banner913
banner932
banner1012

Sonay Adem, Bu paranın kaynağının ortaya çıkarılması, 'Meclis'teki tüm partilerin boynunun borcudur'

banner1020

Tüm adaylar mal varlıklarını açıkladı ama Eroğlu’ndan bu konuda ses çıkmadı. CTP eski milletvekili Sonay Adem, Eroğlu’nun banka hesabında bulunan üç milyon TL ile ilgili kaynağını hâlâ...

banner974
Sonay Adem, Bu paranın kaynağının ortaya çıkarılması, 'Meclis'teki tüm partilerin boynunun borcudur'

banner971

Tüm adaylar mal varlıklarını açıkladı ama Eroğlu’ndan bu konuda ses çıkmadı. CTP eski milletvekili Sonay Adem, Eroğlu’nun banka hesabında bulunan üç milyon TL ile ilgili kaynağını hâlâ açıklamadığına dikkat çekti ve “Bu paranın kaynağının ortaya çıkarılması, “Meclis’teki tüm partilerin boynunun borcudur” dedi

 

 

 

Züleyha KARAMAN

Cumhurbaşkanlığı seçimine sayılı günler kaldı. Tüm adaylar mal varlıklarını açıkladı ama

Cumhurbaşkanı Eroğlu’ndan bu konuda ses çıkmadı.

Eroğlu’nun hala mal varlığını açıklamaması, geçmişte CTP eski milletvekili Sonay Adem tarafından kamuoyunun bilgisine getirilen LTB’nin kayıp 3 Milyon TL’sini yeniden gündeme taşıdı.

Eski bakanlardan ve CTP eski milletvekili Sonay Adem, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, geçmişte Meclis kürsüsünden belgeleri ile gündeme getirdiği yaklaşık 3 milyon TL’nin kaynağını hala izah edemediğini belirterek, Eroğlu’nun tekrar o makama adaylığa layık olmadığını söyledi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı ve Cumhuriyetçi Türk Parti (CTP) eski milletvekili Sonay Adem, Eroğlu’nun, geçmişte meclis kürsüsünde belgeleri ile gündeme getirdiği, yaklaşık 3 milyon TL’nin kaynağını hala açıklamadığına işaret ederek, “Bu Kıbrıs Türk siyasetinin yüz karasıdır, Eroğlu’nun aday olmaması gerekiyordu. O makama layık değil” dedi.

Sonay Adem, HALKIN SESİ’ne yaptığı açıklamada, hiçbir vatandaşın,  yaklaşık 3 milyon TL’yi yastık altında saklayamayacağını belirterek, “Bu paranın kaynağını ne yazık ki Sayın Eroğlu hala açıklayamamıştır. Halkın buna gerekli yanıtı vermesi gerekir” ifadesini kullandı.

Hasan Bozer’in Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı döneminde, belgeleriyle Meclis kürsüsünde gündeme getirdiği paranın kaynağının açıklanmadığını kaydeden Sonay Adem, şöyle konuştu:

“Sayın Eroğlu’nun benim düşünceme göre aday olmaması gerekiyordu. Çünkü, o dönem belgeleriyle orta yere koyduk ve bunu Meclis kürsüsünden de dile getirdik ve dedik ki bu paranın kaynağı belli değil. Çünkü, hiçbir yurttaş, evinde, 3 milyon TL’ye yakın parayı tutmaz. O dönem, dolar ve Sterlin karışık bir paraydı, yaklaşık 3 milyon TL karşılığı bir paraydı. Hiçbir vatandaş böyle bir parayı yastık altında tutmaz.”

“ZIRHLI ARAÇLA EVDEN BANKAYA TAŞINDI”

Söz konusu paranın, bir bankadan çağrılan zırhlı araç ile bankaya taşındığını anımsatan Adem, şöyle devam etti:

 “Benin anlattığım süreç kesin yaşanmıştır, zaten belgesini mecliste dağıtmıştım. Bunun kaynağını ne yazık ki o günden bu güne kadar Sayın Eroğlu açıklayamamıştır. Buna 15 gün sonra bir yanıt vermiştir; ‘geçmişten günümüze yaptığı çalışmalardan doğan birikim ve emekli ikramiyem’ demiştir. Emekli ikramiyesi olarak devletten almış olduğu 600 bin TL’nin bir başka bankaya yatırıldığını yine Meclis kürsüsünden açıklamıştık. Emeklilik ikramiyesi, aynı dönem içerisinde başka bir bankaya yatırılmıştı. Dolayısıyla, emeklilik parasıyla, bizim belgesini yayınladığımız paranın ilişkilendirilmesi mümkün değildi.  Tamamen yanıltmaya dayalı bir açıklamaydı. Nitekim biz bunun üzerine gitmeye devam ettik. Bir süre sonra Meclis Başkanı’nı göreve davet ettim. Meclis Başkanı, ben kürsüdeyken, arkamdan bana dedi ki; ‘Sonay Bey sözünüzü kesiyorum ama bir bilgi var, buradan açıklayayım hem siz duyum hem yurttaşlar hem milletvekilleri duysun. Beni Sayın Cumhurbaşkanı aramış ve demiştir ki, (yurt dışında mal sattım ve bu para onun karşılığıdır. Bir süre sonra ben size bunun kayıtlarını göndereceğim). O da yalan çıktı, Sayın Hasan Bozer’i aramışlardı ama öyle bir bilgilendirme yapılmıştır, çünkü orda da yalan söylenmiştir. Dolayısıyla, Sayın Eroğlu, bir türlü bu paranın kaynağını herhangi bir şekilde açıklayabilecek noktaya gelememiştir.”

