğramamaları için böcek ve zararlılarla etkin mücadele etmeleri sağlanmalı.

 

Bunun yanında paketleme- ambalaj  esnasında ve çıkış limanlarında ilgililer, daha duyarlı ve dikkatli denetim yapmalı. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.