banner913
banner932
banner1012

“Ölene kadar drift yapmak istiyorum”

banner1020

Genç yaşına rağmen başarıları ülkeyi aşmış bir sporcu olan Ülkü Erçoban, yurtdışındaki yarışlara katılarak, KKTC bayrağını Sırbistan'da açarak ülkesini temsil etmenin gururunu yaşadı

banner974
“Ölene kadar drift yapmak istiyorum”

banner971

Erçoban, “Ölene kadar drift yapmak istiyorum” diyerek bu sporu ne kadar sevdiğini ortaya koyarak, hedefinin Mayıs'ta katılacağı İspanya'da gerçekleşecek Queen of Europe yarışlarında birincilik olduğunu ancak pahallı bir spor olduğu için sponsora ihtiyacı olduğunu da vurguluyor

Bahar Uygur

Genç yaşına rağmen başarıları ülkeyi aşmış genç bir sporcu olan Ülkü Erçoban,  drift gibi çok da kadınlara yakıştırılmayan bir sporu yapmasına karşın söylenenlere kulak asmadan yoluna devam ediyor.

Ülkemizin ilk kadın driftçisi olan Ülkü Erçoban henüz 18 yaşında. 15 yaşından beri drift sporuyla uğraşan Erçoban rallici bir babanın kızı. Yarış merakı aileden geliyor.

Lefkoşa'da yaşayan Ülkü Erçoban, Doğu Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde öğrenci. 2014 yılından yani 15 yaşından beri drift yapıyor. Araba kullanmayı 15 yaşında pistte babasından öğrenen Erçoban, Drift yapmayı ise hocası Nicolas Patak'tan öğrendiğini söyledi. Ülkü Erçoban elinden geldiğince babasının yardımıyla arabasının tamirini de yapıyor.  

Oldukça pahallı bir spor dalı olan drift için her antrenman iki çift lastik ve benzin harcadığını ifade eden Erçoban, hedefinin bu yıl katılacağı Queen of Europe da birincilik.

Nedir drift bize anlatırmısın?

Ülkü Erçoban: Pistin içinde arabayla belirli line ve pointlere uyarak puan almak, puanlara göre eşleşmeler olur. Yüksek puan alan bir üst tura çıkar. 2 araç eşleşir kazanan bir üst tura çıkar, kaybeden elenir.

Tehlikeli bir spor mu?

Ü.E: Tehlikeli değildir. Arabanın içinde çeşitli korumalar var. Zaten pistin içinde yarışıyorsunuz. Çok hız gerektiren bir spor değil.

“SEN KADINSIN YAPAMAZSIN DİYENLER OLDU”

Erkek işi diyen oldu mu?

Ü.E: İlk başladığımda anneme niçin kızını yarışlara sokan diyenler oldu. Annemde onlara hep bu sporun güvenli olduğunu anlattı. İlk başlarda bu spor erkek işidir. Sen kadınsın yapamazsın diyenler oldu. Ama ben aldırış etmedim ve çalışmaya devam ettim.

Nasıl merak saldın bu spora?

Ü.E: Babam ralli pilotuydu. Dayımla beraber rallilere katılırlardı. Benim de onları izlemek hoşuma giderdi. Ralli değil de drifti seçmemin sebebi driftin daha eğlenceli olması.

Makine mühendisliği okumanın sebebi dirft mi?

Ü.E: Garaj açmak istiyorum. Bu yüzden makine mühendisliği okuyorum. Makine beyinlerini programlamak istiyorum.

Bölümde senden başka kadın var mı?

Ü.E: Şu anda yok. Hocalarım da hep erkek ama bunun bana bir zorluğu yok. Ama makine mühendisliği zor bir bölüm.

Başarılarından bahsedermisin?

Ü.E: Limasol yarışında üçüncülük, Sırbistan'da bayanlarda birincilik, genel klasmanda beşincilik aldım.

QUEEN OF EUROPE YARIŞINDA BİRİNCİLİK HEDEFİ

Hedeflerin nelerdir?

