banner913
banner932
banner1012

Plajda 20 Temmuz ruhu canlanacak

banner1020

  20 Temmuz Barış Herakatı’nın gerçekleştiği Yavuz Çıkarma Plajı yeniden düzenleniyor. Hazırlanan projeyle plajda 1974’ü canlandıran temalar olacak. Harekata katılan eski bir gemi de plaja yerleştirilecek...

banner974
Plajda 20 Temmuz ruhu canlanacak

banner971

 

20 Temmuz Barış Herakatı’nın gerçekleştiği Yavuz Çıkarma Plajı yeniden düzenleniyor. Hazırlanan projeyle plajda 1974’ü canlandıran temalar olacak. Harekata katılan eski bir gemi de plaja yerleştirilecek

 

Anıtın olduğu bölgede yolun altından sahile köprü ve yürüyüş yolu yapılacak.

Yol boyunca 20 Temmuz Barış Harekatı’nı canlandıran, o ruhu yansıtan figürler yerleştirilecek

 

 

Züleyha KARAMAN

Alsancak Belediye Başkanı Fırat, Yavuz Çıkarma Plajı’nın, milli ruha uygun bir şekilde yeniden düzenleneceğini, plaja, Barış Harekatı’na katılan bir geminin de yerleştirileceğini belirterek, “Plajda 20 Temmuz ruhu canlanacak” dedi.

HALKIN SESİ’ne açıklama yapan Fırat Ataser, çıkarma anıtının altında kalan plajın bu yaz ücretsiz olarak halka açılacağını duyurdu.

İlk etabı için Mayıs ayında ihaleye çıkılacak iki etaptan oluşacak projenin, 2016 sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Girne Alsancak’ta Çıkarma Plajı olarak bilinen bölgede, yolun altı ve üstü olmak üzere 2 projeleri olduğunu ve projenin 156 dönümlük alanı kapsadığını ifade eden Ataser, bölgenin Yavuz Çıkarma Plajı Milli Parkı olduğunu, uygulayacakları projelerle milli parkın gerçek milli park haline geleceğini söyledi.

Arazinin Orman Dairesi’ne ait olduğunu, gözetim ve kullanımın ise askerde olduğunu, proje sunarak araziyi askerden talep ettiklerini ve olumlu karşılık bulduklarını anlatan Ataser,  proje üzerinde Girne Amerikan Üniversitesi ile çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

“ADA’DA BİR İLK OLACAK”

Mayıs ayında ihaleye çıkacak projede, yürüyüş ve bisiklet yolları, hayvanat bahçesi, suni gölet, çocuklar için oyun parkları ve kafeteryanın bulunduğu ve çok amaçlı bir proje olduğunu belirtti.

Projenin Ada’da tek olduğunu ifade eden Ataser, “Mayıs’ta ilk etabın ihalesine çıkacağız. 2016’nın sonunda da milli parkımızı bitirmek istiyoruz. Orası zaten milli park ama işlevsiz bir milli park. Bizim yapacağımız, milli parkı işler hale getirmektir” dedi.

Alsancak’ın coğrafi açıdan Ada’nın en güzel bölgesi ve en güzel plajlarına sahip olduğunu kaydeden Ataser, bölgedeki 11 plajdan halkın bugüne kadar ücretsiz faydalanamadığını anlattı.

Seçim döneminde, seçimi kazanması halinde plajlara talip olacağını söylediğini ve hepsine talip olduğunu anlatan Fırat Ataser, şuanda üç plaja halkın rahatlıkla girdiğini kaydetti. Yavuz Çıkarma Plajı’nda anıtın alt kısmındaki plajı da belediye olarak aldıklarını orasının halk plajı olacağını, girişin ücretsiz olacağını ve sadece verilen hizmetin ücretinin alınacağını dile getiren Ataser, Mare Monte plajını da halkın kullanımına açacaklarını söyledi.

“YOLUN ALTINDA CANLANDIRMA YAPILACAK”

Yavuz Çıkarma Plajı’yla ilgili proje kapsamında Çıkarma Anıtı’nın da tadilatının yapılacağını ve bununla ilgili kısa zamanda ihaleye çıkılacağını, anıtın bakım ve onarım işini belediyeye almak istediklerini anlatan Ataser, anıtın olduğu bölgede yolun altından sahile köprü yapılacağını kaydetti.

Ataser, anıtın altında, sahile kadar inen yürüyüş yolu yapılacağını ve yol boyunca 20 Temmuz Barış Harekatı’nı canlandıran, o ruhu yansıtan figürler yerleştirileceğini açıkladı.

Plajda 20 Temmuz ruhunun canlandırılacağını anlatan Ataser, şöyle konuştu:

 “O yolda yürürken 1974’ü canlandıran temalar olacak. Anıtkabir’de olduğu gibi, yol boyu müze gibi olacak. Orayı ruhuna uygun bir hale getireceğiz, 20 Temmuz ruhu canlanacak. 1974 Barış Harekatı’nın olduğu yer gerçekten çok kötü durumdadır. Biz orayı canlandıracağız. 1974 öncesi durumu orada canlandıracağız. Yol boyunca tank ve asker yerleştirilecek. Bir de, 1974 Barış Harekatı’na katılan eski bir gemi anıtın altında, karaya veya sahile yerleştirilecek. Denizden gelirken gemi görülecek. Geminin yerleşmesi bu seneki 20 Temmuz’a yetişmeyebilir.”

 

Ataser, projenin maliyetinin Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti ve Alsancak Belediyesi tarafından karşılanacağı sözlerine ekledi.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.