“LTB’NİN 3 MİLYON TL’Sİ KAYIP”

Sonay Adem, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) batma noktasına geldiğinde, Belediye Meclisi’nin kararı olmadan 10 milyon TL Bakanlar Kurulu kararıyla borçlandırıldığının ve bu paranın da 3 milyon TL’nin kayıp olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

Hala daha hiç kimsenin “3 milyon TL şuaraya harcandı” diyebilecek durumda olmadığını belirten Adem, Eroğlu’nun bankaya yatan ve kaynağı açıklanmayan parasının yaklaşık 3 milyon TL olduğuna işaret etti.

“HALK, EROĞLU’NU BU MEVKİYE BUNDAN SONRA LAYIK GÖRMEMELİ”

Eroğlu’nun paranın kaynağını izah edemediği için yeniden Cumhurbaşkanlığı makamına aday olmaya layık olmadığını savunarak, bu konuda soruları olduğunu ifade eden Adem, şöyle konuştu:

“Bununla ilgili Savcılığının ne tür bir durum yarattığı da belli değil. Bence bu yaşanan süreç Kıbrıs Türk siyasetinin yüz karasıdır. Eğer siz, belgeleriyle kanıtlanmış ve kaynağı belirtilememiş bir parayı ortaya çıkarırsanız ve bunu siyaset ve devlet kurumları çözemez, bu memlekette temiz siyasetten bahsetmek mümkün olur mu. Dolayısıyla her halükarda, bir kere cesaret edip Sayın Eroğlu yeniden aday olduğuna göre bu halkın kendisini bu mevkiye bundan sonra layık görmemesi gerekiyor. Çünkü, önce bu paranın kaynağını izah edebilecek bir pozisyonda olması gerekiyor, olamadığına göre, böyle bir mevkiye yeniden aday olmaya layık değildir.”

“ŞAİBELİ BİR PARA”

Bu paranın kaynağının ortaya çıkarılmasının, “Meclis’teki tüm partilerin boynunun borcu olduğunu” söyleyen Sonay Adem, “Söz konusu paranın kaynağıyla ilgili sizin öngörünüz nedir?” sorusuna karşılık şöyle devam etti:

“Bu para, eğer ispat edilememiş bir şey ise kara para pozisyonuna girer. Herhangi bir şekilde kaynağı belli olmayan bir para olduğuna göre şaibeli bir paradır ve alın teriyle kazanılmamış bir paradır.”

“EROĞLU TUZAĞA DÜŞTÜ…”

Seçim sürecinde, diğer adayların mal varlığını açıkladığını, Eroğlu’nun ise mal varlığını açıklamadığına işaret eden Sonay Adem, şöyle devam etti:

“Bence, Sayın Eroğlu şimdi tuzağa düştü! Onun için açıklayamıyor. Yani, senelerin siyasetçisi eğer halktan korkuyorsa bunun üstünde konuşulmaya bile değmez, her halükarda bunun ahlak karşı şeffaf olamaması nedeniyle, halkın da gerekli yanıtı vermesi gerekir. Çünkü bu aile, geçmişte de çeşitle şekillerde milletvekillerinin, yurttaşların ortaya attığı gibi, haksız şekilde olağanüstü mal edinmiştir. Eşdeğer mal kaynaklarını, başbakanlık yetkisi kendisinde olduğu için  pervasızca kullanmıştır. Ve ailesine olağanüstü şekilde mal geçirtmiştir. Dolayısıyla açıklayabilecek pozisyonda değildir.”

KOMİTE ÖNERİSİ

Sonay Adem, Meclis’te, siyasetçilerin, siyasete girerken ve siyasetten çıkarken mal varlığını araştırarak bir komite kurulmasını önerdi.

 

Adem, “Benim önerim, bu Meclis veya bundan sonraki Meclis’te, bir Meclis komisyonunun oluşturulası gerekiyor. Bütün gelmiş geçmiş siyasetçilerin sorgulanması gerekiyor. Siyasete ne mal varlığı ile girdi, ne mal varlığı ile çıktı? Çünkü bu memlekette başka türlü siyasete olan güvenin yeniden tesis edilmesi mümkün değildir” dedi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.