Ü.E: Mayıs'ta İspanya'da gerçekleşecek Queen of Europe yarışlarına katılacağım. Hedefim birincilik. Türkiye'de gerçekleşecek olan Apex Masters yarışlarına da katılmak hedeflerim arasında.

Zorlukları neler?

Ü.E: Maddi kısmı. Ülkede kimse sponsor olmak istemiyor. Pahalı bir spor ve çoğu zaman kendi cebimizden karşılıyoruz.

Drift yapmak isteyenlere tavsiyeniz var mı?

Ü. E: Çok paraları varsa bu işe girişsinler. Yollarda değil pistlerde yarışsınlar

Şu anda nasıl tepkiler alıyorsun?

Ü.E: Olumlu tepkiler alıyorum. Ailem, arkadaşlarım destekçim. Bu beni daha da motive ediyor.

Arabaya bindiğinde ne hissediyorsun?

Ü.E: Kazanmaya odaklanıyorum. Yarış başlamadan 5 dakika önce arabaya oturuyorum. Kendi kendimle konuşup kendimi motive ediyorum.

İlerde çocuğun olursa yarışsın ister misin?

Ü.E: Evet isterim, annesinin yolundan gitmesini isterim.

Hem okuduğun bölüm zor hem de zaman gerektiren bir spor yapıyorsun, nasıl başa çıkıyorsun?

Ü. E: Derslerime daha çok ağırlık veriyorum. Antrenmanlarım cumartesi günleri olur. Cemsa da toplanırız. Yapamadığım yerde drift yapan abilerim yardımcı olur bana. Güney'de hocam var Nikolas Patak, ondan ders alıyorum.

PAHALLI BİR SPOR DALI

Driftin maddi kısmından da bahseder misin? Ne kadar para harcıyorsun?

Ü. E: 5 tur da bir set sıfır lastik değişiyorum. Her antrenmanda 2-3 set lastik değiştiriyorum. Lastikler drift için özel ve normal lastiklere göre çok pahalı. Makinenin bir parçası bozulduğunda hemen yenilemelisiniz. Yanınızda yedek parça bulundurmak zorundasınız. Harcadığınız para sürücüye göre değişir. Ben bir yarışa 3 bin ile 3 bin 500 TL arası harcıyorum. Bu para sadece benzini, lastikleri ve arabanın servisini kapsıyor.

Kaç yaşında bırakmayı düşünüyorsun yarışmayı?

Ü. E: Babam bıraktığında ben on bir yaşında falandım. O 38 yaşında bıraktı. Ben ölene kadar yarışmak istiyorum.

Günlük yaşamda araba kullanıyor musun, nasıl bir sürücüsün ve trafikteki sürücüler için ne düşünüyorsun?

Ü.E: Günlük yaşamda araba kullanıyorum. Pistte kendimi tatmin ettiğim için yolda hız yapma ihtiycı duymuyorum. Trafikte ne yazık ki araba kullanmayı bilmeyen çok insan var. Ehliyet sınavının daha zor olması gerektiğine inanıyorum.

Yılda kaç kez yarış oluyor, ne şart aranıyor yarışlara girmek için?

Ü. E: Bir sene de 5 yarış oluyor. Rum tarafındaki yarışlara da katılıyorum. Destek gelirse yurt dışındaki yarışmalara da katılmak isterim.

Yurt dışındaki yarışlara ehliyetin varsa katılabilin, yaş sınırlaması yok. Biz de arabayı kullanmayı biliyorsan pistin içinde sürdüğün için ehliyet şartı aramıyorlar.

Baban seninle gurur duyuyor mudur?

Ü.E: Gurur duyduğunu düşünüyorum. Babam bazen inanamaz arabayı benim sürdüğüme. Videoları izleyip bu arabayı sen mi sürüyorsun diye sorar. 

Son olarak söylemek istediğin bir şey var mı?

Ü. E: Queen of Europa gitmek için sponsora ihtiyacım var. Sonuçta ülkemi temsil ediyorum ve bu pahalı bir spor. Sırbistan'da bayağımızı açtık. Kısmetse İspanya'da da açacağım. Queen of Europe Kıbrıs'tan sadece ben katılıyorum. Kupamı alıp geleceğim oradan.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.